Kööginõu
Hapukapsasupp
nii ongi 21. november 2006, kl 12.38 |
Eesti rahvuslikud toidud 21. november 2006, kl 14.43 |
käkk 21. november 2006, kl 21.25 |
Hedy 22. november 2006, kl 13.46 |
mina ka 22. november 2006, kl 13.48 |
vanasti 24. november 2006, kl 10.06 |
Ei ole suur toidutegija, aga tuli tahtmine ka sõna sekka öelda. Meie peres, kui mina laps olin (see oli väga ammu), siis küll kapsasupi sisse kartuleid ei pandud. Kruupe pandi ning enamasti tehti ikka sealihaga ja rasvasemaga. Eriti hea oli järgmisel päeval soojendatud kapsasupp külama sealiha ja kartulitega.
ka supi fänn 24. november 2006, kl 11.37 |
kõikse pealt panen läbikasvanud sealiha keema, koorin vahu, peale seda klaas kruupe, kapsadm terve sibula , loorberilehe ja muutkui lasen keeda ( ca 2-2,5 tundi) . umbes 10 mintsa enne valmis saamist lisan ka riivitud porgantit. Mis aga puutub kartulisse, siis alati teeme juurde ahjukartuleid. meie pere lemmik
kaevur 14. jaanuar 2010, kl 23.42 |
anni 16. jaanuar 2010, kl 16.58 |
Igal perenaisel ja perel on oma retsept, mille järgi seda kõige õigemat kapsasuppi keeta. Minu jaoks on kõige õigem ja parem selline variant: panen külma veege keema tüki taisemat liha ja tüki triibuliha (sealiha ikka, mitte loomaliha). Kui on keema läinud, riisun vahu pealt. Kui enam vahtu ei tule, panen potti kruubid, porgandiga hapukapsa, sibula (eriti ilusat värvi anna supile koorimata sibul), soola, terapipra, loorberi, köömned. Keedan tasasel tulel kuni supp valmis. Liha tõstan supist välja, söön liha supi kõrvale leiva peal ning määrin lihale veel ohtralt kanget sinepit. Supi kõrvale käivad veel külmad keedukartulid, kuid lapsepõlvest mäletan, et supi kõrvale söödi vahel ahjus pannil küpsetatud kartuleid.
angelina 16. jaanuar 2010, kl 17.27 |
mina ei lisa köömneid. võin köömnetega tehtud suppi süüa, aga nii pole kõige parem. köömned maitsevad ainult peenleivas. kuhu te neid keedetud kartuleid panete? kas tükeldate pärast supi sisse? mu vanaema tegi ka nii, aga ise ma kartuleid ei taha selle toidu juurde. pigem rohkelt liha- läbikasvanut ja rasvasemat.
ahjutoidud (ka supid) on alati paremad, sest küpsevad kogu auruga, kaua ja ühtlaselt.
ahjutoidud (ka supid) on alati paremad, sest küpsevad kogu auruga, kaua ja ühtlaselt.
molly 19. jaanuar 2010, kl 10.53 |
mina kupatan liha alati kõigepealt ära st.lasen 2-3 min keeda, siis kallan selle koleda vahuse keeduvee kraanikausist alla, pesen lihatüki ja poti puhtaks, lasen uue vee potti, panen liha, kapsad kruubid (just selles järjekorras)potti ja keema.Ei tee ühtegi suppi ega sülti ilma, et lihasaaduseid enne ei kupataks.Proovige ja te näete missugune kõntsane vaht seal tuleb ja missugune on teie pott kui selle vee sealt ära kallate.
Köömneid soovitatakse h.kapsale panna sellepärast ,et köömned on teadupärast sellised asjad mis aitavad vähendada gaaside teket. ja h.kapsas ju neid gaase tekitab ,nagu ka hernes ja uba
Köömneid soovitatakse h.kapsale panna sellepärast ,et köömned on teadupärast sellised asjad mis aitavad vähendada gaaside teket. ja h.kapsas ju neid gaase tekitab ,nagu ka hernes ja uba
poluvernik 19. jaanuar 2010, kl 13.32 |
Nelle 19. jaanuar 2010, kl 13.39 |
Ma teen ka nagu Molly. Vanasti ei kupatanud, aga nüüd kupatan. Ka hernesupiliha ja kooti ja seajalgu ja supikonte. Hapukapsad ja kruubid pannakse alati külma vette, seepärast see vahuriisumise-variant ei tööta, kupatamisel jama ja juurespassimist ka vähem. Kartuleid ei pane, pole kuulnudki enne, et pannakse. Porgandi üldjuhul riivin. Liha vaagnale viiludeks ja siis sinepiga leivale.
üügu 20. jaanuar 2010, kl 00.00 |
liha soovitan võtta 3/4 kapsa kaalust. Kõik külma veega keemaja ära unusta kruupe ja hakitud sibulat! Köömneid lisada nati-nati ainult sel juhul,kui kapsale hapendamise ajal pole juba lisatud. Liha oleks väga mõnus kui oleks eelnevalt olnud soolas. Vä
rske liha puhul-kohe,kui potist välja võtad,raputa jämedat soola peale! Porgand supis-kui ununeb ,ei juhtu midagi ja supile annab meeldiva kollaka varjundi. Kartuliga on niimoodi: Suppi keemise ajal mina ei pane,kuid mõnikord,kui on "mundris tuhleid", koorin ja lõikan supi sisse küll. Aitab jahutada. Vanaisa oli mul selline sell,et pani taldrikusse supile sisse külma kartuliputru. Maitse asi,peaasi,et ei tee vähe! Head isu!!
rske liha puhul-kohe,kui potist välja võtad,raputa jämedat soola peale! Porgand supis-kui ununeb ,ei juhtu midagi ja supile annab meeldiva kollaka varjundi. Kartuliga on niimoodi: Suppi keemise ajal mina ei pane,kuid mõnikord,kui on "mundris tuhleid", koorin ja lõikan supi sisse küll. Aitab jahutada. Vanaisa oli mul selline sell,et pani taldrikusse supile sisse külma kartuliputru. Maitse asi,peaasi,et ei tee vähe! Head isu!!
Lull 21. jaanuar 2010, kl 14.28 |
Pole kunagi kapsasupile loorberit lisanud!Ülejäänud asjad teen täpselt nii- liha,kapsad,kruubid keema.Suhkurt panen päris palju,sest meeldib magus maitse.Samuti ei pane sibulat.Vahel riivin porgandit juurde,kui kapsas teda vähe on.
Venelased teevad supid reeglina ilma lihata.Kapsasupile lisavad nad vahel ka seeni (telekast nägin)
Venelased teevad supid reeglina ilma lihata.Kapsasupile lisavad nad vahel ka seeni (telekast nägin)
! 21. jaanuar 2010, kl 16.19 |
hapukapsasupile ei lisata suhkrut, mis rumal jutt. ega te magushapukapsast ei tee. vaid pannakse ohtralt läbikasvanud liha, mis hiljem väljatõstetakse eraldi ja süüakse koos leivaga.
liha, kapsas, kruup. hiljem lõpus köömned (kui meeldib muidugi) ja soola vajadusel. 2h keetsmist ja kogu moos
liha, kapsas, kruup. hiljem lõpus köömned (kui meeldib muidugi) ja soola vajadusel. 2h keetsmist ja kogu moos
!?!? 21. jaanuar 2010, kl 19.24 |
angelina 21. jaanuar 2010, kl 19.53 |
Nelle 22. jaanuar 2010, kl 13.03 |
anni 23. jaanuar 2010, kl 12.57 |
Jäi mõnest kommentaarist silma liha kupatamine enne supi keetmist. Muidugi ei kavatse ma kellelegi ette kirjutada, kuidas suppi keeta, aga liha kupatamine muudab supi maitsetumaks. Vahu saab väga edukalt ära korjata tasasel tulel keetes ja alustades vahu korjamist juba enne, kui vesi keema läheb. Üks mu sõbrannadest kupatab liha enne supi keetmist, peseb mitmeid kordi ja leotab puhtas vees ning alles siis hakkab sellest lihast alles suppi keetma. Ning nii ta ise ja ka pere imestavad kogu aeg, et kuidas need supid alati nii maitsetud välja kukuvad.
annile 23. jaanuar 2010, kl 13.53 |
Õigus, toit jääb nii toimetades maitsetu ja kõik kasulikud ained uhatakse veega ka välja. Kupatada lihtsam, lihtsalt ei pea vahu võtmist valvama.
Maitseained ja köömned, kruubid, kartul on maitse ja harjumuse asi. Ilma lihata suppi võib teha ka väikese koguse õliga-see taimetoitlaste, kaalujälgijate rida. Õige supp läbikasvanud sealihaga, loomalihaga jba teisend.
Maitseained ja köömned, kruubid, kartul on maitse ja harjumuse asi. Ilma lihata suppi võib teha ka väikese koguse õliga-see taimetoitlaste, kaalujälgijate rida. Õige supp läbikasvanud sealihaga, loomalihaga jba teisend.
isane kana 23. jaanuar 2010, kl 17.11 |
neh, Itaalias põle hapukapsast saada, aga kui eestis töllerdan, siis teen ikke. Prääga kah panin raisa tulele.
Hapukapsa zupp on parem järgmisel pääval, tegelt, mida kauem seisab, seda parem- hapneb edase.
Sakslaste moodi võib kapsast hapendada ka ananassiga, või siis zupi keetmiseks enne lisada kapsale ananassi.
Sidrunihappe asemel oleks ehtne sidrunimahl parem.
Need, kes lisavad tomatipastat, võiks ka siis kuivatatud ploome sisse toppida.
Hapukapsa zupp on parem järgmisel pääval, tegelt, mida kauem seisab, seda parem- hapneb edase.
Sakslaste moodi võib kapsast hapendada ka ananassiga, või siis zupi keetmiseks enne lisada kapsale ananassi.
Sidrunihappe asemel oleks ehtne sidrunimahl parem.
Need, kes lisavad tomatipastat, võiks ka siis kuivatatud ploome sisse toppida.
anne 25. jaanuar 2010, kl 08.34 |
Isase kana kommentaari lugedes tuli meelde üks ammune lugu hapukapsasupi keetmisest.
Olime ülikooli esimesel kursusel majandis kartuleid võtmas, vaheldumisi saadeti meid siis ka kohalikku kööki kokale appi. Ühel hommikul siis kohalikul kokaneiul oli hirmus pohmakas ja ütles hommikul kohe, et nüüd tuleb hapukapsasuppi keeta. Mida polnud, oli aga hapukapsas. Pole midagi, värske kapsas ja sidrunihape kõlbavad ka, ütles. Ja valmis keetis.Päris söödav ja hapukapsasupi maitsega sai, kui poleks teadnud, et värskest kapsast ja sidrunihappega, poleks arvanudki.
Olime ülikooli esimesel kursusel majandis kartuleid võtmas, vaheldumisi saadeti meid siis ka kohalikku kööki kokale appi. Ühel hommikul siis kohalikul kokaneiul oli hirmus pohmakas ja ütles hommikul kohe, et nüüd tuleb hapukapsasuppi keeta. Mida polnud, oli aga hapukapsas. Pole midagi, värske kapsas ja sidrunihape kõlbavad ka, ütles. Ja valmis keetis.Päris söödav ja hapukapsasupi maitsega sai, kui poleks teadnud, et värskest kapsast ja sidrunihappega, poleks arvanudki.
tts 25. jaanuar 2010, kl 20.14 |
ei kõlba see supp kuhugi . . . 25. juuni 2013, kl 19.34 |
alissandra 26. juuni 2013, kl 16.07 | Registreerus: 13 aastat tagasi Postitusi: 4,219 |
Mina polegi enam hapukapsasuppi ekstra teinud. Olen kavalam (pigem laisem):)), teen ühe suure pajatäie mulgikapsaid valmis (tavaliselt lambaribide ja sealihalõikudega). Topin selle purki ja kui supi isu, lisa vaid vett ning ongi supp olemas. Kui kapsast vaja, soojenda niisamuti üles. Praegugi veel keldris paari korra jagu mulgikapsast olemas, peakski homme suppi tegema, 5-10 minti ja valmis.
kurmaan 27. juuni 2013, kl 12.07 |
maailma kõige lihtsam supp minumeelest.
Ostan kilose läbikasvanud sealihakänaka, praen ta potis igast küljest, lisan peoga hakitud sibulat ja küüslauku, ja kilo hapukapsast. Segan läbi, ja valan peale keeva vee - mingi liiter-poolteist. Soola ka. Ja pooleteiseks tunniks podisema.
Siis võtan liha välja (kasutan hiljem võileival), jätan supi jahtuma. Söön järgmisel päeval soojendatuna.
Ostan kilose läbikasvanud sealihakänaka, praen ta potis igast küljest, lisan peoga hakitud sibulat ja küüslauku, ja kilo hapukapsast. Segan läbi, ja valan peale keeva vee - mingi liiter-poolteist. Soola ka. Ja pooleteiseks tunniks podisema.
Siis võtan liha välja (kasutan hiljem võileival), jätan supi jahtuma. Söön järgmisel päeval soojendatuna.
Lisa postitus