Mina teen täpselt sellise retsepti järgi ja tuleb hea:
1 leib
1-3 spl juuretist
0,5 l sooja vett
670g jahu (täistera, vägagi koredat)
100 g suhkrut
1,3 spl soola (võib ka vähem 1des.lusikas)
ja igasugu muud kraami – seemned, kliid jne
1.Juuretis segada sooja veega ja natuke (200-300g) jahu hulka, et mass oleks nagu paks hapukoor. Jätad seisma 8-24 tundi sooja ruumi (25C) rätiku alla. Mida kauem seisab, seda hapumaks läheb.
2.Segad ülejäänud jahu ja võtad uue juuretise.
3.Siis segad hulka suhkru, soola, seemned, kliid jmt.
NB! Lisaainete kohta tuleb siis vähem jahu panna.
4.Pane vormi (eelnevat rasvatada kui vaja) ja silu märja käega, siis katad rätiga ja paned kerkima 3-6 tunniks (tuba peab olema soe!!!)
5.Küpsetad ahjus 200-220C umbes 1 tund või veidi rohkem või vähem – oleneb kogusest. Siis tõstad jälle räti alla, lased enam-vähem jahtuda ja siis vormist välja.
6. Valmis;) See esimene soe viil võiga on lausa jumalik…..