Kööginõu
Kaerahelbe kotletid "Naistelehe nipiraamatust
Marii 06. detsember 2010, kl 21.11 |
Jõululaps 06. detsember 2010, kl 21.33 |
Mariile 07. detsember 2010, kl 07.42 |
tia 07. detsember 2010, kl 09.13 |
nipikas 07. detsember 2010, kl 18.48 |
Eva 08. detsember 2010, kl 14.40 |
Proovisin eile teha. Soja kastet panin poole vähem kui retseptis.
Kahjuks ei õnnestunud kotlette küll sellest segust vormida - absoluutselt ei püsinud koos ja kui enam vähem sai üks kokku mätsitud siis panni peal lagunes täiesti ära. Nüüd seisab terve kausitäis soja-kaerahelbesegu külmikus...imselt tuleb ära visata :(
Kahjuks ei õnnestunud kotlette küll sellest segust vormida - absoluutselt ei püsinud koos ja kui enam vähem sai üks kokku mätsitud siis panni peal lagunes täiesti ära. Nüüd seisab terve kausitäis soja-kaerahelbesegu külmikus...imselt tuleb ära visata :(
Kärp 08. detsember 2010, kl 17.03 |
Mall 09. detsember 2010, kl 11.28 |
Kui koos ei püsi taigen, siis lisa kaerahelbeid ja/või natuke jahu. Kaerahelbeid on lihtsalt väga erinevaid ja kui pole retseptis täpsustatud, milliseid algupäraselt on mõeldud, siis võibki igaühel taigen erineva konsistentsiga tulla. Aga 1/2 klaasi sojakastet??? See peab olema räme trükiviga või on mõeldud minigt muud sojatoodet, mitte klassikalist sojakastet.
- 09. detsember 2010, kl 12.40 |
tia 12. detsember 2010, kl 16.48 |
Sirje 12. detsember 2010, kl 17.15 |
Sojakastmeid on päris palju erinevaid ja enne ei teagi, kui hakkad midagi spetsiaalset retsepti järgi valmistama. Hiljuti otsisin hiinapärase kana jaoks indoneesia "ketjap manis" sojakastet, mis nami-nami retseptis kirjas. Pilt läks kirjuks nende soolaste ja vähemsoolaste sojakastmete leti ees, õiget siis ei leidnudki.
Päris originaalne/traditsiooniline retsepti järgi tehtud sojakaste on tõesti vist tavapärane soolane kaste (vähemalt minu koduse kastmepudeli peal on nii kirjas). Aga võib-olla ka eksin.
Päris originaalne/traditsiooniline retsepti järgi tehtud sojakaste on tõesti vist tavapärane soolane kaste (vähemalt minu koduse kastmepudeli peal on nii kirjas). Aga võib-olla ka eksin.
hää 07. jaanuar 2011, kl 20.44 |
Fer77 11. veebruar 2020, kl 20.52 |
Kuna kodus oli üle u. klaasijagu kaerahelbeid ja üleüldse ei olnud ei küpsise- ega pudruisu, siis hakkasin kotletiretsepte otsima. Ega neid eriti palju ei olnudki - Nastja retsept ja üks "ABC kõigile" aastast 1962, kus mõned kaerahelberetseptid ära toodud.
Kombineerisin siis kahest ühe kokku ja täiendasin natuke. Lõpptulemus sai selline:
0,5 l vett
2 klaasi kaerahelbeid (400 ml)
1-2 sibulat & õli praadimiseks
2 küüslauguküünt
1 muna
3 spl jahu
maitse järgi soola (või sojakastet)
maitseaineid vastavalt soovile: puljongipulbrit, liha üldmaitseainet, karripulbrit, musta pipart või tšillit, värskeid või kuivatatud ürte vms
soovi korral ka natuke riivjuustu
Vormimiseks jahu või riivsaia, aga jahuga tundus paremini sujuvat
Praadimiseks õli
Kõigepealt hakkida sibul ja praadida pannil õlis kuldkollaseks. Seejärel lisada kaerahelbed ja keev vesi, segada pisut ja jätta keskmisel kuumusel kaane alla hauduma. Kui "puder" on juba üsna paks ja kaerahelbed hamba all poolpehmed, võtta pann tulelt, kallata pudrumass kaussi ja lasta veidi jahtuda. Seejärel lisada juurde peeneks hakitud või riivitud küüslauk, lahtiklopitud muna, jahu, maitseained ja riivjuust. Segada hoolikalt läbi, kontrollida maitset ja jätta u. tunniks seisma, et jahu saaks paisuda, siis püsivad kotletid paremini koos. Kui mass lusikaga tõstes ikka laiali pudiseb, võib natuke jahu juurde panna.
Vormida jahu või riivsaia abil pigem väikesed kotletid (läbimõõt u. 5 cm ja paksus 1-1,5 cm) ning praadida õlis keskmiselt pruuniks. Serveerida pohlamoosi, vürtsikastme, tomatikastme või muu lemmikkastmega.
Kombineerisin siis kahest ühe kokku ja täiendasin natuke. Lõpptulemus sai selline:
0,5 l vett
2 klaasi kaerahelbeid (400 ml)
1-2 sibulat & õli praadimiseks
2 küüslauguküünt
1 muna
3 spl jahu
maitse järgi soola (või sojakastet)
maitseaineid vastavalt soovile: puljongipulbrit, liha üldmaitseainet, karripulbrit, musta pipart või tšillit, värskeid või kuivatatud ürte vms
soovi korral ka natuke riivjuustu
Vormimiseks jahu või riivsaia, aga jahuga tundus paremini sujuvat
Praadimiseks õli
Kõigepealt hakkida sibul ja praadida pannil õlis kuldkollaseks. Seejärel lisada kaerahelbed ja keev vesi, segada pisut ja jätta keskmisel kuumusel kaane alla hauduma. Kui "puder" on juba üsna paks ja kaerahelbed hamba all poolpehmed, võtta pann tulelt, kallata pudrumass kaussi ja lasta veidi jahtuda. Seejärel lisada juurde peeneks hakitud või riivitud küüslauk, lahtiklopitud muna, jahu, maitseained ja riivjuust. Segada hoolikalt läbi, kontrollida maitset ja jätta u. tunniks seisma, et jahu saaks paisuda, siis püsivad kotletid paremini koos. Kui mass lusikaga tõstes ikka laiali pudiseb, võib natuke jahu juurde panna.
Vormida jahu või riivsaia abil pigem väikesed kotletid (läbimõõt u. 5 cm ja paksus 1-1,5 cm) ning praadida õlis keskmiselt pruuniks. Serveerida pohlamoosi, vürtsikastme, tomatikastme või muu lemmikkastmega.
Lisa postitus