Kööginõu
Miks tuleb sülti keeta ilma kaaneta?
algaja kodukokk 08. jaanuar 2015, kl 17.23 |
vanapaks ise 08. jaanuar 2015, kl 17.56 |
mees,tulen õpetama 08. jaanuar 2015, kl 17.59 |
Nii see on 08. jaanuar 2015, kl 18.06 |
Aastaid ka keetnud oma vanaema õpetuse järgi . Väike pragu vahele loomulikult peale seda kui olen kupatatud korra läbi ja pesnud kraami uuesti. Siis potti ja podisema pärast alles maitseained ja anna podiseda väiksel tulel kasvõi neli tundi nii mina teen ja maailma parima vanaema õpetatud sülditegu. Ise olen juba ka kohe kohe vanaema 45:)
njahh 08. jaanuar 2015, kl 18.23 |
alissandra 09. jaanuar 2015, kl 13.15 | Registreerus: 13 aastat tagasi Postitusi: 4,219 |
"...ja anna podiseda väiksel tulel kasvõi neli tundi..."
Kasvõi neli tundi?? Minu vanaemad ei ole alla nelja tunni kunagi sülti keetnud. Minul podiseb ta umbes 6 tundi vaiksel tulel ja ilma kaaneta. Kaas ei ajagi sülti untsu, aga korra kui proovisin, jäi mul süldivedelik hallikas, mitte ilus kuldne, nagu tavaliselt.
Kasvõi neli tundi?? Minu vanaemad ei ole alla nelja tunni kunagi sülti keetnud. Minul podiseb ta umbes 6 tundi vaiksel tulel ja ilma kaaneta. Kaas ei ajagi sülti untsu, aga korra kui proovisin, jäi mul süldivedelik hallikas, mitte ilus kuldne, nagu tavaliselt.
njahh 09. jaanuar 2015, kl 15.58 |
alissandra 09. jaanuar 2015, kl 19.56 | Registreerus: 13 aastat tagasi Postitusi: 4,219 |
Kees nagu ikka. Mina ei tea, milles siis asi oli, aga ega ma ei näegi vajadust potile kaant panna. Milleks?
Eks igal omad meetodid ja õpetused esivanematelt kaasa saadud, aga ennast kiitmast ma ei väsi ja sült on see, mis mul väga hea välja kukub. Ämm nt keetis ägedal tulel (ehk 2-3 tundi), kaane all, iial küüslauku süldile ei pannud, ega vist soolagi mitte ja no ei olnud see sült ega miski. Hall, kohati krõpsuv (kamar), süldi maitse puudus, muust maitsetest kah rääkimata. Paarist kausist ei saanud tal oma peregi jagu ja kui kauss meile saadeti, siis see ka seisis mitmeid päevi, enne kui otsa sai.
Minu sült saab aga olenemata kogustest nii kiiresti otsa, et vahel tekib tahtmine seda üldse mitte keetagi. :D
Eks igal omad meetodid ja õpetused esivanematelt kaasa saadud, aga ennast kiitmast ma ei väsi ja sült on see, mis mul väga hea välja kukub. Ämm nt keetis ägedal tulel (ehk 2-3 tundi), kaane all, iial küüslauku süldile ei pannud, ega vist soolagi mitte ja no ei olnud see sült ega miski. Hall, kohati krõpsuv (kamar), süldi maitse puudus, muust maitsetest kah rääkimata. Paarist kausist ei saanud tal oma peregi jagu ja kui kauss meile saadeti, siis see ka seisis mitmeid päevi, enne kui otsa sai.
Minu sült saab aga olenemata kogustest nii kiiresti otsa, et vahel tekib tahtmine seda üldse mitte keetagi. :D
njahh 09. jaanuar 2015, kl 20.25 |
alissandra 09. jaanuar 2015, kl 21.38 | Registreerus: 13 aastat tagasi Postitusi: 4,219 |
süldisõber 09. jaanuar 2015, kl 21.56 |
libanōid 09. jaanuar 2015, kl 23.56 |
kui algul küüslauk keeduvette panna, siis tōesti ei jää tunda. Aga mulle küüslauk meeldib! Tavaliselt keedan sülti suurema potiga ja mōned kausid teen alati veidi teistsugused, lisades sinna paprikat, vahest shampinjone, küüslauku. Klassika on ja jääb, aga sellised kiiksuga süldid on ka head, kui neid teha natukene.
rõvekuubis 10. jaanuar 2015, kl 10.47 |
minu meelest on samuti küüslauk süldis üks jäledamaid asju üldse. niivõrd kohutav lihtsalt. muideks tavaliselt mulle väga meeldib küüslauk, aga süldisse see tõesti lihtsalt ei sobi. seda ei ole võimalik süüa. rõve. minul ka oli üks tuttav, kes tegi sülti küüslauguga. andis mullegi. meist jäi see söömata, sest tõesti ei suutnud. mulle ongi jäänud sellest mulje, et küüslauguga sülti tahavad need, kel maitsemeel üldiselt ka võrdlemisi nihu. muud toidud olid sel minu tuttaval ka suht kehvakese maitsega, kuigi komponendid iseenesest normaalsed. ta nagu oskas kohe. muidugi ise sõi ja kiitis, kuidas muidu. aga mis teha, igaühele ei ole lihtsalt antud.
njahh 10. jaanuar 2015, kl 10.52 |
alissandra 10. jaanuar 2015, kl 11.56 | Registreerus: 13 aastat tagasi Postitusi: 4,219 |
Selle tundmise kohta... Lapsepõlves ma lausa jälestasin sibulat, eriti hernesupis, kus see jäi tükkidena supi peale hõljuma, aga ka muud toidud oli jubedad just keedetud sibula tõttu. Eks ema ei teinud neid eriti väikesteks tükkideks kah. vennaga siis alati kiitsime, et isa teeb palju parema maitsega söögid, kuna ta ei pane üldse sibulat. Kui ükskord suured olime ja need sibulatükid enam nii väga ei häirinud, tunnistati meile, et isa pani vähemalt kaks korda nii palju sibulaid toidusse kui ema, aga ta tegi need nii väikeseks, et me lihtsalt ei pannud neid toidus tähelegi. Maitse oli loomulikult hea.
Sama on selle küüslaugu maitsega. Mõte ongi süldile maitset juurde saada. Iseenesest ju jah see sibul ja küüslauk seal sees enam otseselt tunda pole, pealegi ega ma neid endid üldse süldisse ei jätta, need kurnan koos konditükkide ja pipraga välja ju. Hea maitse aga jääb ja nii mõnigi küüslaaugu mittesööja sööb aja ei saa arugi, et "jälkust" sisse on pandud.
Sama on selle küüslaugu maitsega. Mõte ongi süldile maitset juurde saada. Iseenesest ju jah see sibul ja küüslauk seal sees enam otseselt tunda pole, pealegi ega ma neid endid üldse süldisse ei jätta, need kurnan koos konditükkide ja pipraga välja ju. Hea maitse aga jääb ja nii mõnigi küüslaaugu mittesööja sööb aja ei saa arugi, et "jälkust" sisse on pandud.
njahh 10. jaanuar 2015, kl 12.38 |
no seepärast ma maitsta tahakski.... Enamasti tunnen ma siiski küüslaugu maitse ära ja on teatud kohad, kus küüslauk toidu ära rikub. Ja esmajärjekorras on sellised toidud sült ja pasteet.
Võib olla tõesti, kui küüslauk on keedetud terve küünena ja hiljem välja roogitakse, ei anna ta niipalju maitset kui tükeldatuna sisse pandult.
Võib olla tõesti, kui küüslauk on keedetud terve küünena ja hiljem välja roogitakse, ei anna ta niipalju maitset kui tükeldatuna sisse pandult.
alissandra 10. jaanuar 2015, kl 12.45 | Registreerus: 13 aastat tagasi Postitusi: 4,219 |
rõvekuubis 10. jaanuar 2015, kl 13.52 |
ei ole nii, alissandra. mina täitasa armastan küüslauku. kasutan seda suht palju ja tihti toitudesse. jah, mõte on, et maitset juurde anda. aga süldi niiöelda maitsebuketti küüslauk on absoluutselt sobimatu. süldis on teistsugused maitsed. süldile antakse maitset sibula, porgandi, musta pipra, loorberi ja vürtsiga. neid siis paned nii palju, et maitset oleks piisavalt ja parajalt. sült on külm ja karge. küüslauk lihtsalt rikub selle. RIKUB. ok.. see on süldi mõnitamine.
rõvekuubis 10. jaanuar 2015, kl 13.56 |
u 10. jaanuar 2015, kl 14.00 |
ometi! ma juba muretsesin, et kuhu siis sel aastal süldi-teema jääb:)
küüslaugu osas on mul "kirik keset küla" e viimastesse kaussidesse (üldisest pisut paksem ja sogasem ollus poti põhjast) tükeldan toorest küüslauku. need suured kausid on väga populaarsed. sinna panen ka tiba soola rohkem. pidulaua-sült on väiksemates vormides, magedam ja ilma küüslauguta. aga maitsev igal juhul.
küüslaugu osas on mul "kirik keset küla" e viimastesse kaussidesse (üldisest pisut paksem ja sogasem ollus poti põhjast) tükeldan toorest küüslauku. need suured kausid on väga populaarsed. sinna panen ka tiba soola rohkem. pidulaua-sült on väiksemates vormides, magedam ja ilma küüslauguta. aga maitsev igal juhul.
MTT 10. jaanuar 2015, kl 16.28 |
kupatan süldimaterjali, riibun vahu, lisan maitseained(sool, pipraterad, loorber, koorega punane sibul) ja keeran elektripliidil kuumuse nr. 1-he peale.Enne ei pane kaant peale kui temperatuur langenud ja süldi pealispind õrnalt keedes virvendab. Keedan seni, kuni konti tõstes liha selle küljest lahti kukub. oma 6 tundi vähemalt.
kupatusvett ei vaheta, sest ei salli süldil veemekki.
Küüslauku eales ei pane!
kupatusvett ei vaheta, sest ei salli süldil veemekki.
Küüslauku eales ei pane!
MTT 10. jaanuar 2015, kl 16.41 |
alissandra 10. jaanuar 2015, kl 23.51 | Registreerus: 13 aastat tagasi Postitusi: 4,219 |
süldisõber 11. jaanuar 2015, kl 12.13 |
kas keegi arvab või koguni teebki nii, et paneb valmislõigutud süldisse toorest küüslauku??? sel juhul võin isegi nõustuda, et võib ebameeldiv olla, kuigi ise olen suur küüslaugusõber. mina lisan küüslaugu ikka liha keetmisel koos sibula ja teiste maitseainetega. maitsenüanss on siis minu jaoks võrratult hea.
u 12. jaanuar 2015, kl 12.25 |
njahh 12. jaanuar 2015, kl 17.37 |
loorber 12. jaanuar 2015, kl 18.25 |
MTT 12. jaanuar 2015, kl 21.16 |
Vastus 15. jaanuar 2015, kl 13.37 |
to njahh 21. jaanuar 2015, kl 05.42 |
Lisa postitus