Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Puupliidi puhastamine
 
merle 18. jaanuar 2017, kl 16.43
On siin kellelgi kogemusi puupliidi pealmise malmist osa puhastamise ja puhtana hoidmisega. Pesen ära ja pärast iga söögitegu on taas hullem kui enne. Olen tänulik, kui keegi nippe jagaks.
On soovitatud õllega puhastada ja määrida- kas siis mingit rõvedat õllehaisu ei ole terve elamine täis.
Teine soovitus on toiduõliga- see hakkab ju ka kütmisel hullult suitsema.
Pliit on mõnus ja töötab hästi! Tahaks et ilus välja ka näeks.
Tänud juba ette kirjutajatele!
 
njahh 18. jaanuar 2017, kl 16.56
kui tahad, et pliidiraud ilus oleks, siis ära kasuta teda. Aga ka see ei anna garantiid, sest malmis on rauda, mis õhuga ja niiskusega kokku puutudes korrodeerub ja seetõttu punaka varjundi peale võtab.
Mul potsepp soovitas ka õliga sisse tõmmata. Ma pole seni viitsinud :)
 
Korra 18. jaanuar 2017, kl 18.15
aastas käisin harjaga üle, siis toiduõliga ka ja kõva tuli alla. Muidugi suitseb. Aga mingit erilist efekti tegelikult ei anna. Nii et lase olla. Kui midagi pliidile läheb, nt kartul keeb üle, siis kohe raputa soola peale-ei jää inetut plekki, sool imab sisse. Pärast pühid kõrbenud pruuni soola ära. Ja pliit on pliit, ole õnnelik, et sul see on.
 
soovitus 18. jaanuar 2017, kl 18.59
Sinu:
"Pesen ära ja pärast iga söögitegu on taas hullem kui enne."

Siin ongi viga, malmi veega, vms pestes lähebki koledamaks.
Siin on juba soovitatud, et jäta rahule, on nagu on, kui parasjagu on külm, siis võid mingi katte peale tõmmata, kui niiväga häirib.

Vanad maainimesed, kes pliidi eest kangesti hoolitsesid, tegid kesksuvel nii:
peotäie jämeda soolaga, vett ikka ka, hõõruti kogu plaat ühtlaseks, kuivades - punakaspruuniks.

Seejärel hõõrusid searasvaga plaadi paksult kokku ja panid pliidi kütte, kuni rasv sisse põles, ja kordasid seda senikaua, kuni plaat oli musta värvi. Haiseb-suitseb kõvasti.

Lisaks piisab sellest, kui üks kord kartulikeedu soolane vesi üle keeb, kohe on see koht jälle punakas ja seda kohta tuleb jälle "õlitada", et mustaks läheks.
Kui niimoodi aastaid "õlitada", jääb pliidiplaat mustaks, aga kas see on seda vaeva väärt? see on juba ise asi.

Kui lepid punaka plaadiga (mina lepin), siis käin soolaharjamisega plaadi üle, tõmban käsiharjaga soolaterad maha ja kuumutan üle, korras.

Kui rasva pritsib pliidile ja see haiseb, siis raputa sinna peensoola, palju, kohe millimeetrine kihike, pärast pühi harjaga maha, nii ei haise ja on plekkideta.
 
mäletan, 19. jaanuar 2017, kl 21.31
mäletan, et pliiti puhastati puutuhaga, mis võeti samast . Kui midagi üle kees pliidi peale, siis raputati jämedat soola, hiljem pühiti ära.
 
soovitus 19. jaanuar 2017, kl 21.46
ei oska vaielda, aga jämedal soolal jäävad terade vahele vahed, mis ei kata rasvaplekki ära ja sealt suitseb edasi, arvan just seepärast oli pliidiplaadi jaoks ostetud 2 spetsiaalset pakki soola, üks jäme-odav hõõrumiseks ja teine peen-odav rasvaplekkidele puistamiseks.

puutuha osas mul teadmisi ei ole. tean vaid selle raputamisest peenardele-põõsastele.
 
Siil-udus 20. jaanuar 2017, kl 07.56
kadestan naisi, kellel on kodus puupliit ja haluupuuga köetvad ahjud, sai mõni aasta tagasi lolli peaga ostetud maja, kus kõik toimib elektriga ja projekti järgi pole ette nähtud tahkekütusel toimivaid küttekehi ja kodus puudub kodutunne...on lihtsalt karbiküla karp elamiseks
 
njahh 20. jaanuar 2017, kl 09.45
nojh, kõik on suhteline, aga ilmselt ahjukütte omanikud kadestavad mõnevõrra sind: iga päev vähemalt 2 tundi olla kütmise ori, on ka päris tüütu. Külmal ajal peab pidevalt päeva planeerima nii, et köetud saab.
 
ahhaa 20. jaanuar 2017, kl 13.26
Ei kadesta elektrikütte omanikke, väga meeldib, kui tuli toas on:) Pole miskit orjust veel tundnud, panen aga puud ahju ja tõmban tikku, edasi jääb ainult vaadata, kuidas leegid võbelevad, mõnus valgus ja praksumine. Pliit on veel eriti mõnus, läheb nii kiiresti kuumaks ja nii hea on soemüüri ääres lebotada.
PS: ainus, mida ma pliidirauaga teen, on tolmuimejaga üle käimine. Ühed plekid kaovad, teised tekivad asemele, ei mina teda nühi ilu pärast. Soojal ajal katan vakstuga.
 
Memm 20. jaanuar 2017, kl 16.31
Mina panen ka suveks pidulikult vakstu peale ja elektri pliidi-ahju sinna peale.
Kui malmplaat väga kirjuks läheb (enne vakstu alla jätmist), puhastan selle ära just roostekarva ühtlaseks, mina teen soodaveega ja lapiga, ei uputa.
ex-riigiametnik 20. jaanuar 2017, kl 16.35
Kui rasva üle ääre pritsib, pühin ajalehega ära, et ei hakkaks järgmisel kütmisel suitsema. Muu põleb ise ära või pühin nõudepesulapiga.
 
loomaliisi 13. veebruar 2017, kl 14.05
ahju kütmine ei ole üldse mainimist vääriv tegevus. Kui npuud kuuris,siis tuppa toomine-ehk 10 minutit,puud põlevad ahjus ise ning sel ajal saab rahumeeli õhtusöögiga toimetada ja 2 tunni möödudes suled ahju ja asud õhtustama
 
lihtsustatult küll 13. veebruar 2017, kl 19.58
Süüa teed sa - kus? Elektripliidil?
Enne õhtustamist paned ahju sulgi, kas pead kanu? :-D

Mina puude-briketitassimisega küll 10 minutiga hakkama ei saa, kuid see pole ka oluline.

Pliidiraua puhastamisest sa'p rääkindki. :-)
 
loomaliisi 15. veebruar 2017, kl 14.40
sulgema----mida teed--suled-
ei ole sulged Ja püüa tulevikus puud-brikett ikka lähemale paigutada,pole mõtet 300 meetri kaugusele puukuuri teha. Pooled toidud on võimalik valmistada malmpotis ahjus- ahju sulgemisega koos torka pott liha ja muuga 2 tunniks ahju
pliitaraua puhastamisest oli asjalik jutt juba kriblatud-sool
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!