Kööginõu
Puupliidi puhastamine
merle 18. jaanuar 2017, kl 16.43 |
On siin kellelgi kogemusi puupliidi pealmise malmist osa puhastamise ja puhtana hoidmisega. Pesen ära ja pärast iga söögitegu on taas hullem kui enne. Olen tänulik, kui keegi nippe jagaks.
On soovitatud õllega puhastada ja määrida- kas siis mingit rõvedat õllehaisu ei ole terve elamine täis.
Teine soovitus on toiduõliga- see hakkab ju ka kütmisel hullult suitsema.
Pliit on mõnus ja töötab hästi! Tahaks et ilus välja ka näeks.
Tänud juba ette kirjutajatele!
On soovitatud õllega puhastada ja määrida- kas siis mingit rõvedat õllehaisu ei ole terve elamine täis.
Teine soovitus on toiduõliga- see hakkab ju ka kütmisel hullult suitsema.
Pliit on mõnus ja töötab hästi! Tahaks et ilus välja ka näeks.
Tänud juba ette kirjutajatele!
njahh 18. jaanuar 2017, kl 16.56 |
Korra 18. jaanuar 2017, kl 18.15 |
aastas käisin harjaga üle, siis toiduõliga ka ja kõva tuli alla. Muidugi suitseb. Aga mingit erilist efekti tegelikult ei anna. Nii et lase olla. Kui midagi pliidile läheb, nt kartul keeb üle, siis kohe raputa soola peale-ei jää inetut plekki, sool imab sisse. Pärast pühid kõrbenud pruuni soola ära. Ja pliit on pliit, ole õnnelik, et sul see on.
soovitus 18. jaanuar 2017, kl 18.59 |
Sinu:
"Pesen ära ja pärast iga söögitegu on taas hullem kui enne."
Siin ongi viga, malmi veega, vms pestes lähebki koledamaks.
Siin on juba soovitatud, et jäta rahule, on nagu on, kui parasjagu on külm, siis võid mingi katte peale tõmmata, kui niiväga häirib.
Vanad maainimesed, kes pliidi eest kangesti hoolitsesid, tegid kesksuvel nii:
peotäie jämeda soolaga, vett ikka ka, hõõruti kogu plaat ühtlaseks, kuivades - punakaspruuniks.
Seejärel hõõrusid searasvaga plaadi paksult kokku ja panid pliidi kütte, kuni rasv sisse põles, ja kordasid seda senikaua, kuni plaat oli musta värvi. Haiseb-suitseb kõvasti.
Lisaks piisab sellest, kui üks kord kartulikeedu soolane vesi üle keeb, kohe on see koht jälle punakas ja seda kohta tuleb jälle "õlitada", et mustaks läheks.
Kui niimoodi aastaid "õlitada", jääb pliidiplaat mustaks, aga kas see on seda vaeva väärt? see on juba ise asi.
Kui lepid punaka plaadiga (mina lepin), siis käin soolaharjamisega plaadi üle, tõmban käsiharjaga soolaterad maha ja kuumutan üle, korras.
Kui rasva pritsib pliidile ja see haiseb, siis raputa sinna peensoola, palju, kohe millimeetrine kihike, pärast pühi harjaga maha, nii ei haise ja on plekkideta.
"Pesen ära ja pärast iga söögitegu on taas hullem kui enne."
Siin ongi viga, malmi veega, vms pestes lähebki koledamaks.
Siin on juba soovitatud, et jäta rahule, on nagu on, kui parasjagu on külm, siis võid mingi katte peale tõmmata, kui niiväga häirib.
Vanad maainimesed, kes pliidi eest kangesti hoolitsesid, tegid kesksuvel nii:
peotäie jämeda soolaga, vett ikka ka, hõõruti kogu plaat ühtlaseks, kuivades - punakaspruuniks.
Seejärel hõõrusid searasvaga plaadi paksult kokku ja panid pliidi kütte, kuni rasv sisse põles, ja kordasid seda senikaua, kuni plaat oli musta värvi. Haiseb-suitseb kõvasti.
Lisaks piisab sellest, kui üks kord kartulikeedu soolane vesi üle keeb, kohe on see koht jälle punakas ja seda kohta tuleb jälle "õlitada", et mustaks läheks.
Kui niimoodi aastaid "õlitada", jääb pliidiplaat mustaks, aga kas see on seda vaeva väärt? see on juba ise asi.
Kui lepid punaka plaadiga (mina lepin), siis käin soolaharjamisega plaadi üle, tõmban käsiharjaga soolaterad maha ja kuumutan üle, korras.
Kui rasva pritsib pliidile ja see haiseb, siis raputa sinna peensoola, palju, kohe millimeetrine kihike, pärast pühi harjaga maha, nii ei haise ja on plekkideta.
mäletan, 19. jaanuar 2017, kl 21.31 |
soovitus 19. jaanuar 2017, kl 21.46 |
ei oska vaielda, aga jämedal soolal jäävad terade vahele vahed, mis ei kata rasvaplekki ära ja sealt suitseb edasi, arvan just seepärast oli pliidiplaadi jaoks ostetud 2 spetsiaalset pakki soola, üks jäme-odav hõõrumiseks ja teine peen-odav rasvaplekkidele puistamiseks.
puutuha osas mul teadmisi ei ole. tean vaid selle raputamisest peenardele-põõsastele.
puutuha osas mul teadmisi ei ole. tean vaid selle raputamisest peenardele-põõsastele.
Siil-udus 20. jaanuar 2017, kl 07.56 |
njahh 20. jaanuar 2017, kl 09.45 |
ahhaa 20. jaanuar 2017, kl 13.26 |
Ei kadesta elektrikütte omanikke, väga meeldib, kui tuli toas on:) Pole miskit orjust veel tundnud, panen aga puud ahju ja tõmban tikku, edasi jääb ainult vaadata, kuidas leegid võbelevad, mõnus valgus ja praksumine. Pliit on veel eriti mõnus, läheb nii kiiresti kuumaks ja nii hea on soemüüri ääres lebotada.
PS: ainus, mida ma pliidirauaga teen, on tolmuimejaga üle käimine. Ühed plekid kaovad, teised tekivad asemele, ei mina teda nühi ilu pärast. Soojal ajal katan vakstuga.
PS: ainus, mida ma pliidirauaga teen, on tolmuimejaga üle käimine. Ühed plekid kaovad, teised tekivad asemele, ei mina teda nühi ilu pärast. Soojal ajal katan vakstuga.
Memm 20. jaanuar 2017, kl 16.31 |
ex-riigiametnik 20. jaanuar 2017, kl 16.35 | Registreerus: 11 aastat tagasi Postitusi: 113 |
loomaliisi 13. veebruar 2017, kl 14.05 |
lihtsustatult küll 13. veebruar 2017, kl 19.58 |
loomaliisi 15. veebruar 2017, kl 14.40 |
sulgema----mida teed--suled-
ei ole sulged Ja püüa tulevikus puud-brikett ikka lähemale paigutada,pole mõtet 300 meetri kaugusele puukuuri teha. Pooled toidud on võimalik valmistada malmpotis ahjus- ahju sulgemisega koos torka pott liha ja muuga 2 tunniks ahju
pliitaraua puhastamisest oli asjalik jutt juba kriblatud-sool
ei ole sulged Ja püüa tulevikus puud-brikett ikka lähemale paigutada,pole mõtet 300 meetri kaugusele puukuuri teha. Pooled toidud on võimalik valmistada malmpotis ahjus- ahju sulgemisega koos torka pott liha ja muuga 2 tunniks ahju
pliitaraua puhastamisest oli asjalik jutt juba kriblatud-sool
Lisa postitus