Palun abi, mida tähendab paljudes retseptides sisalduv mõiste "zelatiinileht"?
Olen kohanud poodides zelatiinipulbripakke, mis tavaliselt mõeldud 1 l vedeliku kohta. Kuumutan küll zelatiini vastavalt õpetusele ja see justkui lahustub vees kenasti, kuid pärast on ikka tarretunud massis mõned vastikut zelatiinitükid sees.
Mina olen kasutanud želatiinipulbrit (mitte tavalist želatiini) ja sellega ei jää küll mingeid tükke. Pole vaja kaua paisutada, mingi 10 minutist piisab ja seejärel sulab väga ilusti kõik ära. Želatiinilehti pole ise ka kohanud (aga ega nii aktiivselt otsinud ka pole :)
Zelatiinilehed on täitsa olemas. Nagu läbipaistvad lasagne lehed. Aga näinud olen neid isiklikult ainult telekas kokasaates, poes mitte. Lehe kujul vist selleks, et oleks hea konkreetne annustamine.
Sulanud zelatiini võib läbi sõela valada, et tükke ei jääks. Ja selle asjaga, mida sa tarretada tahad, tuleb ta HÄSTI hoolikalt ära segada (soovitavalt mikseriga, peenikese nirena valades), siis seguneb ta ilusti ära, tardub paremini ja ei jää tükke.
Tuleb pärast külmas vees paisutamist veel kuumutada keeva või ka lihtsalt kuuma vee nõus selle topsiga, kus paisutasite. Siis sulavad need paisunud terakesed ilusti ära. Ei siis ole vaja enam kurnata midagi. Natuke jahutada on veel vaja siis seda sooja zhelatiinivedelikku, muidu sulatab ka teie vahukoore vms ära. Jahutama peab parajalt, nii et veel tarretama ei hakka.
Zelatiinilehti kahjuks praegu poes saadaval ei ole jah. Mõni aeg tagasi veel oli, ja neid oli tunduvalt lihtsam kasutada ka. Kui aga retseptis on kasutatud lehti, tuleb arvutada grammide järgi ringi. Näiteks oli pakis 12 lehte, mis kaalusid 20 grammi. Selle järgi peaks juba lihtne olema arvutada, mitu grammi pulbrit vaja läheb. Ja sulatatud zelatiin tuleb jahutada enne ülejäänud massi hulka segamist, muidu võib zelatiin tükki minna.