Kööginõu
Kuidas teete jahukastet?
Jahupea 15. juuli 2004, kl 09.33 |
spets 15. juuli 2004, kl 09.45 |
m 15. juuli 2004, kl 09.46 |
jahukastmega on oluline just see et peab palju ja korralikult segama. See variant mida soovitakse et tassis vesi ja jahu segada pole mul kunagi õnnestunud
Mina teen nii : rasvaine pannile, mitte väga suur kuumus, siis segan jahu sinna sisse ja vesi peale, kogu aeg segan ikka. siis kui keema tõuseb lisan haukoort ja soola, vahel puljongit ja lasen korra keema tõusta ja ongi valmis
üldiselt vajab harjutamist et tükki ei läheks ja tuleb oma nipp leida...
Mina teen nii : rasvaine pannile, mitte väga suur kuumus, siis segan jahu sinna sisse ja vesi peale, kogu aeg segan ikka. siis kui keema tõuseb lisan haukoort ja soola, vahel puljongit ja lasen korra keema tõusta ja ongi valmis
üldiselt vajab harjutamist et tükki ei läheks ja tuleb oma nipp leida...
Hele 15. juuli 2004, kl 09.48 |
Mina kuumutan õli või siis searasva, kuidas parajasti kodus on. Jahu segan tassis külma veega. Panen jahu tassi ja hakkan vett lisama väheste kogustena, kogu aeg korralikult läbi segades enne, kui lisan uue koguse vett. Nii teen vee ja jahu segu hapukoore paksuseks. Siis lisan kuumutatud õlile piima, lasen keema tõusta ja lisan jahusegu kogu aeg hästi segades. Pole veel tükki läinud. Maitsestan kõige lõpuks.
mimmi 15. juuli 2004, kl 10.47 |
nipp 15. juuli 2004, kl 10.59 |
muidkeks 15. juuli 2004, kl 11.08 |
nipp 15. juuli 2004, kl 11.13 |
Kuidas jahu veega nii segada, et jahu tükki ei jää.
Pane väiksesse purki jahu ja vesi,kaan peale ja loksuta tugevasti- ei jää mitte ühtegi jahuklimpi.Vala pannile ja sega hoolikalt niikaua kuni jahu pakseneb,siis ei teki enam tükke.Kunagi Suitsu õpetas teles ja olen korduvalt kasutanud.
Võib ka sulatada pannil või,lisada jahu ,segada omavahel hoolikalt ja siis lisada vesi või piim pannil samal ajal hoolega segades.
Pane väiksesse purki jahu ja vesi,kaan peale ja loksuta tugevasti- ei jää mitte ühtegi jahuklimpi.Vala pannile ja sega hoolikalt niikaua kuni jahu pakseneb,siis ei teki enam tükke.Kunagi Suitsu õpetas teles ja olen korduvalt kasutanud.
Võib ka sulatada pannil või,lisada jahu ,segada omavahel hoolikalt ja siis lisada vesi või piim pannil samal ajal hoolega segades.
mimmo 15. juuli 2004, kl 12.39 |
minu trikk on nii, et paned vajaliku koguse jahu pannile ja pruunistad veidi õli sees, siis lisad veidi vett/piima ja segad hoolega kuni segu ühtlaselt paksenenud ja keema hakkab. Siis lisad veel veidi vett(1 klaasi kaupa umbes) ja segad kuni kõik ühtlane ja hakkab jälle keema. Siis võib juba kogu ülejäänud vedeliku lisada ja kui eelnevat korralikult jälgitud, siis ei teki mingeid klimpe. Selle õppisin Mairelt ja töötab väga hästi.
maxine 15. juuli 2004, kl 13.43 |
Soovitus....:)))
1) rasvaine pannile ja kuumaks ajada
2) jahu pannile ja pruunistad koguaeg segades, kuni jahu on helepruun (mida pruunim, seda tugevam prae maitse kastele jääb.....kuid ära kõrveta ära!)
3) lisa vesi ja piim/hapukoor/kohvikoor/rõõskoor (mis kellelegi meeldib)
maitsejärgi sibulat, küüslauku, soola, pipart....
1) rasvaine pannile ja kuumaks ajada
2) jahu pannile ja pruunistad koguaeg segades, kuni jahu on helepruun (mida pruunim, seda tugevam prae maitse kastele jääb.....kuid ära kõrveta ära!)
3) lisa vesi ja piim/hapukoor/kohvikoor/rõõskoor (mis kellelegi meeldib)
maitsejärgi sibulat, küüslauku, soola, pipart....
una 15. juuli 2004, kl 15.34 |
x 15. juuli 2004, kl 15.35 |
kass 15. juuli 2004, kl 18.07 |
Tead ära jända nende jahukastmetega! Osta parem valmis knorri kastmed on nii valge-, seene, -sibula, -liha, -mustlas ja ma ei tea veel mis kaste. Kes proovinud on võivad kinnitada, et on väga maitsvad. Seal on vaja kastmepulber segada 300ml külma veega, lasta segades keema, keeta paar minutit ja ongi valmis.
Enamus kastmetesse panen hapukoort ka sisse, mustlaskastmesse ainult ei pane! Kstmepakk maksab kuskil 5-7 krooni, üsna taskukohane ka!
Enamus kastmetesse panen hapukoort ka sisse, mustlaskastmesse ainult ei pane! Kstmepakk maksab kuskil 5-7 krooni, üsna taskukohane ka!
Mumm 15. juuli 2004, kl 19.45 |
nii ja naa 15. juuli 2004, kl 21.04 |
mina teen kahel meetodil.
hakkliha-, vorsti-, viineri-, lihapalli- jms soustid - praen, küpsetan algmaterjali nii nagu tarvis, lõpuks lisan sibula ja hautan selle ka veel kuldseks, seejärel lisan sobiva koguse jahu (nagu sousti tarvis lähtudes sööjate arvust), pruunistan õige pisut, lisan külma vee ja kukun segama kui hull, segu paisudes muudkui segan ning kui ka kipub mõni tükike jääma, siis sobivalt paksus konsistentsis saab sellest jagu. kõige lõpuks lisan veel vett ning sortsukese koort ja maitseaineid kuni vedelus/paksus ja maitse on just parajad - no see sõltub juba pere ja perenaise maitseharjumustest ja eelistustest:)
sellised kooreklopsi ja sibulaklopsi ja loomaliha veinikastmes jne tüüpi olukorrad - neile teen soustid peale jahu-tassis-veega-segi meetodil. kuna liha on maitsvas haudevedelikus, siis ei saa ju jahu pruunistada, järelikult segan külma vee ja jahu (kui teen eriti suure portsu, siis kasutan TW segistit, millega omletti ja jäätisekokteili jne teen) kruusis hapukooretaoliseks (paras konsistents tükkide väljasegamiseks), seejärel vedeldan piisavalt, et oleks hea valada kuuma lihahautisese ja esmasel paisumisel kohe hiigelklimpi ei tekitaks. paisumise käigus muudkui segan ja tasahaaval lisan vett /koort nii nagu tarvis. üldjuhul maitsestada ei ole enam oluliselt vaja, lihakraami valmimise käigus on seda kõike saanud piisavalt teha.
hakkliha-, vorsti-, viineri-, lihapalli- jms soustid - praen, küpsetan algmaterjali nii nagu tarvis, lõpuks lisan sibula ja hautan selle ka veel kuldseks, seejärel lisan sobiva koguse jahu (nagu sousti tarvis lähtudes sööjate arvust), pruunistan õige pisut, lisan külma vee ja kukun segama kui hull, segu paisudes muudkui segan ning kui ka kipub mõni tükike jääma, siis sobivalt paksus konsistentsis saab sellest jagu. kõige lõpuks lisan veel vett ning sortsukese koort ja maitseaineid kuni vedelus/paksus ja maitse on just parajad - no see sõltub juba pere ja perenaise maitseharjumustest ja eelistustest:)
sellised kooreklopsi ja sibulaklopsi ja loomaliha veinikastmes jne tüüpi olukorrad - neile teen soustid peale jahu-tassis-veega-segi meetodil. kuna liha on maitsvas haudevedelikus, siis ei saa ju jahu pruunistada, järelikult segan külma vee ja jahu (kui teen eriti suure portsu, siis kasutan TW segistit, millega omletti ja jäätisekokteili jne teen) kruusis hapukooretaoliseks (paras konsistents tükkide väljasegamiseks), seejärel vedeldan piisavalt, et oleks hea valada kuuma lihahautisese ja esmasel paisumisel kohe hiigelklimpi ei tekitaks. paisumise käigus muudkui segan ja tasahaaval lisan vett /koort nii nagu tarvis. üldjuhul maitsestada ei ole enam oluliselt vaja, lihakraami valmimise käigus on seda kõike saanud piisavalt teha.
Lorry 16. juuli 2004, kl 16.26 |
Valge jahukastme saab väga lihtsalt: kui sa praed liha või mis iganes ära, siis lisa juurde piim+jahu(juba segatud) ja sega koguaeg valamisel ja peale seda ka. Kõige parem jahu segamisel on vispel, siis ei tule raudselt tükke. Võid jahu+piima ka läbi sõela valada pannile, aga segamine on põhiline asja juures. Ja tuelb korralikult läbi keeta, muidu jääb jahu maitse juurde.
miia 18. juuli 2004, kl 22.54 |
Kati 19. juuli 2004, kl 14.12 |
aga proovi nii: kuumuta jahu (ilma igasuguse rasvata) näiteks varrega potis kogu aeg segades õrnalt pruunikaks siis las seisab niikaua kui ära jahtub ja kui siis külma vee peale valad ja vispliga segad siis ei lähe ta klimpi. Siis pott uuesti tulele ja kas siis koor juust vms. juurde korraks keema ja kõik:)
Jahukaste 04. juuli 2021, kl 17.56 |
Lisa postitus