Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
jõulusöögid
 
helbeke 30. november 2006, kl 14.38
Kas olete juba mõelnud kuidas ja millise pidulauaga üllatate oma peret jõuluajal. Kas pakute traditsioonilist liha-kapsast või olete saanud mõne huvitava idee, mida jõuludeks realiseerida. Jagage mõtteid! Koos arutades saame kõik kindlasti natuke ideerikkamaks ja köögitalitamine läheb lõbusamalt!
 
karvapea 30. november 2006, kl 15.17
Mina olen jõulude ajal teinud nii ja naa - traditsioonilisi toite kui ka muid erinevaid piduroogi pakkunud vahelduseks. Aga tee mis sa teed, see õige jõulutunne tuleb ikka siis, kui verivorstid, sült, kõrvitsasalat, pohlamoos või hanepraad ja hapukapsad laual on. Mõni asi peab ikka kindla traditsiooni järgi ka käima, ma kohe vajan seda. Vana-aasta õhtul siis olgu mis iganes.
 
tsii to karvapea 30. november 2006, kl 15.51
Jõulutunne tuleb minul ka koos verivorsti, süldi, hapukapsa, ahjuliha, pohlamoosi jms.
No ei ole jõulutunnet "costum- made" lasagnega, pekingi pardiga...:)
Meie laual on sel aastal, eelnevatel ja ka järgnevatel aastatel traditsiooniline jõulutoit. Sinna kuulub veel külmlaud: makaroni/kartulisalat, singi-juusturullid, täidetud munad, seenesalat, erinevad hoidised (konserveeritud tomatid, pangesalat jpm)
Ootan jõule juba väga:D
 
n 30. november 2006, kl 16.13
hapukapsaid on plaanis teha ja sülti varem juba valmis keeta. ja parti tahaks proovida. seda pole varem teinud. hõõgvein kindlasti. verivorstid jätan välja.
 
meil 30. november 2006, kl 18.37
traditsiooniline kindlasti, aga mingi üllatus alati, just nuputan, mis sel aastal pakkuda.
 
paks kass 30. november 2006, kl 19.03
sült pole kunagi kuulunud meie pere piduroogade hulka. kas karbonaad kapsastega, part, või kui jõulud koos isaga, siis kalkun, sest parti ta ei tohi süüa. linnud jäävad siiski enamasti vana-aastaõhtuks.
moepärast ka mõni üksik vorst, kõrvitsasalatist ma isiklikult ei hooli, aga pere pärast saab ta laual olema, kuid ahjukartulite ja -kaalika, apelsinimahlas hautatud ingveriporgandite, pohlamoosi ja kuivatatud ploomide kohalolek on kohustuslik. mingite külmrullide jm vidinate tegemiseks ei ole lihtsalt piisavalt suurt peret.

sel aastal tuleb vana-aastaks ilmselt juba traditsiooniline part, aga jõuludeks kindlasti metsseapraad, siga vaeseke juba ammu konutab külmikus. mille suhtes ma olen väikeses hämmelduses, sest kui linnu marineerimises ja täistoppimises olen juba käpp, siis metssiga ei oska õieti kuidagi kohelda. mis sellega sobib? kadakamarjad muidugi.. aga mis veel? võibolla seeni? võibolla hautatud punast kapsast, et oleks huvitavam? stockmannis müüdud kaneeliga punakapsas oli eelmisel aastal jube hea.

järeljõulude ajal loodan esimest korda katsetada kanarinda koore-pirni-jõhvikakastmes ja õnnistada pardifileega sisse creuset grillpann, mille kavatsen endale ise jõuluks kinkida, kuna keegi teine seda nagunii ei taipa teha. kindlasti teen vähemalt korra ka oma nn. jõulupastat, kuhu käivad šampinjonid, kungla toorsalaami ja poolikud kirsstomatid kergelt praetult ja spagettidega segatult, ja magustoiduks muidugi ohtralt ahjuõuna, ahjuõuna, ahjuõuna...

seda kõike muidugi, kui allah tahab, sest mis on ühe inimese plaanid...
 
... 30. november 2006, kl 19.43
paks kass- kuidas sa seda ahjuõuna teed?
 
paks kass 30. november 2006, kl 20.17
lihtsaim asi - õõnestad seest tühjaks ja paned mida meeldib, sisse.
ma panen tavaliselt kaneeli, pruuni suhkrut, ja võid - ja peale natuke mandlilaaste. siis küpsetad, kuni pehme. asja võib varieerida sortsu rummi või veinikastme või millega iganes.

ahjust soojalt kaussi ja vaniljekastet või jäätist peale. tänavu jääb vaniljekastme tegemise vaev ära, sest Ekstra on hakanud seda topsikus tegema, väga söödav on ja üldse mitte kunstliku maitsega, soovitan proovida. säilivusaeg on väike, see juba näitab, et kõlbab süüa ;-)

aga muidugi võib ka prae kõrvale ahju panna õunu, magustamata küpseõun on liha kõrvale päris hea, kui on hapukas õun. ja kahtlemata tuleks neid panna täidetud linnu sisse.
 
- - - 30. november 2006, kl 20.48
aga räägi palun natuke apelsinimahlas hautatud ingveriporgandite kohta. tundub huvitav
 
algaja 30. november 2006, kl 21.35
Tõeliselt üllatav saab olema see, et liha jõululaualt ei leiagi. Saab vaid erinevalt valmistatud kartuleid, kapsast, midagi seentest, jõulukeeksi, jõululeiba jne jne. :)
 
uhke ebatraditsionaalne hälvik 30. november 2006, kl 23.55
ma ei kavatse mitte kedagi üllatada ja end lõhkirebida mingite moorimiste ja küpsetamistega.
ma tahan rahulikult midagi näksida - piparkooki ja mandariini ning lonksata mingit glögi. kasside ja mehega niisama laiselda.
ei hakka sel aastal, nagu eelmiselgi, lauda looka ajama. suitsuforellisaiadest ja briest ning kräkkeritest piisab. šamppi juurde ja ongi kena lõuna olemas.
lapsepered muidugi endale sellist luksust lubada ei saa ;))
 
häbenema peaks mitte uhkustama 01. detsember 2006, kl 08.14

Looda, et sinu mees sind selle laiskuse pärast tõesti hälvikuks ei hakka pidama ja maha ei jäta. Annab ikka ette kujutada nii laiska naist, kes isegi pikkadel jõulupühadel midagi peale forelli saia peale tõstmise teha ei viitsi.
 
k 01. detsember 2006, kl 08.17
Meie naudime mehega sellist luksust (kerged delikatessid) ka muul ajal kui jõuluõhtu, seetõttu arvan ikka, et jõululaud peab olema eriline.Mitte lookas, mis perenaise võhmale võtaks, vaid just eriline. KUi seltskond suurem siis saab ka perenaine abikäsi juurde ja on lootust, et ta päris ära ei nõrke. Aga perele on mingeid traditsioone vaja, see on õigus. Üldse leian, et jõululaua ümber peab olema palju rahvast, mitte ainult oma pere, nagu eestlastel kombeks. Sest see armsate inimestega koosolemise tunne annabki selle erilise õhkkonna. Milleks katta lookas laud vaid 4-5 inimesele? Veidi mõttetu ressursside raiskamine, kas pole. MIna pakun välja, et eriti väiksemad pered, kus üks või kaks last ja need paarid, kel veel üldse oma lapsi pole, võiksid mõelda, kelle nad külla kutsuvad, kellega jagada seda erilist õhtut. Võib-olla on teie tutvusringkonnas keegi, kelle jõulud oleksid üksikud ja kurvad, kui teie neid meeles ei pea. Iga külaline võiks ka midagi kulinaarset lauale kaasa võtta, et perenaisel lihtsam oleks. Enne peaks muidugi perenaisega kokku leppida toodava osas.
 
ki 01. detsember 2006, kl 09.26
kuidas te nii palju syya jaksate
 
k 01. detsember 2006, kl 10.15
Ei peagi NII PALJU SÖÖMA, toit kuulub lihtsalt sädeleva vestluse ja rõõmsa õhkkonna juurde.
 
ahhnii 01. detsember 2006, kl 11.33
ahhhh niiiii....
 
to: häbenema peaks mitte uhkus 01. detsember 2006, kl 11.35
No tore, kui sinu mees sinuga koos on ainult sellepärast, et sa pliidi ees rabad :D

Usu või mitte, aga mõned mehed hindavad naisetes ka muid oskusi ning iseloomujooni:D

Ja pealegi igaüks ei hooligi kapsast ja pekisest lihast:)

Ka hälvik :), kes eelistab šampust ja vaikset niisama olemist, meeletule rasvase liha ja kapsa õgimisorgiale.
 
head pekinäod 01. detsember 2006, kl 12.27
Tüüpiline eestlaste, sööme end segi,jõuludes on asi ikka pühades,mitte segamini õgimises.Aga eks paksudele meeldib õgida.
 
uhke ebatraditsionaalne hälvik 01. detsember 2006, kl 12.38
k-le
ma ei pidanud luksuse all forelli silmas ;)
ikka seda, et ma ei pea meeletult kokkama ja võtan vabalt.
lastega peredes ilmselt nii vabalt võtta ei saa.
me võtame koguni nii vabalt, et kuuskegi tuppa ei too.
käime raekoja platsil vaatamas.
ei teagi, kas see on vaid kasside pärast. me vist ikka mõlemad sellised ebatraditsioonilised hälvikud juba sünnist saati
 
annekas 01. detsember 2006, kl 13.01
Kas teate mille pärast peetakse jöule? Mitte vaaritamise ja yllatamise nimel.See on perekeskne päev kus vöetakse aeg maha ja nauditakse koosolemisest ja jöulu rahust.Kui paljukest meil seda rahu siis on jöulude aeg ? Yks öudne sahmerdamine ja kraamimine.Peale laua söömist jälle kraami ja pane toitu kappi jne.
Minu meelest kah öige et jöulude aeg naudist sellest mis sul juba valmis,siis perest.
 
paks kass 01. detsember 2006, kl 13.02
miks peaks hälvik häbenema, et ta ei ela õgimiseks?
on ka teisi viise pühasid tähistada kui õgimine, see kohustuslik õgimiskomme on meil pärisorjuse ajast, kui alati nälg majas oli ja ainult üks kord aastas liha võis süüa. jõuludel polegi õigupoolest midagi tegemist õgimisega, samuti mitte suure lärmiga ümber süldilaua. istuge parem omaette või koos kõige kallimatega, kuulake head muusikat, vaadake elavat tuld ja mõelge oma elu üle järele... kasvõi kord aastas.

õnnitlen täiega hälvikuid selgrootsu ja mõistuse omamise puhul!

aga ingveriporganditest:

ingveriporgandite jaoks on mitmeid retsepte, aga mina teen väga primitiivselt. koguseid ei anna, kõik oleneb, palju sa neid teed - mina teen ainult mõned korraga, kuna kõik peres ei söö neid.

lõikan porgandid ratasteks ja hautan natuke aega väikese poti põhjas. siis, olenevalt porgandite kogusest, võtan klaasitäie kuni pool liitrit apelsinimahla, lisan maitse järgi riivitud toorest ingverit või ingveripulbrit (toores on märksa kangem), valan peale ja lasen madalal kuumusel podiseda, kuni porgandid pehmenenud ja vedelik enam-vähem ära auranud. podisemise ajal segan, et ei kõrbeks põhja ja lisan veidi soola ning fariinsuhkrut.
 
paks kass 01. detsember 2006, kl 13.03
täpsustus porganditele: hautan neid poti põhjas siis _õlis_ (sorry, Margit, natuke rohkem kui üks supilusikatäis läheb)
 
to: häbenema peaks mitte uhkus 01. detsember 2006, kl 13.16
Ja nüüd ma tean, kes need enne jõululaupäeva 3me ostukäruga hullud supermarketites on ;)

Millest ma üldse seda süüa teen, kui poodigi ei saa minna ? Poed on täis hullunud inimesi, kes rabavad korvi kõike, mida kätte saavad. Meeletud järjekorrad ja trügimine.... NO THANKS
 
Eeva 01. detsember 2006, kl 13.21
Ma olen alati imestanud neid, kes kööginurka ka teistega norima tulevad, see on mulle täiesti arusaamatu. :))

Aga jõuluõhtust.

Ma teen ahjukartuleid, hapukapsast, ahjuliha (sealliha), natuke verivorsti, ja grillviinereid (laste pärast). Peedisalat sobiks vist juurde, pohlamoos, ka konservherned.

Külma laua teen 25.12 õhtuks, erinevaid salateid ja sülti siis.

Hõõgveini peale peaks ka mõtlema ja lastele mingit head morssi tegema. Piparkoogid küpsetame arvatavasti juba varem valmis.

Nii et minu jõuluõhtu söök tuleb traditsiooniline, nagu paljudel eelpool vastanutel.

See, kes ei viitsi jõulu ajal köögis toimetada, siis enamasti saab ju kõik asjad varem valmis teha, nt kapsad. Kartulid võib eelmisel päeval valmis koorida ja kui liha ahju panna, siis peab ainult aegaajalt käima tsekkimas, et ära ei kõrbeks. Salatid samamoodi. Ole mees, kata vaid laud ära ja hakka jõuluvana ootama! :))
 
a 01. detsember 2006, kl 13.26
Eevale
norima ja hurjutama hakkasid ju esimesena need, kes on traditsioonilised ;)
mitte vastupidi.
 
kriss 01. detsember 2006, kl 13.33
Jah oligi, nii, et kui keegi julges öelda, et tema pliidi eest kapsast ei tee, siis sõimati kohe ebanormaalseks naiseks, kelle mees peaks maha jätma. Ajab ikka närvi küll selline loll jutt ja nagu näha siis mitte ainult mind...
 
Eeva 01. detsember 2006, kl 13.58
No vahet ei ole kumb norima hakkas, naljakas ikka! :)) Ega see ei tähenda, et kuna ma teen traditsioonilise laua, et siis ma iga hinna eest olen "traditsiooniliste norijate" poolt?! Ei, nii see ei ole! Igaüks ikka pidagu jõulu nii, nagu talle etem tundub. Moodsalt või vanamoodsalt. Peaasi, et peavad! :))
 
tsii 01. detsember 2006, kl 17.19
Nii et kööginurgas ei ole ka sõbralikke inimesi. Traditsioonilised sõimavad ebatraditsioonilisi, et nood ei viitsi pliidi ees vaaritada ja ebatraditsioonilised sõimavad traditsioonilisi paksudeks, kes õgivad pekist sealiha jms! Egas traditsiooniline jõulutoit ei tähenda seda, et pannakse 5 kilo pekki ahju ja pärast süüakse nii, et rasv lõuga mööda alla tilkumas! Ärge laskuge äärmustesse!
Aga noh, mina pean ka imelikeks inimesi, kes jõulud plaanivad mööda saata paari kilo mandariinidega ja forellisaiadega:)
 
Naljatilgad 01. detsember 2006, kl 18.04
kes siin rasvast tilkuvast pekist jorutavad. Teil on vist lihtsalt lapsepõlvekodust kehvad mälestused. Tänapäeval ei olegi enam selliseid sigu, kust 5 kilo pekki kätte saada. Ja lõpuks on see maitse asi. Mina väristan jälle õlgu eelmise aasta jõuluid meenutades, kus pidin sugulase pool sööma magedat ja maitsetut fooliumis tehtud lõhet (sool on tervisele kahjulik) ja sinna juurde sööma pooltooreid ahjus hautatud friikartuleid, sest krõbedaks kõrvetatud friikad on ka tervisele kahjulikud.
Tegelikult igatsen jõuluõhtul hoopis vanaema tehtud tanguvorste taga.
Ilusat jõuluootust kõigile ja ärme siis enne pühi päris tülli pööra.
 
Eeva 01. detsember 2006, kl 21.02
Ettevaatust jah! Kööginurgas ei maksa tülli pöörata, siin teravad riistad käeulatuses! :)))
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!