Kuidas vanasti juuretist saadi?
Esimene tegu leiba tehti puhta pärmiga. Seejärel võeti kannikas seda pärmiga leiba, pandi hapupiimaga likku mõneks ajaks ja see siis oligi see juuretis, mida järgmisele portsule hulka segati.
Tänapäeval hapupiima peaaegu et ei ole, nii et soovitatakse juuretise saamiseks osta rukkileiba ja panna see keefiriga 3-4 päevaks ligunema. Ja mitte külmukasse, vaid niisama kööki normaalse temperatuuriga kohta.
Katsetatud, tehtud (keefiriga). Väga hea jäi.
Ja siis tuleb muidugi meeles pidada, et juuretisega leiba ei saa kohe küpsetama hakata, vaid kogu taigen peab koos juuretisega peaaegu ööpäeva seisma ja käärima. (Eks te teate seda isegi, aga ma seepärast märgin ära, et mul leidus sõbranna, kes seda ei teadnud, ja üritas kohe küpsetada, ja vingus siis, et ei olnud hea)