Kööginõu
aurutatud köögiviljad
Helme 07. aprill 2010, kl 10.21 |
me 07. aprill 2010, kl 11.02 |
kk 07. aprill 2010, kl 11.15 |
Naks 07. aprill 2010, kl 11.35 |
Mina panen enamasti ahju suht sügavale pannile, tilk vett või puljongit põhja ning foolium peale. Tihtilugu laon lihakihi alla ja juurikad otsa.
Külmutatud aedviljasegusid teen pliidil tavalisel laiapõhjalisel pannil kaane all ilma rasvaine ja vedelikuta.
Sagedamini kasutan rosmariini, basiilikut, estragoni, köömneid, tüümiani, erinevaid piprasegusid ja tilli. Segudest meeldivad veel India maitseainesegu ja karri. Kui juurikaid hautan liha peal, siis 2 kindlat komponenti on sojakaste ja kaneel.
Külmutatud aedviljasegusid teen pliidil tavalisel laiapõhjalisel pannil kaane all ilma rasvaine ja vedelikuta.
Sagedamini kasutan rosmariini, basiilikut, estragoni, köömneid, tüümiani, erinevaid piprasegusid ja tilli. Segudest meeldivad veel India maitseainesegu ja karri. Kui juurikaid hautan liha peal, siis 2 kindlat komponenti on sojakaste ja kaneel.
köögist 07. aprill 2010, kl 11.48 |
Sõelaga potis hautan, aga sagedamini ahjus. Puljongit ja/või liha juurikatega ühes potis ei tee, ahjus lisan veidi õli. Maitsestan rosmariini, oregano, tüümiani, tilli, peterselli jms. Ahjus hautades lisan koorimata küüslauguküüsi, need korjan pärast välja, väga mõnusa maitse annab hautises fenkol.
Hästi mõnusad on sõelaga potis hautatud veidi krõmpsuks jäänud kaalika ja porgandilõigud, valmimise lõpul peale soolahelbeid ja tilli.
Hästi mõnusad on sõelaga potis hautatud veidi krõmpsuks jäänud kaalika ja porgandilõigud, valmimise lõpul peale soolahelbeid ja tilli.
eps 07. aprill 2010, kl 17.55 |
oi 08. aprill 2010, kl 11.26 |
küsimus 27. märts 2014, kl 12.36 |
vastus 27. märts 2014, kl 12.40 |
ja 30. märts 2014, kl 09.39 |
vikipeedia 30. märts 2014, kl 09.58 |
Aurutamine on kokanduses toidu auruga töötlemine, nt veeaurus keetmise teel.
Aurutamine on tõenäoliselt Hiinas alguse saanud toiduvalmistamisviis. Seal, nagu ka mujal Aasias, on see aastasadu vana meetod riisi valmistamiseks. Idamaades aurutatakse riisi kas spetsiaalses bambusest arutamisnõus või vokkpanni kohale asetatud aurutamisrestil.
Veeaurus keedetakse toiduaineid aurukapis, erilistes keedupottides (aurupott) või aukudega keedurestil. Viimase puhul pannakse vett keedupotti niipalju, et see keedurestini ulatuks.
Vesi aetakse keema, toiduained asetatakse keedurestile, vajadusel raputatakse soola jt. maitseaineid ja keedetakse kaanega suletult.
Veeaurus keetmine võtab rohkem aega kui vedelikus keetmine, kuid vitamiinide ja mineraalainete kadu on see-eest väiksem. Keeduvedeliku võib ära kasutada kastmete ja suppide valmistamiseks.
Auruga keedetakse tavaliselt mahlaseid heamaitselisi köögivilju, samuti kartuleid ja kala.
Aurutamine on tõenäoliselt Hiinas alguse saanud toiduvalmistamisviis. Seal, nagu ka mujal Aasias, on see aastasadu vana meetod riisi valmistamiseks. Idamaades aurutatakse riisi kas spetsiaalses bambusest arutamisnõus või vokkpanni kohale asetatud aurutamisrestil.
Veeaurus keedetakse toiduaineid aurukapis, erilistes keedupottides (aurupott) või aukudega keedurestil. Viimase puhul pannakse vett keedupotti niipalju, et see keedurestini ulatuks.
Vesi aetakse keema, toiduained asetatakse keedurestile, vajadusel raputatakse soola jt. maitseaineid ja keedetakse kaanega suletult.
Veeaurus keetmine võtab rohkem aega kui vedelikus keetmine, kuid vitamiinide ja mineraalainete kadu on see-eest väiksem. Keeduvedeliku võib ära kasutada kastmete ja suppide valmistamiseks.
Auruga keedetakse tavaliselt mahlaseid heamaitselisi köögivilju, samuti kartuleid ja kala.
Delfi kana 30. märts 2014, kl 12.52 |
eelmisele: nojah, nüüd saivad kõik, kellel endal vikipeediat ei ole, teada, mis asi on aurutamine:D aga nagu ja-d, jäi mindki kummitama küsimus, mis suur ja põhimõtteline vahe on aedviljade keetmisel ja aurutamisel, et keedetuid ei tohi süüa, aga aurutatuid tohib? seleta nüüd see ka meile ära!
ahhhh 31. märts 2014, kl 11.32 |
aurutamisel ei uju juurikad vee sees:)
bambusest aurutamisnõusid nägin Viljandis mingis kaupluses, ümmargused, u 20 cm diameetriga ja punutud laastukorvi meenutavad, kaanega, kes sellisega toimetama hakkab, teadku, et selle korvinduse põhja, auru ja aurutatava vahele, pannakse puhas, valge, paraja suurusega tükk puuvillast riiet.
vahe vaheks - aurutamisel jääb toidule kaubanduslik väljanägemine ja ei ole ohtu, et põhja kõrbeb.
bambusest aurutamisnõusid nägin Viljandis mingis kaupluses, ümmargused, u 20 cm diameetriga ja punutud laastukorvi meenutavad, kaanega, kes sellisega toimetama hakkab, teadku, et selle korvinduse põhja, auru ja aurutatava vahele, pannakse puhas, valge, paraja suurusega tükk puuvillast riiet.
vahe vaheks - aurutamisel jääb toidule kaubanduslik väljanägemine ja ei ole ohtu, et põhja kõrbeb.
Lisa postitus