Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
nimede kohta väike debatt
 
et nagu nõme? 16. märts 2002, kl 18.11
see on vist täitsa õige rubriik selle jaoks: järeltulija. ennem ma lugesin kas shovinisti või feministi nurgakeset nimedest...õigemini üks emme tahtis nimeks panna tütrekesele Lacosta Feliss... niuke tunne et see emme vaatab palju puertoriiko seebikaid, no hard feelings..
aga siis ma hakkasin mõtlema...te kõik kindlasti olete kuulnud vahest et pannakse lapsele nimeks Ingel või Armas või mingit muud niisugust ilu väljendavat.. (mina tean nendenimelisi kohe mitut ja kusjuures mõlemad noormeeste nimedena)... ja sealt tuligi kohe niisugune mõte, et kas ikka tasub niukseid ninnu-nännu nimesid panna? sest, olgem ausad, kõik lapsed ei ole perfektse välimusega, on ka nn koledaid lapsi, nii beebi-kui täiskasvanu-ja noorikueas... ja kas siis on ilus kui mingi koleda vinnidega poisi nimi, kellel on parasjagu iseloomu kah, on Ingel või Armas??? ma arvan et tasuks panna ikkagi neutraalseid nimesid oma lastele, sest kui palju ka kõik emmed ei räägi, et kõik lapsed on ilusad, ei ole see tõsi!
Onju mul õigus??!!
 
Rocky 16. märts 2002, kl 20.13
on jah. Osad nimed on sellised, et hääldadagi ei oska. Milleks panna lapsele jobunime? Vanemad poolearuga panevad, aga lapsele ei pruugigi see endale meeldida. Kasvab suureks ja tunneb häbi, et talle mingi värdjas nimi pandud on.
 
liisu 16. märts 2002, kl 20.43
Mina ei ole nõus sellega , et kõik lapsed pole ilusad!!Kõik inimesed on ilusad.Välimuselt ei pruugi kõik ju viimase peal olla , aga see , mis inimese hinges toimub , on tähtsam.Mida saab inmene sinna parata , millisena ta sündinud on?Muidugi sellega olen nõus , et vahel pannakse lastele küll meeletult keerulisi nimesid , aga natuke originaalsust võiks ju sellegipoolest olla?Muidu oleks liiga palju ühesuguste nimedega inimesi.
 
et nagu nõme? 16. märts 2002, kl 21.19
nojah, ma toon nüüd küll äärmusliku näite aga siiski:
kas siis tõesti on ilusad ka näiteks mölakad, kriminaalid, killerid jne...? ei ole ju kõik inimesed ilusad, minu arust on see teooria nende inimeste peas, kes arvavad üldse et maailm on ideaalne ja midagi halba ei ole...tulge maa peale tagasi! sa liisu ka kindlasti oled näiteks mõnele mehele korvi andnud, kui esmapilgul vaadates ei ole ta piisavalt ilus. on mul õigus? nii et on küll koledaid inimesi olemas, vaata tänaval natuke ringi...
ja ärge mõelge et ma oma arvates ilus olen et siin nii julgelt oma arvamust avaldan, ma ka kole! .)
 
, 16. märts 2002, kl 23.39
Ingel on vana hiidlaste nimi muideks.
 
emma 17. märts 2002, kl 10.00
Mulle jälle üldse ei meeldi, kui vanemad panevad oma lastele selliseid "edetabelinimesid", nagu Markus, Martin, Oliver, Oskar Laura, Kristi(i)na. Oma peaga ei oska mõelda või? Tegelikult need on kõik väga ilusad nimed, eriti Oliver, aga no ma ei taha, et laps läheb kooli ja samanimelisi on klassis kolm tükki. Eriti vaesed Markused, minu tutvusringkonnas on viimase viie aasta jooksul sündinud u paarkümmend last ja viis neist on Markused!
 
Lille 17. märts 2002, kl 12.15
Minul sünnib paari nädala pärast laps ja meil on kavas panna talle nimex Ingel. Kas tahate öelda, et pean talle teise nime valima, sest võib-olla tast ei tule mingi iluduskuninganna? Arvan, et inimene, kes kannab nime Ingel (või Armas) ei peagi olema "maailma kõige ilusam", vaid hea südamega. Ja selle viimase saab ta mingil määral kodust kaasa.
Lisax on Ingel veel kena eestikeelne nimi ning ei tohix tulevikus probleeme tekitada. Ma ei kujuta hästi ette olukorda, et peaxin iga kord, kui keegi nime küsib, selle talle tähthaaval ette lugema, sest muidu tekib kirjavigu.
 
Rocky 17. märts 2002, kl 12.41
Ingel on ilus nimi! Aga kas paneksid lapsele nimeks Kaethlin, Luis Fernando või midagi sellist?
 
Lille 17. märts 2002, kl 15.38
 
Rocky 17. märts 2002, kl 17.17
Aga tegelt samas oleks naljakas kui Inglikesest tuleb suur, paks habemik õllejoodik. Ma ei väida, et tuleb, aga naljakas oleks
 
eh 17. märts 2002, kl 17.53
Ingel - habemik õllejoodik? :))))Kas see pole siis naise nimi? Ingel ei pea olema ilus, küll aga peavad tal olema tiivad:)))
 
juta 17. märts 2002, kl 19.45
Jajah. Tõstke käsi, kelle tutvusringkonnas ei ole viimase kolme aasta jooksul sündinud ühtegi poisslast, kellele oleks pandud nimeks Karl Erik või Karl Markus!
Aga minu pärisnimi ja perekonnanimi on jälle mõlemad sellised, et pean neid iga kord kõigile tähthaaval dikteerima. Ja see on jube tüütu, uskuge mind!
 
Rocky 17. märts 2002, kl 19.46
Oled kuulnud Pilukellukesest kes elab Pärnus. Ta on isegi telekas olnud. Ta kannab peas lehvi ja väidab, et selle kaudu võtab kosmosega ühendust. (Pilukeluke on ta siis, kui kosmosega ühendust võtab. Kusjuures Pilukelluke 13-14-15 Imelehv) Pärisnimi on tal selline: Urmas Armas Ingel Tigane. Ta lasi ümber muuta.

Ära arva et ma lolli juttu ajan. See kõlab küll sonimisena, aga sa peaksid seda meest nägema. Tal on mingi tükk ajust puudu.

Ma tahtsin seda öelda, et Ingel võib olla ka mehenimi.
 
eh 17. märts 2002, kl 20.05
olen ka kuulnud sellest kurikuulsast Pilukellukesest, ju siis on õige jutt ikka. Kõlab küll nagu anekdoot.
 
kelluke 17. märts 2002, kl 20.23
Omalt poolt võin lisada,et nimi võib mõjutada imelikul kombel ka inimese tervist.Suht palju on raske haigusega lapsi olnud väga kummaliste nimedega ja ka lastekodulaste seas on seda üsna sageli.
 
@ 17. märts 2002, kl 22.43
võibolla vanemad arvavad,et kui laps läheb kunagi välismaale õppima,elama,tööle,siis on tal kergem ja ei pea hakkama oma nime SEAL kellelegi tähthaaval ette veerima ja samas on ka eestipärane(mõtlen nimesid nagu karl,erik ,martin,kristina,anna,markus,laura jne.).mõnede nimede suure esinemissageduse kohta võib seda öelda,et nii on alati olnud.kui mina koolis käisin,siis oli kõik kohad täis annesid,pireteid,tiinasid,katrineid ja kaiesid või kaisid.tundsin isiklikult kolme tiinat ja nelja piretit.praegused naabrimehed, üks erand väljaarvatud on reinud(vanuses 50-60).ja lõpetuseks nalja ka:kui minu ema läks 27 aastat tagasi minu väikevennale nime registreerima,siis anti talle üsna ühemõtteliselt teada,et sellist kummalist ja võõrapärast nime ei ole sobilik lapsele panna.et mõelgu ikka hoolega järele,sest lapsel saab väga raske olema sellise nimega elada.küll oli vennal hea,et ta lasteaias või koolis ei olnud jaanus kolmas-neljas-viies,urmas pikk-peenike või andrus lühike-paks või mida iganes,et ühenimelisi eristada.nime registreerija ennustus läks siiski täide:nüüd on tutvusringkonnas nii palju martineid,et raske on aru saada,kellest parasjagu jutt käib.
 
Martini emme 17. märts 2002, kl 23.16
nimepanek on maitseasi,aga seda tuleb teha mõistusega,eksju.
 
tibi 18. märts 2002, kl 12.06
tõepoolest, loed neid "lastele on nimeks pandud.." ja mõtled et kas need vanemad tõsiselt vihkavad oma lapsi või? ja tõepoolest, iga kord oma nime seletada on üks issanda nuhtlus.
lõbusaid lugusid: üks tahtis lapse nimeks panna tõsimeeli MInett. kui selgitati et päris nagu ei sobi siis pandi Mineta. ja üks poiss sai omale kodus-ja-võõrsil Andrew järgi nimeks Händrjuu..

ausalt, mina nende laste asemel eelistaks küll Sandra või Markus olla..
 
liisu 18. märts 2002, kl 12.10
Keegi kommenteeris minu nime all. No näed, ongi ühenimelisi nii palju, et vaja vist ise ka kellukeseks hakata. Nimes on vägi ja oluline on ka see, kuidas eesnimi perekonnanimega kokku sobib. Mõned kokkusobivused on naljakad ka - Mats Kuningas näiteks, aga mis seal ikka. Hirvo Surva, no mis panna eesnimeks, kui Surva perekonnanimi on? Ja Kama laste vanad eesti nimed on vaimukad ja toredad ja nende perele igati sobilikud, hilisemad, eeskujust nakatatud nimed pääsu silmed ja kahrud ja muud miskipärast tunduvad natuke eputamisena. Õnneks saab nime täiskasvanuna ära muuta. Paraku ei osata ka siis ise tihtilugu paremat nime valida. Jääb ikka tuut-tuut rong-kes-möödasõites-kaks-korda-tuututas asemel. Seda et eks nimes peegeldu perekonna intelligentsus.
 
Hiiunaine 18. märts 2002, kl 12.21
Muidugi pane Ingel! Ilus nimi! Minu vanavanaema oli Ingel ja keegi ei vaata sellele imelikult.
 
Hiiunaine 18. märts 2002, kl 12.24
No aga Angela! Sama tähendus ju. Angeelika. Ingli variatsioonid - Inga, Inge... Ingel on ikka naisenimi, muideks.
 
idafänn 18. märts 2002, kl 12.28
Nimi on nagu mantra, nimes on inimese saatus. Tobedustega ei maksa mängida, parem juba järeleproovitud vana kui uus ja kesteabmida kaasatoov.
 
et nagu nõme? 18. märts 2002, kl 12.30
a kusjuures, see ka veel, et kui paned nt Ingel nimeks....siis üks inimene siin rääkis et oli vanaema nimi... no ja on siis ilus üks kõbisev, tudisev ja ülikortsus Ingel??? ma ei ütle seda kõike paha pärast muidugi... nimed peaksid küll olema omapärased aga ikkagi lihtsakoelised ja nati neutraalsed..
 
loe ka teisi mõlgutusi samal t 18. märts 2002, kl 12.32
http://www.perekool.ee/foorum/read.php?f=11&i=68219&t=68219
http://www.perekool.ee/foorum/read.php?f=11&i=68434&t=68434
 
katel 18. märts 2002, kl 13.08
Ka kohtu klientide (st "kriminaalide") hulgas on väga sageli eriliste eesnimedega noormehi nt Maigen, Üllis, jms. Keegi olla uurimust teinud, et erandlikke nimesid panevad just poegadele keskmisest madalama haridusega emad-isad, samuti pidavat olema mingi seos perekonna sotsiaalse staatusega..
 
tibi 18. märts 2002, kl 13.16
no ei saa ma öelda täiskasvanud suurekasvulisele habetunud kolleegile Armas, no ei saa :)
 
to et nagu nõme 18. märts 2002, kl 13.23

tekst positiivse alatooniga:kui nimi on ljubov,siis nagu tigedik ei tohi olla või nimega nadezda,vera ja hope(hõup) ei tohiks olla suitsiidne või jne.paneks siis kohe vanadusele, halbadele iseloomuomadustele ja keha vormikusele mõeldes titale nime. noh,et igaks juhuks või nii.nimed ei saa olla ühel ajal lihtsakoelised,neutraalsed ja omapärased nagu sa ütled.ja siin ongi ka see iva,et kui neid neutraalseid ja lihtsakoelisi nimesid liiga palju saab,hakatakse panema omapäraseid.ja mõni paneb igaks juhuks natuke rohkem omapärase.;]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
 
hiiunaine 18. märts 2002, kl 13.52
Tead, nimi hakkab elama oma enda elu ja see vanainimesest Ingel ei ole üldse sama mõiste kui mei ette kujutatud taevainglid. See on sama nagu mitmetähenduslik sõna, kasvõ "tee" - jook, rada, tegema... Hiiu meeste nimi on näiteks Peet. No minu küll ei seostu see juurviljaga.
 
Krõõt 18. märts 2002, kl 13.56
Mille poolest see vanana kortsus/krimpsus Feliss siis parem on kui Mari? Oh seda lõbu paarikümne aasta pärast, kui kepiga Tiinud jt. ringi kõbistama hakkavad :)
 
Feliks 18. märts 2002, kl 14.30
Arvasin kah selle teise loo all nimedest...kuid kordan siin üle
ega nimi meest riku, kui mees nime ei riku ja narri meest aga mitte mehe mütsi.
Ja veel - nimi on sümbol - olen täiesti vendunud, et nimi kas just muudab inimest aga mõjutab omal moel..sensitiivid väidavad, et abiellumisega nime muutnud naisetel pidavat isegi auras muutusi olema..kes teab....
Ek kui tahate et nimi oleks nimi, millega seda inimest ära tuntakse siis pange talle nimi, mis seda last iseloomustab..vaadakse talle otsa ja siis näete üpeagi, mis nime nägu ta on..noh ja kui on kummalise nime nägu...ju ta siis ongi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!