Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
väga tõsine teema
diip 25. oktoober 2010, kl 17.30
Siin veel feministide nurgake nime poolest. Võiks suhtejuradele vahelduseks ka sellist infot seedida: http://www.dailymail.co.uk/debate/article-127495... . Richard Lynn mu teada suht kõva sõna sel teemal, tasub kuulata teda.

Kuidas artikli taustal tundub 50:50 nõue Riigikogusse?

Kui naisi ja mehi tõepoolest hakatakse võrdselt kohtlema ja sama töö eest sama palka maksma, kas naiste olukord siis paraneb või halveneb? Ma tõesti ei julge ise midagi siin arvata. Võibolla võrdõigustibid saevad oksa oma istumise all:p
 
jalou 25. oktoober 2010, kl 18.33
ma ei jõudnud praegu küll lõpuni lugeda, teen seda kindlasti hiljem. üks variant, mis ma alustuseks välja pakun, on see, et naised pühenduvad pigem järglaste saamisele, sest nende aju on nii ehitatud. olgu nad siis nutikamad vms, instinktide vastu ju ei saa.
 
bleh 25. oktoober 2010, kl 18.56
Üpris hea vastus sellele artiklile:
http://jezebel.com/5535405/men-have-emerged-as-the-more-intelligent-sex-and-other-stupid-arguments

Lisaks veel juurde, et ühelt poolt on välja toodud artiklis, kuidas koolisüsteem ja eksamid soodustavad tüdrukute edukust. Aga ometi ei mainita seda, et IQ testid on loodud kesklassi valgete meeste jaoks, nii et võibki eeldada, et nad testides edukamad on.
diip 25. oktoober 2010, kl 22.23
bleh kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Üpris hea vastus sellele artiklile:
> http://jezebel.com/5535405/men-have-emerged-as-t...
> -more-intelligent-sex-and-other-stupid-arguments

Ei tundu mulle, et see oleks hea vastus. Suvaline ajakirjanduslik lahmimine. Juba avalause ütleb palju: "Yet another supposed expert...." On küll ekspert, täitsa tõsiselt kohe.

"...we're still so far from equal opportunity that we can't yet make any predictions about outcome" – Laest võetud väide. Oletame, et võimalused ei ole võrdsed. Aga kummal need siis paremad on? Mulle aeg-ajalt tundub, et naisi soositakse ka tööalaselt. Miks nad ise arvavad, et diskrimineeritakse? Võibolla on neil liiga kõrge enesehinnang kujunenud. Kõvad paberid taskus, ülemusega muidugi hea klapp. Eks naisi ikka koheldakse siidikinnastega, mitte nii otsekoheselt-jõhkralt kui mehi. Nii tekibki üleharitud tibinal tunne, et ta peaks vähemalt president juba olema, aga näe, šovinistiraisad ei lase.

> soodustavad tüdrukute edukust. Aga ometi ei
> mainita seda, et IQ testid on loodud kesklassi
> valgete meeste jaoks, nii et võibki eeldada, et
> nad testides edukamad on.

Parimaid tulemusi näitavad IQ testides asiaadid, mitte keskklassi valged mehed. See on minu teada suht vananenud argument juba. On proovitud konstrueerida "culture fair" teste. Mis selgus, kui skoorid tõesti on võrdsed, siis test enam ei mõõda intelligentsust.

Rõhutan, et pole mina ekspert siin, netist kogutud killukesed vaid.
 
bleh 25. oktoober 2010, kl 22.50
Richard Lynn pole minu meelest eriline ekspert. Tema uurimusi on väga palju kritiseeritud, sest ta tõlgendab andmeid valesti, pole eriti objektiivne ja on suht rassist ka. Aga mida sa tahad inimeselt kes on sündinud 1930, siis ongi mingid kindlad vaated tekkinud, stiilis naised ja tumedanahalised inimesed on lollid.

Kui võtta nüüd diskrimineerimist, siis juba suhtumine stiilis üleharitud tibin näitab kuidas asjaga on. Kui poleks diskrimineerimist, siis võetaks kõiki mehi ja naisi puhtalt hariduse ning oskuste põhjal. Kahjuks see nii ei ole. Selleks et tõestada, et nad ei ole lihtsalt üleharitud tibinad peavad paljud naised poole rohkem pingutama, et neid võetaks tõsiselt. Lihtsalt tõestamaks, et nad reaalselt oskavad midagi. See võib tunduda vingumisena, et miks ma pean rohkem pingutama ja tööd tegema, aga kui kõik oleks võrdselt, siis seda momenti ju ei tekiks ?
diip 25. oktoober 2010, kl 23.36
bleh kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Selleks et tõestada, et nad ei ole lihtsalt
> üleharitud tibinad peavad paljud naised poole
> rohkem pingutama, et neid võetaks tõsiselt.
> Lihtsalt tõestamaks, et nad reaalselt oskavad
> midagi.

Kust võtad, et see nii on? Alguses peavad kõik pingutama, et ennast tõestada ja reaalselt midagi ära teha. Ei ole ka meestel nii, et lööd ukse jalaga lahti ja kõik kukuvad põlvili kohe.
 
A 26. oktoober 2010, kl 01.16
"Alguses peavad kõik pingutama, et ennast tõestada ja reaalselt midagi ära teha. Ei ole ka meestel nii, et lööd ukse jalaga lahti ja kõik kukuvad põlvili kohe."

Sellepärast, et kui mehed peavadki vaid oma pädevust ja häid oskusi demonstreerima, siis kõigepealt peab vähekenegi naiselikum naine kõigepealt kummutama esmamulje "üleharitud tibinast" ja alles siis saab tõeliselt tööd hakata tegema. Kahjuks on väga palju kinni lihtsalt selles, et tunnistage seda siis või mitte, aga mehed vaatavad naistele ülevalt alla. Osalt on selles süüdi naissugu ise, osalt aastatuhandete pikkune naiste allasurumine. Ei vaidle vastu, naiste aju on tõepoolest teisiti arenenud, aga seegi on tingitud pigem sellest, et suured, tugevad ja karvased mehed ei ole lubanud (jah lubanud!) naistel oma mõistust erinevates suundades arendada - istu kodus, korja marju ja kasvata lapsi (naistel lubati esimest korda 1983. aastal minna valima).
Ma ei arva, et kõikjal peaks asi käima 50:50 sookvootide järgi, vaid peaks hindama inimest ja tema oskusi. Selle asemel, et vigiseda, et naised trügivad teenimatult kõikjale või vastupidi rõhudes vaid naiseks olemisele ning lootes selle toel kuskile jõuda, võiks võrdsete võimalustega maailmas teha töökohtadele kandideerimised näiteks anonüümseks ja õppida hindama vaid inimest.
diip 26. oktoober 2010, kl 23.39
A kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Sellepärast, et kui mehed peavadki vaid oma
> pädevust ja häid oskusi demonstreerima, siis
> kõigepealt peab vähekenegi naiselikum naine
> kõigepealt kummutama esmamulje "üleharitud
> tibinast" ja alles siis saab tõeliselt tööd
> hakata tegema.

Kasutasin seda üleharitud tibina mõistet hüpoteesi kirjeldamisel, ei maksa sellest nii kinni hakata. Kui reaalselt ongi vaja mingit esmamuljet kummutada, siis just oma pädevust ja oskusi demonstreerides. Mees peab võibolla kummutama mulje "ninatargast nolgist" või "täissöönud vanast peerust".

> Osalt on selles süüdi naissugu ise, osalt
> aastatuhandete pikkune naiste allasurumine. Ei

Et liiga ära hellitatud või? Nojaa, oleks võinud naised ka sõtta kupatada ja jahile, siis ei oleks praegu hädaldamist:p

> naistel lubati esimest korda 1983.
> aastal minna valima

Möh? Auga või?

> toel kuskile jõuda, võiks võrdsete
> võimalustega maailmas teha töökohtadele
> kandideerimised näiteks anonüümseks ja õppida
> hindama vaid inimest.

Vot 100% nõus.
 
A 27. oktoober 2010, kl 00.45
Et liiga ära hellitatud või? Nojaa, oleks võinud naised ka sõtta kupatada ja jahile, siis ei oleks praegu hädaldamist:p

Arvad, et üks korralik naine ei saaks hakkama, kui teda lapsest saati sellega harjutatud?! Kuigi tuleb tunnistada, et sel juhul oleks inimkond võibolla tasapisi välja surnud. Tänapäeval sõjas ja jahil ma küll ei käi, aga ükski nn. meestetöö pole mulle veel takistuseks saanud :) Olgem ausad, nii mõnigi mees ei saa enam traditsiooniliste meeste töödega hakkama ;)

> naistel lubati esimest korda 1983.
> aastal minna valima

Möh? Auga või?

Vabandust, numbrid läksid vahetusse :) 1893. aastal tõepoolest. Olgem ausad, ka see ei ole ajaloo mõistes sugugi ammu...vaid 117 aastat - mõne eriti pikaealise inimese eluiga :) See tähendab omakorda seda, et väga lühikest aega on maailmas naise arvamus ja haridustase midagi üldse lugenud. Kallid mehed, andke pisut aega ja järgmise saja aasta pärast on juba hulga rohkem Nobeli preemia saanud naisi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!