Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
Defineerime daami
 
patsidega 08. august 2012, kl 08.40
Viimasest definitsioonist "mittetöötav" ei ole enam aktuaalne, aga muus osas olen nõus.
Mingi osa antakse sünniga kaasa ja seda lihvitakse kasvatusega.
Ja ilmselt suurem osa daamidest ei pea seda mingiks eriliseks seisundiks, vaid normaalseks olemise vormiks
 
kass ise 08. august 2012, kl 10.34
Et olla daam, ma kannan kõrgeid kingi

Kord nädalas üks daam teeb maniküüri.
Kord aastas on ta enda vastu aus.
Sa elad minus, kuid ei maksa üüri.
Siinkohal tuleb teha mõtlik paus.

Daam kasutab vaid valgeid taskurätte.
Täis saladusi on ta b.uduaar.
Siin avaned, kuid end ei anna kätte.
Me vahel pole muud kui vikerkaar.

Üks daam ei kerja. Tal on kõike küllalt,
ka siis, kui tahaks valust oiata.
Et olla daam, ma vaikima pean üllalt.
Kui plahvatan, siis ette hoiatan.
 
rafael 08. august 2012, kl 10.52
Mis siin defineerida, daam on loll emane vurle.
 
kahekümpine 08. august 2012, kl 11.10
Tänapäeva mõistes pole daam sama tähendusega, mis ta varem oli. Nüüd sellist kriipsusuud ja ülimalt sätitud peenekombelist naist nähes tekib tahes-tahtmata naerupurtsatus, et mille nimel ta küll elab ning mis kasu on sellest veatust fassaadist?

Minu arvates saab tänapäeval daamiks nimetada ka täiesti normaalset naist, kes lihtsalt ei ole oma väljendustes robustne ning oskab oma suu õigel ajal kinni hoida, ihu on hoolitsetud, pole mingit karjuvat rõvedust riietes või üldse välimuses. Ma ei räägi siinkohal vaid ülimalt sätitud soengust ja pinges riietusest - daam saab olla ka punkar.

Anja-Nanja on näiteks siin foorumis daamist väga kaugel, aga kes teab, äkki IRL on selline nunnukas, et vähe pole :p
 
kahekümpine 08. august 2012, kl 11.11
Ennetamaks selliseid röögatusi, nagu näiteks "issand ma ei saa su jutust midagi aru", siis IRL - in real life.
 
Anja-Nanja 09. august 2012, kl 17.51
-



Toimetatud 2 kord(a). Viimati Anja-Nanja 24.07.2014 14.24.
 
alu 09. august 2012, kl 21.50
teooriat nagu jagub, et kuidas daam olla...aga tehke siis palun ära kah. ahjaa, kui mehed ongi matsid-ega see tohiks naisel segada daam olemast. kui aga ikkagi segab-no ju siis ei anna daami mõõtu välja nagunii. rabeleb roosas, sädelevas, liia napis ja ajab suust välja mis pähe tuleb, et silma paista.

Maaja Kallast-ehe daami näide.
 
Anja-Nanja 09. august 2012, kl 22.45
-



Toimetatud 2 kord(a). Viimati Anja-Nanja 24.07.2014 14.25.
 
alu 09. august 2012, kl 22.55
proua Kallast on daam-ilma naljata. tema jutt on mõistlik, kuulatav ja mõte on hästi väljendatud. ja seda mitte seal, kus kedagi oleks enda kasuks tarvis ära rääkida.
 
Täpitriin 11. august 2012, kl 13.52
Alu näites toodu on liiga üleoleva suhtumisega, et olla daam selle parimas mõttes. Daam ei ole minu ettekujutuses midagi kauget, kättesaamatut ja külma, kellelt massid teeniks vaid põlglikku suhtumist. Daam võib olla ka selline, kellelt võiks oodata väikesi krutskeid (Ita Ever).
 
kahekümpine 11. august 2012, kl 15.22
Ka mina arvan, et Kallast pole tõeline daam, selleks on ta liialt üleolev ja ülbe. Ita Ever on tõesti hea näide daamist :)
 
primadonna 11. august 2012, kl 17.11
miskipärast on siin näitena toodud vaid vanadaamid. minu jaoks on eesti kõige "daamim" daam ikkagi Merle Palmiste oma rafineeritud naiselikkuses. ka Beatrice on ja jääb daami võrdkujuks, mitte ainult ajatu ilu tõttu.

siit foorumist- anja-nanja on 100% mitte-daam, sest daamilikkus eeldab ka teatavat sisemist ilu...kasvõi pisinatukenegi:p
täpitriin näib kramplikult püüdlevat daamiliku väljapeetuse poole, aga paraku mõjub surmavalt tüütu ja feigi kuivikuna. kahjuks pole näitlejameisterlikkust piisavalt antud.
kahekümpine pole ilmselgelt elus oma kohta päikese all leidnud. aeg-ajalt oma lontis ego virtuaalse enesekiitusega turgutamas käimine erilist daamilikkust ega head lastetuba muidugi ei näita.
mina pole daamilikkuse poole kunagi püüelnudki- liiga maalähedane mõtteviis:D ok, kunagi sai üle omaenda varju hüppamist üritatud, aga ei tundnud siis oma kestas end hästi ja loomulikult.
kes siis on foorumi Tõeline Daam? alu võib-olla pretendeeriks?
Karl Kindermacher 11. august 2012, kl 17.32
Suur tänu kõigile, kes vaevusid vastama. Päris palju sarnaseid vastuseid tuli ja kel huvi, võib siit kindla seaduspära isegi leida. Daami olemus on kenasti lahti seletet'. Mulle omale meeldib ka pigem see suhtumine, et daam ei pea olema mingi padjaklubi jäiga selja ja krooksuuga proua. Pigem ikka selline, kellel hää kasvatus ja lastetuba juba loomulikust olekust läbi käib.
Lisaks sellele selgus veel, et tore küll, aga tänapäeval ei viitsita eriti daam olla. Palju mõnusam on end lõdvaks lasta. Aga eks see paistab foorumi üldisest tonaalsusest välja ka :)
 
Agnes 11. august 2012, kl 17.40
Tõeline Daam vast ei veeda aega delfi foorumis :)
Pigem võiks arutleda, milline naine on siin sümpaatne ja enam vähem meeldiva hoiakuga?
Karl Kindermacher 11. august 2012, kl 17.44
Agnes, seda ei õnnestu siin vist teha sedasi, et ei tuleks välja ka teist poolt. S.t. ebasümapaatseid ja ebameeldivaid.
Muide, kas Sulle privasse kirjutada saab kuiagi? Või on siin n+1 Agnest?
 
Agnes 11. august 2012, kl 17.51
See •Agnes• olen mina, lihtsalt Agnest ei saanud reg.da.
 
Sysy69 11. august 2012, kl 17.56
Daam: Pr. Kallas
Eit: Pr. Saagim

Kas on küsimusi??
 
mammi 11. august 2012, kl 18.22
no ei ole pr Kallas daam, kuigi ta seda kõvasti väliselt üritab.

Aga, ma küsiks siinkohal: kuidas sobib kokku daam ja napsutamine. Olgu siis kas pidev ja vähene või suisa käsi maha tasemele (mis küll avalikkuse ette pole jõudnud)?

Aga ma ei tahagi daam olla, sest see on minu impulsiivse loomuse jaoks liialt ahistav.
 
kahekümpine 11. august 2012, kl 18.45
primadonna, olen ma kunagi daamilikkusele pretendeerinud? :p

Väga huvitav on komme rõhutada kellegi lastetuba, kui ilmselgelt pole see inimese enda tahtmisega seotud. Kui mina oma lastetoa nägu oleks, siis oleks ma kolme lapsega üksikema, kes töötab kahes kohas kassapidajana. Sorri, aga arukas inimene kujundab ennast ise, mitte ei tee seda lastetuba. Niiet pistke see lastetuba endale p.erse kui tahate, sitast on võimalik ka saia teha kui rääkida lastetoast ;)
 
kahekümpine 11. august 2012, kl 18.51
Endast rääkides, siis ma olen liialt otsekohene ja mõnikord labase suuvärgiga, et olla tänapäeva mõistes daam. Kui keegi kuskil kriipsusuuga provotseerib, siis võin lausa keset restorani spetsjomm tema jaoks silmad kõõrdi ajada ja loomahääli teha. And not a single fuck was given :)
 
alu 11. august 2012, kl 19.45
uvitav, kas Ita Ever kah arvaks, et M.Kallast ei anna daami mõõtu välja? või A.Saagim? ilmselt isegi Anu arvaks, et mõlemad on vaieldamatult daamid ja juba sellepärast, et mõlemad on erinevad, omamoodi välja peetud teleekraanil või mujal, kus me neid tunneme. pakun, et Ita pakuks ka Saagimit daamiks ilma labaselt maha tegemata, lisades kyll, et too on nn kaasaegne daam, kelle domineeriv (ja yldse mitte peale tykkiv) kylg on bravuurikus. samas me ilmselt ei tea-vbla kodus loobivad mõlemad nõusid mehe pihta puruks ja ropendavad nagu kahekümpine. keegi meist pole täiuslik, isegi mitte Agnes, kes on teatud tekstides väga sarnane Anja-Nanjale. kõik sõltub näitlejaoskusest ja väljapeetusest ning siinse vaieldamatu eelis on anonyymsus, mis siiski ei jää ridade vahele.

aga muidu ma võin teile kõigile siin daamiks olla kyll, kui see teid endid enam samale tasemele aitab saada:)
 
Leena 11. august 2012, kl 20.00
Pr Kallast võib ju daam ollagi, aga sel juhul on see daaminduse värk ajast ja arust. Kui üleolev, kõrk ja eneseteadlik esinemine, mida selles leiduva snobismi pärast piinlik kuulata on, tõesti kellegi daamiks teeb, siis olen suurima rõõmuga maalähedane naine edasi. Loomulik olek meeldib mulle rohkem.
 
alu 11. august 2012, kl 20.04
eks see daaminduse värk ole kõrgem plotaaz tõesti.

kuidagi jube keeruline oleks nagu see, et kõik pole nagu itaever ja samas võivad ikka daamid olla. ja siis kaob kogu järg asjal käest ära. tekib kyssa, et kas mõni näost punetav ja rusikatega omi õigusi taga ajav feminist on kah äkki daam:)
 
Agnes 11. august 2012, kl 20.16
alu,

sa võrdled mind Anjaga??!!
Issandjumal, kas ma tõesti olen selline?
Njah, ega ennast ju ei näe, ju siis. Mõtlemapanev :(
 
Leena 11. august 2012, kl 20.17
Pean end tõesti feministiks. Kummalisel kombel pole mul kunagi vajadust tekkinud oma õigusi taga nõuda, rääkimata rusikatega vehkimisest ja näost punetamisest. Kuidagi on nii kujunenud, et mehed peavad must lugu niigi (õieti just seetõttu). Tuleb ka öelda, et enamikku mu lähedalseisvatest meestest saab samuti feministi tiitliga tituleerida. Mitte et nad oma tõekspidamisi valjult toonitaks, vaid nende loomuliku käitumise järgi.
Aga ega sellegi vastu saa midagi olla, kui keegi veel minevikus elab. Ega kõik ahvidki ühekorraga puu otsast alla tulnud.
 
alu 11. august 2012, kl 20.26
Agnes, ära põe. siin oli eile yks teema saatmata kirjades Anja poolt, millise võinuks samahästi sa kirjutada. veelkord, põdeda, pole mõtet, sest yks kunagi väitis siin tegelikult päris asjalikult, et tegelikult meid pole ju olemas, on vaid read. mida kujundavad tujud. ja mida omakorda kujundab..etc

aga mis siis eraldab daami mitte daamist. siin on keeruline väita, et Leena pole daam ja itaever on. ilmselt on mõlemad siiski. ka palmiste on kindlasti ja Ülle Kaljuste. ja ka pr Kallast on. missiis, et tema otse väljaöeldud arvamus ei pruugi kõigile meeldida. aga meeldiv on see, et see on mitte pealetykkiv ja agressiivne, on öeldud asjalikult ja kindlalt, iseteadvalt. ja seda saadetes, kohtades, kus teistmoodi ei olekski võimalik.
ja kuna see nii on, siis on ikkagi alust arvata, et ka Leena on daam:)
 
daam 11. august 2012, kl 20.32
olen seisuse poolest daamiks sündinud ja elu on mind sellisena ka hoidnud

keegi siin väljendas tabavalt, et daam ei tee tööd - minu elu on paraku just nii välja kukkunudki, et ise tööd eriti ei tee, kuid kamandan teisi tööd tegema ja juhendan neid selles

kunagi ma sisimas protestisin selle vastu, kuna tahtsin ka kõvasti tööd rabada, kuid elu pani mu paika ja täna tõden, et igaüks jäägu oma liistude juurde, mis talle elus on antud
 
Agnes 11. august 2012, kl 20.36
Üks arvab, et meid pole olemaski ja üks väidab, et see kõik siin on vaid mäng...ma olen kehva õpilane.
Sel juhul võiks vahelduseks proovida daami mängida.
 
kahekümpine 11. august 2012, kl 20.45
Näitemäng tõesti ;)
 
Leena 11. august 2012, kl 20.55
Meenus sugulase sünnipäev, kus u. 13 aastaselt viibisin. Olid seal ka sünnipäevalapse töökaaslased abikaasadega. Meestel olid meeste jutud, tegu oli bussijuhtidega - rääkisid nad muu masinatesse puutuva hulgas ka mingitest kaussidest. Ja selle peale need mukitud ja pepsid abikaasad hakkasid itsitama - ihhahaa ja ahhahaa, silmapesukauss. Vaatasin neid ja mõtlesin - on ikka rumalad. Muus mõttes jätsid nad daami mulje küll, vähemasti mu tollasele lapse pilgule.

Ei anna mina daami mõõtu välja, käed suvel mullas müttamisest, akende värvimisest ja muust rikutud. Inimeste sekka minnes saab end ikka ornungisse löödud.

Pr.Kallasti osas ma oma seisukohta ei muuda. Olen lausa sundinud end ta sõnavõtte jälgima, kuna tal näib päris palju pooldajaid olevat, kuid ei miskit moodi istu mulle ta arusaamad ega väljendusviis. Mingipärast meenuvad need bussijuhtide naised, kes meestest põrmugi aru ei saanud.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!