Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
sain peksa ema käest lapsena
 
hj 08. juuni 2016, kl 18.11
Noored kriminaalid on enamus pärit vägivaldsetest ja lõhkistest peredest. Ja seksuaalperverdid on ise lapsena ärakasutatud olnud.

Last saab kasvatada peksu ja vägivallata. Küll aga peab lapsega palju tegelema. Kasvatama temas hoolimist ja empaatiavõimet.

Tänapäeva vanema probleem pigem ongi, et laps on kiire elu tõttu omapäi ja teda kasvatavad sõbrad tänavalt. Jah ta ei saa peksa, aga samas ei saa ta oma vanematelt ka positiivseid emotsioone ja lähedust. Siit võib ka viltune laps kasvada.
 
jutamuta 08. juuni 2016, kl 18.18
Lapse peksmine on kergema vastupanu minek. Kui laps käitub halvasti, siis on see vanema enda tegemata jätmine. Kasvatada ei viitsi, küll aga on mugav last kolkida, kui miskit valesti läheb.

Täiskasvanud mõrtsukat ei karista keegi füüsiliselt. Aga mis on lapse pahandused mõrtsuka kõrval? Miks laps saab ihunuhtlust, aga kriminaal peesitab mõnusalt vanglas kotil ja vahib telkut.

Keegi täiskavanutest ei käitu iga minut eeskujulikult. Samuti rikutakse kõikvõimalikke reegleid, seadusi, tülitsetakse, solvatakse ja vingutakse jne. Kas meist täiskasvanutest saaks paremad inimesed, kui ikka rikkumise eest saaks rihma? Ületasid punasega teed, viis piitsahoopi?
 
kasvatamine 08. juuni 2016, kl 20.17
ma ei või kuulda ka seda sõna "kasvatamine".
mida sa kasvatad. lase lapsel lihtsalt kasvada ja kogeda ja mõista, koos sinu endaga, koos tehes, avastades, mõtiskledes ja elutarkust kogudes...
mingi kassiema ei seleta oma pojakestele, et nääd, seal on söögikauss, seal on rott ja seal isakass, kes sulle, mu tupsununnuke, kord taha keerab, sest eluseadused on sellised..samas see kassiema teeb tuusta-tuusta oma pojakesele, kui on vaja kiirelt reageerida või oht ähvardab, aga see lolluke pojake ei oska veel märgata ohtusid ja muid elus ettetulevaid asju.

laps kasvagu koos perega, omandagu kogu inimeseks olemise tarkus, ja sinna ei kuulu mitte koolis pähetuubitu, vaid elutarkus ja eluks vajalikud oskused.
kui tütar ema kõrval õpib süüa tegema, õmblema, kuduma, koristama, hoidma, halastama, kaasatundma, märkama, armastama.... siis
pole ta edasises elus hädas oma esimese lapsega ja oskab majast/korterist luua koduse pesakese, kust ei jookse minema mees ega kipu ülekäte lapsed.
poiss kasvab isa tarkuste ja oskuste najal olema valmis kaitsma oma peret, lapsi ja nõrgemaid.....

see oleks ideaalis nii, aga kes keelab seda rakendada, vähemalt proovida ja lasta elul vabalt voolata...
pole arukas sõrmega järge ajades aina uurida kellegi kirjapandud kasvatuse keeldusid ja käske.
elu on loomulik ja lihtne.
inimesed ise on selle keerukaks teaduseks ajanud, justkui eksperimendiks inimese muunadmisel mingiks uueks imeloomaks.
 
Alu 08. juuni 2016, kl 21.00
"aga väike tutistus või nähvakas vitsaga, kui laps ikka väga ülbeks läheb, ei tee midagi halba. saab aru, et tegi valesti ja järgmine kord juba teab, mille eest võib nähvakat saada. saate aru, mis pehmosid te selle ainult rääkimisega kasvatate? tänavapildis ja kollektiivides kohe näha, kes pole vitsa saanud."

Mõtleme edasi, raamidest välja natuke. Aga lapsed jätame rahule, sest tuleb välja et karistada enamuses saadakse kogemata ja yldse mitte tahtlikult tehtu eest. Kujutage ette pilti lapse hirmul suurte silmadega, altpoolt yles vaatamas ja selle peale veel tõusev käsi, fyysiline karistus. Pole ime, et see ylekohus ja alandamine eluks ajaks meelde ei jää.
Karistada aga võiks näiteks lapsnaisi või mehi sihiteadliku sitakeeramise eest. Väike laks lahtise käega või tutistus, miksmitte, vaadake ise, mis krdi pehmod ymberringi chillivad.
 
üks vanaema 08. juuni 2016, kl 21.32
natuke kasvatust ei teeks ikka paha.
minu minial kasvavad lapsed lihtsalt niisama. kolme aastane istub vahel öösel arvutis, absoluutselt ei oska süüa laua taga, ei maga päeval. aastane magab ema voodis ja samuti sööb, millal midagi pihku pistetakse. mitte mingit režiimi. õues käiakse vast kord paari nädala tagant. lasteaias öeldi, et laps ei allu korrale ja saadeti koju.
mina ei taha hoida, sest ma ei oska selliste lastega midagi peale hakata. minu arust on lapsed täiesti kasvatamatud.
moosimadu 08. juuni 2016, kl 21.36
<minu minial kasvavad lapsed lihtsalt niisama.

Mis pojaga juhtus?
 
Alu 08. juuni 2016, kl 21.40
Vanaema,

Ja kummale siis peksa peaks nyyd andma, lastele või miniale? Või hoopis pojale, et too sellisele metslasele tited tegi?
 
kasvatamine 09. juuni 2016, kl 13.30
kulla vanaema, mida sinu arust seal aitaks LAPSE kasvatamine?

kui perekond toimib normaalselt, elatakse norm rütmis, siis ei istu väike laps öösel arvutis, siis õpitakse söömine varakult selgeks. jah, ise õpitakse, sest emme lihtsalt on last suunanud ja õhutanud seda tegema. selleks pole vaja erikasvatust. /ahh, kuidas ma vihkan seda kasvatuse sõna/.

kõik tuleb iseenesest ja selleks pole vaja kätel käia ega hunditarast visata.
laps on nagu taim, noor taimeke, kes kasvab ISE, kui keskkond ja tingimused lasevad tal vabalt inimeseks areneda, ta vajab vaid hoolt ja armastavat kohtlemist ja suunamist.

aga mingite ultrareeglite järgi lapse survestamine ja painutamine, see on vägivald tegelikult. mõni ime siis, et vägivalda nii palju on? mitte vitsanähvakast ei saa vägivald alguse, vaid pidevast võlts-ime-kasvatusest, mis pole kooskõlas loomuliku arenemisega.

ei pea silmas vabakasvatust? kassiema ikka ka suunab oma pojakesi ja ei luba neil teha kõike ja kui vaja, siis tuustib neid ka.
oluline on see, et vastavalt lapse vanemaks saamisega, avardub maailm ja piirid, kuni lõpuks on nad vabad, saades iseseisvaks.
meil aga emme poes oma titaga ja tita otsustagu, mida emme ostaks. no tere talv.
sellised emmed vajavad abi, nad on ise täiega mööda....aga näe, kasvatavad/ökkk/ last.
 
üks vanaema 11. juuni 2016, kl 11.51
isa on soomes nagu paljudel peredel tänapäeval, kelle üks vanematest töötab mujal. naine peab ise laste kasvatamisega hakkama saama. kahjuks ei saa. kuigi on oma ema appi võetud, istuvad mõlemad arvutis, mängivad mänge, lastega ei tegele keegi.
polegi mingit perekonda. kui poeg kord kahe kuu tagant paariks nädalaks koju tuleb, pole tema jaoks kohta. terve suur korter on üks suur lastetuba ja kõige väiksem magab ju ema juures. poeg siis magab suure toa diivanil. kurdab, et kogu see olukord on nii sürrealistlik, et hirmus koduigatsus asendub kiirelt igatsusega soome tagasi minna.
 
Alu 11. juuni 2016, kl 12.22
Lahe lugu, vanaema. Tänapäeva armastus:)
 
elus enesest 11. juuni 2016, kl 13.02
vähe hullem oleks olukord kui mees tuleb kord kahe kuu tagant koju ja poeg teatab, et emme magab paljalt võõra onu kaisus :D
 
Haahaaahaaa 11. juuni 2016, kl 13.20
elus enesest Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> vähe hullem oleks olukord kui mees tuleb kord kahe
> kuu tagant koju ja poeg teatab, et emme magab pal
> jalt võõra onu kaisus :D

Veel lahedam lugu oleks, kui sa ise lõpuks kellegi juurde paljalt magama saaks. Imbetsill:D
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!