Ahv Kirjutas:
-------------------------------------------------------
- selles see point ju ongi, nagu ka
> filmis räägitakse. Mõned inimesed on võtnud enda e
> lu missiooniks selle, et panna pidur peale ebardlu
> se poole püüdlevale aretamisele ja suunata aretaja
> id justnimelt neid "elutegevust segavate parameetr
> ite" kaotamisele. Selles ongi probleem, et aretaja
> d suuremas plaanis ei kavatsegi seda teha ning jät
> avad üha ekstreemsemal kursil. Soovitan film läbi
> vaadata.
See film on iidvana juba ja ammu vaadatud ja isegi mõned asjaolud filmis näidatud koerte haigustest tänu teadusele vahepeal palju selgemaks saanud. Kasvatajad on mitmeid kümneid aastaid ebardeid aretanud, aga "need mõned inimesed" oskavad siis probleeme lahendada kohe nii päevapealt või? Enamik lahendajatest ei jaga sellest asjast suurt midagi tegelikult. Ja kasvatajad, need vastutustundlikud ikka, ei istu käed rüpes. Aga nõuda ja näpuga näidata on ju lihtne, eks ole.
>
> "s...tt pärandub palju paremini" j
> a ristandist mingit superkoera oodata on vähe naii
> vne." - Nii julmalt öelda on muidugi väga kole. Mi
> nu tutvusringkonna ristandid on kõik väga head koe
> rad. Mul endal oli ristand, kes oli supper, parema
> st koerast ei oskaks unistadagi. Kõik on suhteline
> , aga kindel on see, et puuetega loomade tootmine
> pole lihtsalt minu meelest õige.
S...tt pärandubkli palju paremini, vastasel juhul käiksid meil ringi ainult superilusad, superiseloomudega, superterved koerad. Mul on näiteks superkoerad olnud just sellest tõust, mida see BBC film nii hirmsasti on kirunud. Jah, probleeme mmailmas selle tõuga on, esineb, ikka tuleb ette, kuigi mulle teadaolevalt Eestis pole ühtegi selle haigusega koera olnud. Aga kasvatajad on teadlikud ja mõnes riigis puudub tehniline baas isegi, et uuringut teha. Meil kaasaarvatud. Lühike nina pole puue muide ja norskamine asi, mis segaks koera elutegevust.
> Ära alahin
> da siinse seltskonna teadmisi koertest. Kordan enn
> ast juba mitmendat korda: kõne all ei ole mitte ni
> ivõrd haigused, vaid just need "elutegevust segava
> d parameetrid". Lugupeetud kasvatajast pole sellis
> te omadustega tõu ostu puhul mitte mingitki tolku.
No kuidas siis ei ole haigused seotud, kui "otstarve tingib kuju" ehk, et välimik aretatakse nii kaugele, et see hakkab mõne haiguse esinemissagedust ja keha funktsionaalsust mõjutama. Lugupeetud kasvatajast tolku pole, aga mingist ludri omanikust, kes laseb oma emase jooksuajal ikkagi vabakäigule ja pärast müüb või kingib oma "terveid" kutsikaid on paremas seisus? Lugupeetud kasvatajast on nii palju kasu, et tavaliselt on ta omalt poolt teinud väga palju riskide minimeerimiseks. Paljundaja näeb ainult rahanumbreid.