Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Mida teha siiliga, kes tänase lumega väljas koperdab?
 
Siil 23. detsember 2014, kl 13.34
Lugu siis selline, et täna hommikul tervitas mind õues väike siilipoeg. Ta on väiksem, kui käelaba, alles laps. Miks ta küll ei maga? Siilid ju magavad talveund.
Kas siilike külmub surnuks, kui nüüd järsult külmaks läheb? Mida saaksin tema jaoks teha? Kas tuppa toomine on hea mõte? Panin ta praegu puukuuri ja andsin ette kassikrõbinaid ja vett:(
Mõhk Metsavana 23. detsember 2014, kl 13.44
tuppa ja kingakarpi. nii nagu loomade varjupaigas tehakse... ei ole kuulnud, et neile seal täiendavalt süüa antaks.
 
äkki 23. detsember 2014, kl 13.45
tahab pessa tagasi minna?
 
d 23. detsember 2014, kl 13.48
Leidsin niisuguse soovituse, ehk on abiks!!!!
Nii Masing kui Vilbaste soovitavad meisterdada siilile kuuri puupilbastest, heinast või vanadest riietest pesa, kuhu siil saab pugeda ja edasi magada.

Algul tuleb talle sinna viia ka süüa: piima ja liharibalaid või kala, sest unest äratatud siil võib tahta enne uut uinumist veel süüa. Saiadieet siilile ei sobi. Kui okaskera pole aga mitu päeva toitu puutunud, on ta järelikult taas magama jäänud.
 
HaukuvPeni 23. detsember 2014, kl 13.51
Pane puukuuri suurem karp ja topi kuivi lehti või heinu täis. Ehk sätib ennast sinna magama. Ega sa siili pesa lume alt üles ei leia. Piima armastavad siilid. Öösel mitu korda olen näinud kuidas siil kassi/koera sööginõus jalgupidi sees ja luristab piima.
 
mhhhh 23. detsember 2014, kl 13.58
seda on koguaeg räägitud, et piima ei tohi panna!!!!nagu lasteaed....armastavad, mina armastan ka sefiirikooki ega see tähabda, et seda sööma peaksin koguaeg. Kust see siil lihtsalt looduses piima muidu teie arvates kätte saab?
 
... 23. detsember 2014, kl 14.01
Piima ei tohi siilile anda, pane vett ja kassikrõbinaid või -konservi. Puukuur sobib talveuneks paremini kui tubane pesa.
Jõulurõõmu! :)
 
xxx 23. detsember 2014, kl 14.05
tuppa ei tohi mingil juhul tuua, harjub soojaga ära ja siis juba enam välja külma kätte ei vii!ja soojas magama ka ei jää!
 
Siil 23. detsember 2014, kl 15.01
Naaber lubas põhku tuua ja mul on väike laastukorv üle.
Panen korvi puukuuri külili, topin põhku sisse ja suunan siili unele:)Igaks juhuks ehitan korvi kohale kuuseokstest varjualuse, et siilile valgus silma ei paista ja saab rahulikult magada. Panen siis paar nädalat süüa ka. Jõululaualt saab nii liha, kui kala näpistada. Ta nii väike! Vaevalt 300 grammi, palju ta ikka sööb! Ehk kosub ja elame koos kevadeni:)
Tänan kaasaelajaid ja lahkeid soovitajaid! Rahulikke Jõule ja meeleolukat aastavahetust!
 
njahh 23. detsember 2014, kl 15.34
kui nii väike, siis tuleb tõesti süüa anda, muidu ta talve üle ei ela. Ära piima anna. Kõik, mida plaanid, on väga õige.
Uriinia 23. detsember 2014, kl 16.15
Paras aeg oleks ahju sooja panna.
Jõululaual siis midagi teravat ka...
 
Siilil on 26. detsember 2014, kl 12.22
tagumise vasaku käpa varbad ära külmunud:(
 
Siilile 26. detsember 2014, kl 12.28
Teemaalgataja, sa oled hea inimene
 
njahh 26. detsember 2014, kl 12.55
too siil siis tuppa ja vii arstile. Kui varbad külmunud, siis tuleb need amputeerida. Siili saab päris edukalt lemmikloomana pidada.
 
Tõingi tuppa, siis märkasingi, et varbad külmunud 26. detsember 2014, kl 13.49
Panin sauna põrandale suurde puuri. Tegin talle papist kastist väikese maja, kuhu varjuda, panin ette vett ja kassikrõbinaid ja esmaspäeval (olen kolm päeva tööl) viin arsti juurde.
Lemmikloomana teda pidada on küll veidi raske - kakab sinna, kus sööb:) ja tukub ka sööginõus.
 
ok 26. detsember 2014, kl 14.49
Musi vaprale siililapsele. Vaadake koos vana vene multifilmi "Siil udus" Youtubes leiad selle, kui googeldad näiteks "Hedgehog in the fog"
 
njahh 26. detsember 2014, kl 21.34
kui youtubeś lappad, leiad mitmeid videoid, kus siili lemmikuna peetakse. Egas ilma varvasteta siil looduses vist hästi hakkama saa. Äkki võtaks Elistvere ta oma hoole alla?

Igal juhul tasuks loomakaitsega ka nõu pidada. Las uurivad loomateadlastelt, mida temaga peale hakata.

Kui pealehakkamist on, siis võid ise ka zooloogidelt asja uurida: http://www.zooloogia.ut.ee/et/osakonnast/zooloogia-osakonna-kontaktandmed

Maaülikool imetajatega väga ei paista tegelevat.

Abiks võib ka see olla: http://www.metsloom.ee/et/
 
.... 28. detsember 2014, kl 12.22
Tagumise käpata saab siil tavaliselt ka looduses hakkama. Ega Eestis elavast siilist päris lemmiklooma saa. Kindlasti tasub neid aga sööta ja aed siilis6bralikuks muuta. Hädas olevat siili tuleks talve yle aidata kyll ja siis vabadusse lasta.
Elan Soomes ja siin on siilide aitamine juba aastaid päevakorras olnud. Soome keele oskajatel tasub käia lehel "Siili kiikarissa" Neil on ka oma facebook-lehekylg, kust saab head informatsiooni. Selle lehekylje kaudu v6ib leida näiteks inimesi, kes on valmis hädasoleva siili oma pesakasti talvituma v6tma. Siin myyakse t6esti siilide talvepesi. Ilma inimese abita on oht, et Siil kaob Soomest 50 aata jooksul täielikult, sest nad ei ela talve yle.
 
to njahh 28. detsember 2014, kl 19.54
Veterinaarid ikka peamiselt imetajatega tegelevadki, lindude ja kaladega ka.
 
njahh 28. detsember 2014, kl 22.19
eeeeäääää.....? Veterinaarid tegelevad haigustega ja enamasti kodus peetavate loomadega. Veterinaar oskab siilile meditsiinilist abi anda, kuid ta ei pruugi tunda siilide hingeelu ega oska anda nõu, mida loomaga edasi teha. Ja siinkohal tulevadki appi teadlased, kes konkreetse loomaliigiga on põhjalikumalt tegelenud.
 
Kuidas siilil läheb? 29. detsember 2014, kl 19.59
Loodetavasti siilil läheb hästi?
 
to njahh 30. detsember 2014, kl 01.04
enamus kodus peetavaid loomi ongi imetajad :p Siis on veel mõnedel roomajad, mõnedel linnud ja mõnedel kalad, noh ja mõni peab mingeid sitikaid ka. Imetaja (mammaal) on sellise looma "käibenimi", kes oma poegi imetab (nagu nimigi ütleb). Ka inimene on imetaja :)
 
njahh 30. detsember 2014, kl 13.29
mida sa öelda üritad? Ma ei saa mitte kuidagi aru, miks sa pead siinkohal oma "teadmisi" demonstreerima ja kuidas need külmunud käpaga siili aidata võiks. Äkki tahaksid sellest lähemalt rääkida?

Kui tahad väita, et pole vahet, kas tegemist kodu- või metsmammaaliga :), siis anatoomiliselt ja füsioloogiliselt tõesti erilist vahet pole. Küll aga on igal metsikul mammaaliliigil ainult temale omane käitumuslik ja kohastumuslik iseärasus, mille tundmine veterinaarile kindlasti enesestmõistetav ei ole.

Siinkohal olekski ehk abi inimestest, kes konkreetset loomaliiki lähemalt tundma õppinud on?
 
to njahh 30. detsember 2014, kl 15.59
njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> kui youtubeś lappad, leiad mitmeid videoid, kus si
> ili lemmikuna peetakse. Egas ilma varvasteta siil
> looduses vist hästi hakkama saa. Äkki võtaks Elist
> vere ta oma hoole alla?
>
> Igal juhul tasuks
> loomakaitsega ka nõu pidada. Las uurivad loomatead
> lastelt, mida temaga peale hakata.
>
> Kui peal
> ehakkamist on, siis võid ise ka zooloogidelt asja
> uurida: http://www.zooloogia.ut.ee/et/osakonnast/z
> ooloogia-osakonna-kontaktandmed
>
> Maaülikool
> imetajatega väga ei paista tegelevat.
>
> Abiks
> võib ka see olla: http://www.metsloom.ee/et/

Vastasin lihtsalt su postitusele. Maaülikool tegeleb KINDLASTI imetajatega :) Teinekord loe ise enne üle, mida kirjutad, kui järgmist nuppu vajutad! Aga nagu ma su vastusest aru sain, siis on sul arusaamisega nagunii raskusi, seega vahet pole.

Siilile soovin edu. Minu juurde jõudis sügise lõpul ka üks siilihakatis, kes oli kas mürki söönud või löögi saanud, täpselt ei saanudki aru. Tema kahjuks ei vedanud välja ja puhkab nüüd vaarikate vahel :(
 
njahh 30. detsember 2014, kl 16.55
sa vaata maaülikooli teadlaste põhilisi uurimissuundi ja hakka siis kiljuma...

Ja aru ma ei saa, mis oli sinu meelest selles, et soovitasin pöörduda abisaamiseks teadlaste poole, nii halba, et sina pead inimesi halvustama ja lahterdama hakkama??? Mis su probleem on?
 
Mii 04. jaanuar 2015, kl 22.18
No mis siilipojast tänaseks saanud on?
 
siilisõber Sauelt 06. jaanuar 2015, kl 01.05
Meil siin on kogu aeg siilid olnud, ja kuna mul käivad ka kodutud kassid, siis on kogu aeg aias krõbinaid või pakitoitu olnud. Aga seda küll ärge arvake, et siili saab "oma aias" pidada! Siil rändab öö jooksul mitmeid kilomeetreid maha, näen ju märtsist oktoobrini, et mingil ajal õhtul kogunetakse söögikoha ümber, kuid tunni aja pärast on kogu seltskond laiali pudenenud, ja vähemalt nädalas korra on ka keegi auto alla jäänud.
Talvel pole küll kedagi näinud, oktoobri lõpus kaovad silmapiirilt ära...
 
d 06. jaanuar 2015, kl 14.45
no talvel ei näegi sellepärast ,et jäävad talveunne!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!