Lugedes siinseid postitusi, paneb imestama inimeste võhiklikkus konjaki teemal. Minu kommentaar on sellest põhjustatud.
Uskumatu igatahes, et siin jagatakse mingeid segaseid kommentaare lisaks veel brändide ja lausa piiritusejookide kohta bagu Metaxa.
Konjaki asjatundjaid on tegelikkuses Eestis ääretult vähe, pakun et ehk vaid 100-200 inimest. Ülejäänud nn tavatarbijad ei tee üldjuhul vahet, kas kallata neile konjakit või prändit või seda jubedat Metaxat!
Rääkimata siis veel sellest, et tavatarbija üldjuhul ei suuda vahet teha ei konjakimajade ega piirkondadel ega kvaliteedi osas. Ümar ja pehme maitse võib küll massidel hästi kõrist alla minna, ja selle jaoks ongi poes karamelliga tumedaks toonitud Hennesy ja Martell VSOP jm sellised masstooted, kuid põhjalikku huvilist ei peaks see rahuldama.
Siinsed eelnevad kommentaarid segaseid arusaamisi konjakist aga väga hästi iselolmustavad.
Et konjakitest rohkem teada saada ja osata neil vahet teha selleks soovitan otsida mõni pädev konjaki asjatundja konjakiklubidest või kui tunnete isiklikkult mõnda teemat hästi valdavat isikut või sommeljeed.
Üldiselt natuke ajalugu ja üldist informatsiooni konjaki kohta oleks hea teada ja peale seda siis juba oleks kasulik praktiseerida testides. Selleks et aru saada, et konjakitel on vahe, soovitan võtta 2 konjakiklaasi (mitte brändiklaasiga segamini ajada) ja kallat sinna näiteks Remy Martin VSOP ‘i ja Frapin Multimillesim ‘i nr 2-6, mis on kõik maailma parimad 3-e erineva “vintage” konjaki segud. Laske neil klaasis “avaneda”, st hingata 20-30 minutit ja proovige (esmalt Remyd ja siis Frapini), kas tunnete erinevust? Mina täieliku võhikuna kunagi proovisin Domenic restoranis Vene tänaval (seal on parim Cognac ‘i valik). Sellist rikkalikku konjaki valikut pole ma kunagi mujal kohanud isegi mitte Eestist välhapool.
Kusjuures ma ei teadnud üldse midagi Frapin ‘ ist (suurim konjakimaja maailmas kellel on ka suurimad konjakiviinamarja aiad Grand Champagne ‘s, mis on hinnatuim piirkond). Kusjuures hinna vahe oli 3’e kordne ja lubasin endale, et kui vahet ei tee, siis kunagi enam nii kallist konjakit ei proovi. Kusjuures tänaseks hindan “tavalistest poekonjakitest” pigem Remy ‘d selle puhtama ja kvaliteetsema maitse poolest, kuigi ta on küllaltki särtsaka iseloomuga ja nn tavatarbijale tavaliselt esialgu ei pruugi meeldida!
Igatahes vahe oli nii selgelt tuntav, et peale seda võtsin ette uurimustöö konjakite kohta ja ostsin kohe mitukümmend erinevat tavapärast “blenditud” ja ka mitu “vintage” konjakit proovimiseks.
Kui hiljem sõpradele õhtusöögi kõrvale tutvustasin konjaki ajalugu ja valasin 4-5 erinevat jooki proovimiseks, siis tegid kõik vahet erinevatel markidel ja ka Grand Champagne ning vintage erinevused said selgeks. Keegi asjatundja peab lihtsalt juhendama ja see teema muutub oluliselt huvitavamaks ka nn tavatarbijale. Hiljem olen teinud erinevaid pime degusteerimisi, kus pudeleid ei näita ja olen ühe brändi pannud vahele või vastupidi vaid ühe konjaki ja on välja tulnud et peale mõningast kogemuste omandamist ja teadmiste edenemist on hakanud inimesed vahet tegema neil jookidel. Iga asi vajab lähemat “tudeerimist”, et päriselt asjade olemusest aru saada.
Pikemalt siinkohal ei kirjuta, sest see teema on oluliselt laiaulatuslikum ja ei ole hetkel siin kommentaariumis mõistlik ka. Kui kellegil on huvi midagi küsida võin ehk nõu anda erkae7007@gmail.com
Eestis on muidugi õnneks saadaval ja väga hea hinnaga Maxime Trijoli tooted, sh VSOP, kuna Eesti mees kogu maailma sellega varustab ja seda soovitaks kvaliteedi ja hinna poolest esimesena ning seda jooki on meil üldiselt enamikes poodides saadaval!
Hind on küll tiba kõrgem kui soovitud 40 eurot 0, 75 l pudeli eest, kuid jääb ilmselt alla 50 euro siiski.
Minu lemmikud hinna ja kvaliteedi suhtes on aga juba üle 100 euro maksevad joogid Maxime Trijol XO Grand Champagne, Maxime Trijol Extra Grand Shampagne, Frapin Multimillesime kõik versioonid (nr 2 - 6, st nr 1 pole kahjuks juba ammu võimalik osta). Leidub aga loomulikult veel teisigi häid konjakeid!
Edukat konjaki nautlemist soovides!