Siin all on üks teema, kus asjapulgad arutavad, kas W10 on hea või halb ja kellele seda üldse vaja on. Mina olengi see tavakasutaja koduperenaine, lisaks veel ka dummjuuser ja otsustasin arvutinurga spetsialistidele vastukaaluks ka oma seisukoha ja kogemused kirja panna. Mind ei ole mõtet süüdistada lolluses või oskamatuses, sest nagu ma juba ütlesin, mina tutvustangi harju keskmise igapäevakasutaja vaatenurka. Meid on palju ja me kõik tarbime Microsofti, nii et meiega tuleb arvestada!
Niisiis, ostsin mina endale mõned päevad tagasi uue arvuti, kus W10 peal. Tuleb arvesse võtta, et mul oli päris suur hüpe opsüsteemides, sest mu vanal arvutil oli XP, mis on minu lemmik, harjumuspärane ja mõnna. Vbl uuemate oppide omanikud hüppavad kergemini 10 peale.
1) Esmakäivitus ja Microsofti oletatav nuhkimine minu järel. Panen uue arvuti käima, sisestan küsitud andmeid, kõik läheb nobedasti. Kuni tuleb ette see koht, kus saab valida, kas tahad oma andmeid Microsoftile saata või mitte. Vabandage väga, aga see Express Settings on vägagi eksitav nimi. Mina oinapää nimelt arvasin, et just see tuleb valida, kui tahad settingud muuta selliseks, et infot ei saadetaks. Et nagu Express on nagu mingi kiirtee seadete juurde ja sealt saad nobedasti valida, kust linnukesi eest ära võtta jne. Ehk siis täpselt vastupidi tegelikkusele. Alles hiljem loen guuglist, kuidas settingutest kardinad ette tõmmata ja uksed lukku keerata.
2) Paljud asjad on nõmedalt ümber nimetatud. See on tegelikult eelmise punktiga seotud. Igaks juhuks on nad sõnastanud oma pealkirjad ja lingid nii, et sa jumala eest aru ei saaks, mida see konkreetne asi täpselt teeb. Mida küll peaks juurde andma see, et All Programs asemel on nüüd All Apps? Veel suvalisi näiteid: Speech, inking and typing, asub Privacy seadete all. Kui see on lubatud, siis salvestab Microsoft sinu kõnet, klahvivajutusi ja kalendrisündmusi ning viskab sulle selle põhjal reklaami, otsingutulemusi jms. Kas seda jaotise pealkirja lugedes peaks aru saama, et kui ma ise seda kinni ei keera, siis salvestatakse minu kõnet ja arvutisse sisestatud teksti??? Kusagile Update seadete sügavusse vähemalt 5 klõpsu kaugusele on ära peidetud Choose how updates are delivered. Loen seda lauset ja eeldan, et nüüd saab valida, kas tõmmatakse automaatselt, teavitatakse või üldse ei uuendatada. Vale. Kui see asjandus sees on, siis toimub teiste samas seisus arvutitega update'i-vahetus ehk uuendusi tõmmatakse suvalistest teistest netis olevatest arvutititest ja sinu omast laaditakse teistele ka. Kas sellise pealkirja järgi peaks olema võimalik ära arvata, mis asja tegelik sisu on, ahh?????
3) OK, saan oma kujuteldava privaatsuse tagasi, aeg on hakata draivereid installima. Mu kuradi printeridraiver EI TÖÖTA! Printer on HP Laserjet 1010 ja tema ise töötab nagu loom, aga uude arvutisse ma teda installida ei saa. Lähen jälle guugeldama, hädalisi kui palju. Üks pakistanlane vms on asja ära lahendanud ja õpetuse üles pannud, tuleb tõmmata mingi HP universaalne draiver, klõpsida, oodata, valida, klõpsida, oodata veel ja lõpuks saab tööle. Teen ka need trikid ära, tõesti, oh imet, prindib. Ainult kahepoolne printimine EI TÖÖTA! Mina ei ole mingi keskkonnareostaja-paberiraiskaja, ma ainult kahepoolseid prindingi! Ja kuramus ei tööta! Guugel teab jälle, et hädalisi teisigi, selle neetud. univeraaldraiveriga ei töötagi duplex! Vihaga mõtlen, et ma installin selle draiveri maha. Kaevan välja selle koha, mis vanasti oli Add/remove programs. Arvake ära, kas see kuradi ime-draiver on seal programmide nimekirjas, et uninstall teha!!! EI OLE! Jälle guugeldama, leian õpetuse, kuidas draivereid hävitada, selle aja peale on isu üle läinud, sest paremat varinti ei paista kuskil. Eks ma siis teen need aeganõudvad lisaliigutused paberilehtedega ja loodan, et ei tule kunagi elus nt 100 lk printida..., selleks peaks vist vaba päeva võtma. :(
4)Sellest, kuidas ma Firefoxi tõmbasin ja see mulle kirbukirja näitas, ma juba tegin siia paar päeva tagasi teema. Nüüd sain pildi õigesse suurusesse, sest keerasin seadetest arvuti display 150% peale. Mõningad programmid, oi vabandust, äppid, millegipärast ei taha sõna kuulata, nt VoipConnect näitab ikka kirbukirja. Tagatipuks peaks minu arvutiekraanil miski peen vägev resolutsioon olema, aga ausalt öeldes, üldpilt on kuidagi hämusem kui mu vanal arvutil. Pean vist jälle guugeldama minema, aga ma olen koduperenaine ja mu vahmiil tahab vahepeal süüa saada. W10-ga on dummjuuseril guugeldamine täiskohaga töö.
5)Visuaalne prügi. See on tegelikult ka juba varasemates versioonides nii, et igasugu imelikke kaustu, linke, shortcutte jms genereeritakse automaatselt ja passivad need igal pool ees ja lahti neist ka ei saa. Start-menüüs nt ilutsevad mingi Get Skype ja Get Office. No anna kannatust, kui ma tahan Skype'i, siis ma leian ise ka selle koha, kust tõmmata. Tõmbasingi ja lootsin, et see link kaob siis ära. Ei kadunud, ikka vedeleb menüüs edasi. Kaustas Pictures vahivad vastu kaks tühja alamkausta: Camera Roll ja Saved Pictures. Ei tea mina miks ja ei kavatsegi oma pilte sellenimelistesse kaustadesse panna. Kustutasin eile need ära, täna vaatan, juba tagasi genereeritud. Mul ei ole vaja seda imelikku pudi-padi ekraanile vajalike asjade vahele töllerdama. Üldiselt ja olen kõva paigutaja-organiseerija-lahterdaja-mutt ja ma kohe ei salli, kui tullakse mu ajule ettekirjutusi tegema mingite kohustuslike kaustade näol.
6) Ja lõpetuseks: paganama Office on juba arvutisse installitud, aga ei tööta, eks selleks peab siis raha maksma ja activation code'i saama. Miks kurat peab olema mulle installitud mingi asi ruumi võtma, mida ma tegelikult kasutada ei saa? Jah, ma saan selle maha installida, aga asi on põhimõttes. Selle asemel, et installida endale soovi korral vajalik tarkvara, peab lisaliigutusi tegema hoopis see, kes ei soovi kasutada. Frrrrrustrrrratsssiooooooon!
Tänaseks kõik, homme näpin jälle oma uut arvutit ja vaatan, mis edasi saab. Loen, mis te mulle siia kommenteerite ja vaatan, kas tahan veel kirjutada oma seiklustest uue Windowsiga.