Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
kust e-mail saadetud
 
on võimalik tuvastada? 23. aprill 2013, kl 17.25
Tere, palun abi.

Ma ei hakka pikka juttu kirjutama, mis ja kuidas, aga oleks väga tarvis teada.

Kui on saadetud e-mail telefonilt, siis kas saab tuvastada, kust see e-mail on saadetud, pean silmas saatja asukohta.
Ja veel.. kas on võimalik tuvastada ainult seda kust konkreetne meil saadetud on või siis saab vaadata ka seda, kust edaspidi selle meiliaadressiga sisse logitakse?
Tänan.
 
küsin 23. aprill 2013, kl 17.34
lisaks, kas on võimalik tuvastada oma arvutis meilide saatjaid?
 
küsin 23. aprill 2013, kl 17.36
selles mõttes, et seostada erinavad meilid mingi kindla arvutiga?
 
ikka 23. aprill 2013, kl 17.36
politseil on ikka võimalik.
 
Fucs 23. aprill 2013, kl 17.40
 
on võimalik tuvastada? 23. aprill 2013, kl 18.20
Tänan kõiki, kes on vastanud, kuid siiski äkki keegi oleks nii kena ja vastaks mu küsimustele.
Arvutiasjus olen tõesti kogenematu ja ei tea suurt midagi.
Nimelt siis saatsin ühe meili telefoniga mail.ee-st

kas śaaja saab vaadata, kust kohast on see meil saadetud, juhul kui see on saadetud telefoniga? Millise täpsusega?
Ja kas ta saab ainult seda näha, kust see meil saadetud või siis saab ta ka vaadata, kust edaspidi on selle meiliaadressiga sisse logitud? Mida ta veel sealt vaadata saab?
Nimelt meili saatsin Tartust, aga hiljem olen sisseloginud sama meiliaadressiga Võrust.
 
ph 23. aprill 2013, kl 18.25
politseil ja kapol on kõik võimalik järgi nuhkida.
sinul tavakodanikuna ei ole.
 
on võimalik tuvastada? 23. aprill 2013, kl 18.28
No neist on asi kaugel.
Kuigi ma neid asju ei tea, siis seda tean küll, et kui arvutist meil saata, siis saab IP järgi teada, kust see saadetud on. Aga mind huvitab just telefonist saatmise puhul ja kui inimesel on teada see meiliaadress, siis kas ta saab vaadata ka seda, kust edaspidi selle meiliaadressiga sisselogitud on. Oskab siis äkki keegi konkreetselt neile küsimustele vastata? :)
 
?? 23. aprill 2013, kl 18.51
Ma pole teema autor.
Märkasin et siin vastaja ph postitus on justnagu poolikuks jäänud.. Niiet, kallis ph, äkki selgitaksid seda mõtteavaldust oma järgmises postituses ka lähemalt/pikemalt kuna näha on et sul on selle kohta marupalju infot. Ehk oled nõus jagama? Ega sa ju seal niisama ei targutanud eksole? Niiet ära häbene, lao aga letti kõik mida tead:)
 
Fucs 23. aprill 2013, kl 19.05
Keegi ikka oskab, aga sellistele mittemidagi ütlevatele küsimustele ei saa lühidalt JAH või EI vastata eksole.

1.
kas śaaja saab vaadata, kust kohast on see meil saadetud, juhul kui see on saadetud telefoniga?
2.
Millise täpsusega?
3.
Ja kas ta saab ainult seda näha, kust see meil saadetud või siis saab ta ka vaadata, kust edaspidi on selle meiliaadressiga sisse logitud?
4.
Mida ta veel sealt vaadata saab?

******************************************************

1.
Millise telefoniga? Läbi millise ühenduse? IP on dünaamiline või staatiline?

GSM-telefoniga saadetud meil käib läbi GSM operaatori ja saaja saab vaadata, et see on saadetud nt EMT kaudu.
https://www.emt.ee/sonumid/sms-e-postile
Androidiga = juba enam-vähem sama, mis sülearvutiga.
Kui ühendud netti läbi tugijaama, siis:
ISP WiFi tugijaam annab sulle ise ilusasti IP aadressi ja toimetad sellega internetis otse. Sellest tulenevalt sinu IP aadressi on võimalik ka tuvastada. Kuna tegemist on tugijaama poolt antud dünaamilise IP-ga mitte staatilisega, siis pole sellega tuvastajal eriti midagi peale hakata.
Kui ühendud netti läbi koduse/sõbra/kellegi kolmanda Wifi ruuteri, siis sellel võib olla juba staatiline IP ja asukoht on tuvastatav.

2.
Vastus oleneb vastustest esimesele küsimusele ja sellest, kellel seda asukohta tuvastada on vaja. Tavakasutaja mõistes räägime siin täpsusest "linn või asula".

3.
Saab näha KELLE meilikastist see saadetud on. Millega, kas android telefoni, läpaka või lauaarvutiga ei oma tähtsust. Olenevalt siis sellest, millist meiliserveri teenust kasutatakse, kas on või ei ole võimalik uurida täpsemalt, kellele see meilikast kuulub. Kui on teada KELLELE kuulub, saab järeldada ka KUST saadetud on teatud tõenäosusega.

"kust edaspidi on selle meiliaadressiga sisse logitud" - see on siis misasi? Küsimus või? Kuhu kohta sisse logitud? Internetti?

Vaata, internetti sa ei logi sisse mitte meiliaadressiga, vaid oma ISP kontoga. ISP on see kes sulle interneti ühendust pakub. Internetis juba olles saad sa sisse logida oma PAROOLIDEGA oma meilikasti või facebooki sisse logida oma MEILIKONTO ja parooliga. Mis see siia telefoniga saadetud meili üldse puutub???

4.
Saab vaadata ning lugeda sinu meili ja vaadata meili saabumise kellaaega.
 
Fucs 23. aprill 2013, kl 19.11
 
on võimalik tuvastada? 23. aprill 2013, kl 20.02
oeh..sorry, ma ei oska end selles vallas isegi õigesti väljendada ja ei saa osadest väljenditest arugi.

Ma ei saanud 3. vastusest päris hästi aru.
Ütleme nii, kui ma saatsin meili Tartus olles oma meiliaadressilt sõbranna arvutist, aga hiljem logisin oma meilboxi sisse kirju vaatama näiteks Võrus oma kodu läpakaga, siis kas selle meili saaja saab välja uurida ainult selle, et tema sai meili Tartust või siis saab ta vaadata ka seda, et seda meiliaadressi on nüüd ka Võrus kasutatud (kuna ma login oma meilboxi sisse Võrust)?

Kirjutasid ´´Saab näha KELLE meilikastist see saadetud on´´. Kuidas ta seda näha saab?

Ma väga vabandan, olen tõesti selles suhtes blondiin.

Kuidas selle IP teada saamisega üldse on? Pean silmas sellist täpsemat varianti, näiteks et saab näha juba, millisest kortermajast see saadetud on või kes selle ´´kogu kupatuse - ühenduse´´ omanik on?
 
No 23. aprill 2013, kl 20.07
No kas see IP uurimine on tõesti nii kerge, et saan kelleltki kirja, uurin välja ja naksti tean kellega tegu on? Ma pole küll teab mis proff aga ma hästi ei tahaks uskuda.
 
Ajugünekoloog 23. aprill 2013, kl 20.23
vaata, meili võib saata erinevat moodi eksole!
võib saata arvutist kasutades meiliklienti (meiliklient on PROGRAMM millega saab meile saata ja mis on installitud SINU arvutisse või telefoni), võib saata internetist meiliteenuse osutaja juurest (interneti meiliteenuse osutaja on GOOGLE, YAHOO, YANDEX, HOT, MAIL, GMAIL jne). igalpool on erinev see kõik! ja sinu leidmine on erineva raskusega ja võimalusega!

kui saadad internetist, oma mingilt meilikontolt, nagu kirjad, siis saaja näeb, kellelt on see saadetud (kelle MEILIKONTOLT - nt dumbuser@gmail.com).

kui seal on nimi (nt sinu nimi on Dumb User), siis on ju selge, kes saatis. kustkohast (linn, tänav, maja, korter, tuba, laud, arvuti) saatis, seda teada niisama ei saa. seda teab see, kes pakub sulle meiliteenust ehk kelle käest ostad interneti ühendust. kui see kes tahab teada, KUST kohast TÄPSELT saadeti, siis ta peab pöörduma ISP ehk sulle internetti müüva firma poole, et need annaks talle konkreetse aadressi, kellele see või teine IP aadress kuulub kust see kiri saadeti kui oma meilikasti sisse logiti. firma ei tohi niisama seda infot jagada, vaid peab olema mõjuv põhjus.

aga kui tegelasel on häid sõpru või tuttavaid seal, siis ta saab seda teada ka niisama nö "salaja".

kolmas võimalus on pöörduda politsei poole ja politsei uurib ISP käest välja kes mida kust millal saatis.

neljas võimalus on häkkida saatja arvutisse ja see info sealt otse välja imeda.
 
galita 23. aprill 2013, kl 20.23
IP aadressid on staatilised ja dünaamilised. Staatiline IP ei muutu, dünaamiline muutub aeg-ajalt, mõnel juhul isegi peale igat ruuteri restarti. Kui kellekil on huvi konkreetse IP aadressi vastu, siis sisestatakse IP aadress vastavasse programmi ning programm näitab millised pordid on sellel IP aadressil oleval arvutil avatud, millist süsteemi arvuti kasutab, interneti teenusepakkuja ja veel üht koma teist hea õnne korral. Arvutikasutaja nime ega aadressi IP aaddress ei näita. IP aadresseid võib ka täiesti suvaliselt skännida, näiteks panna vahemik 212.45.187.2-102 ja kui mõni sinna vahemiku jääva IP aadressiga arvuti on võrgus, siis saab selle kohta eelpoodud kirjutatud infot.
 
Fucs 23. aprill 2013, kl 20.28
IRW

Keegi üritab meeleheitlikult oma musi eest varjata, kus millal ta asus ja kust millal ta midagi saatis :D

Kõik oleks ju ilus, aga see paranoia rsk ei lase magada!

:DD
 
on võimalik tuvastada? 23. aprill 2013, kl 20.34
Paranoiat ei ole ja varjata nüüd ka otseselt ei soovi, lihtsalt saatsin kirja väga ebameeldivale inimesele (nagu hiljem välja tuli). Tegu pole küll it spetsiga, kuid ütleme nii, et tal kindlasti on tutvusi. Nüüd on ta minu peale marutige. Oleks tegu suvalise pubekaga, poleks hullu, aga selle inimesega ma lihtsalt probleeme ei taha. Mingisugusest seletusest ta samuti kuulda ei taha ja tegelikult ei saa ma üldse aru, et mu kiri kuidagimoodi inimese oleks pidanud vihale ajama.
Lihtsalt tahan asjast aru saada, kuidas see toimib. Üsna ebameeldiv on sellises olukorras olla,s eda enam, et ma ei tea sellest teemast mitte midagi! Ja ei tahaks endale ukse taha ´´üllatust´´ või siis et keegi ligi tuleb ja mulle mingit tsirkust korraldama hakkab. Vot nii :)
 
on võimalik tuvastada? 23. aprill 2013, kl 20.44
Mina kasutan mail.ee-d

Selle kurjajuurest kirja saatsin ma hoopis teisest linnast ja mitte oma arvutist. Ainus asi, mis sellel inimesel minust teada on, on minu meiliaadress.

Kas on siis võimalik, et ta võib teada saada ainult selle koha, kust ma selle konkreetse kirja saatsin või siis kuna ta teab ka mu meiliaadressi, saab teada saada ka seda, kust ma olen sisse loginud oma meilboxi peale kirja saatmist?
Ma ju kasutan sama meiliaadressi edasi, login iga päev kodunt sisse ja loen oma kirju. Või seda teha ei saa?
 
Fucs 23. aprill 2013, kl 20.46
Nojah. Eks ta ole keeruline, see eluke.

Kui tige kodanik teab, et sina teise konkreetse kodanikuna saatsid talle kirja (aga ma ei suuda välja mõelda, miks ta oleks pidanud pöördesse minema, kui keegi oleks saatnud meili talle täiesti inkognito ja võõra tundmatu inimesena), siis ta ilmselt teab niisamagi eksole, kust sind leida, ilma IP-de ja muu jurata, ning võib sinu ukse taga olla ükspäev ikkagi.

Aga selle sinu saadetud kirjakese järgi ta sinu põrandaalust asukohta tuvastada ei suuda. Ole rahulik.
 
Fucs 23. aprill 2013, kl 20.49
on võimalik tuvastada? Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Mina kasutan mail.ee-d
>
> Selle kurjajuurest k
> irja saatsin ma hoopis teisest linnast ja mitte om
> a arvutist. Ainus asi, mis sellel inimesel minust
> teada on, on minu meiliaadress.
>
> Kas on siis
> võimalik, et ta võib teada saada ainult selle koh
> a, kust ma selle konkreetse kirja saatsin või siis
> kuna ta teab ka mu meiliaadressi, saab teada saad
> a ka seda, kust ma olen sisse loginud oma meilboxi
> peale kirja saatmist?
> Ma ju kasutan sama meili
> aadressi edasi, login iga päev kodunt sisse ja loe
> n oma kirju. Või seda teha ei saa?


No eks googelda ise om meiliaadressi algatuseks.
Kui oled internettides kauaaegne kõva tegija olnud, siis põhiinfo sinust jookseb googlesse kokku nii ehk naa. Edasi jääb ainult loogiline mõtlemine ja asjade kokku viimine.
 
galita 23. aprill 2013, kl 20.56
Öelnud kohe, et lollitasid ühte vennikest ja nüüd kui mees taipas, et voodisse ei pääsegi, läks sõimamiseks ja ähvardamiseks:)
Ei saa elukohta nii lihtsalt midagi teada. IP aadressi abil saadakse infot su arvuti kohta ja kui oskusi on, siis selle info abil häkitakse arvutisse, nutitelefoni sisse ja siis oleneb kõik juba sellest, mis su arvutisse salvestatud on. Aga ega see häkkimine nii lihtne ka ei ole, et iga netiarmuke sellega hakkama saaks. On olemas spetsiaalsed programmid, mis aitavad infot otsida meiliaadressite, kasutajatunnuste, nime ja telefoninumbri järgi, kuid sellised proffi tasemel programmid on väga kallid. Tasuta võib saada demo, aga ma ei tea kui täpset infot demo abil saab.
Kirjuta vennikesele, et sul 7 last, mees ja 2 armukest ning kui ta sind rahule ei jäta, saab sinised silmad.
 
Shadow25 23. aprill 2013, kl 21.40
Pikk jora, ehk juba mainitud. IP põhjal ei saa sa usaldada muud kui selle riiki. Täpsemat asukohta usaldada ei saa. Näiteks olen praegu Tartus, aga IP järgi olen Tallinna kõrval Maardus. :D


Võtsin ühe Tele2 kirja lahti ja kogu info, mis mulle sealt kättesaadav on, on järgmine:

Delivered-To: minu.mail@gmail.com
Received: by 10.76.84.2 with SMTP id u2csp48730oay;
Mon, 22 Apr 2013 03:22:29 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.112.4.233 with SMTP id n9mr12945508lbn.63.1366626148307;
Mon, 22 Apr 2013 03:22:28 -0700 (PDT)
Return-Path: <bouncer@mmail.trigger.ee>
Received: from t2mail6.trigger.ee (t2mail6.trigger.ee. [212.107.53.23])
by mx.google.com with ESMTP id vt4si9150890lbb.45.2013.04.22.03.22.27;
Mon, 22 Apr 2013 03:22:28 -0700 (PDT)
Received-SPF: pass (google.com: domain of bouncer@mmail.trigger.ee designates 212.107.53.23 as permitted sender) client-ip=212.107.53.23;
Authentication-Results: mx.google.com;
spf=pass (google.com: domain of bouncer@mmail.trigger.ee designates 212.107.53.23 as permitted sender) smtp.mail=bouncer@mmail.trigger.ee
Received: from localhost (localhost [127.0.0.1])
by t2mail6.trigger.ee (Postfix) with ESMTP id 6BF97188C5
for <minu.mail@gmail.com>; Mon, 22 Apr 2013 13:22:27 +0300 (EEST)
Received: by t2mail6.trigger.ee (Postfix, from userid 0)
id E74D718833; Mon, 22 Apr 2013 13:22:26 +0300 (EEST)
From: =?UTF-8?b?VGVsZTI=?= <no-reply@tele2.ee>
To: minu.mail@gmail.com
Reply-to:
X-Customer-ID: 6859-35088008
Errors-to: bouncer@mmail.trigger.ee
Subject: =?UTF-8?b?S2V2YWRpc2VkIGtpbmdpdHVzZWQh?=
MIME-Version: 1.0
Content-Type: multipart/alternative; boundary="----_=_NextPart_000_01C1C8EE.CC21BFA0"
Message-Id: <20130422102226.E74D718833@t2mail6.trigger.ee>
Date: Mon, 22 Apr 2013 13:22:26 +0300 (EEST)


Ja mingit muud infot ma kirjaga ei saa. Ehk põhimõtteliselt ükski suvaline tüüp ei tee ainult saadud kirja järgi kirja saatmise asukohta selgeks.

------------------------------------------------------------------------
http://www.assolea.ee - Giid, tõlk ja soome keele õpetaja
 
beib 23. aprill 2013, kl 22.52
Ma ei ole teema autor. Kui mul oli Starmani kaabliinternet Tallinnas, siis huvi pärast tegin palju päringuid "What's my IP" lehele erinevatel päevadel ja ma ei saanud kunagi aru (siiani ei saa) et miks iga kord oli mu IP aadress erinev kuid asukohaks oli alati Tallinnas mingi Eha tänav kusagil Balti jaama lähedal. Ise elasin Mustamäel mõistagi.
IP aadressidest ei tea ma midagi. Ise arvan et kõigil on ikka 2 IP aadressi- üks on arvuti IP aadress mis on alati sama ja teine on siis see interneti IPaadress mis muutub vahetevahel.
seda arvuti seadme IPaadressi peaks saama kuidagi näha kuskilt arvuti seadetest.
 
galita 24. aprill 2013, kl 10.24
Arvuti seadme aadressi nimetatakse MAC aadressiks.
Windowsi all saab käsuga ipconfig teada oma arvuti alalise IP aadressi, mis ei muutu. Samuti saad teada lüüsi (gateway), mis on sinu ruuteri IP ja mille abil saad brauseriaknas ruuteri seadetele ligi. Veel saab teada alamvõrgu maski (subnet mask). IP aadressite tuvastamiseks mõeldud saidid ei näita su arvuti alalist IP aadressi, vaid dünaamilist või staatilist IP aadressi, millega netis surfad. Arvuti IP aadressi saab näha snifferi abil, nagu näiteks Wireshark. Arvuti IP aadressi, lüüsi ja alamvõrgu maski võib lisada neti seadetesse-pidi tegema netiühenduse veits kiiremaks ja stabiilsemaks, aga tõenäoliselt kehtib see siiski aeglasemate ühenduste korral.
Linuxi all saab sama asja teada käsuga ifconfig
 
olavsu1 24. aprill 2013, kl 11.22
_ Ehk põhimõtteliselt ükski suvaline tüüp ei tee ainult saadud kirja järgi kirja saatmise asukohta selgeks._

tegin küll. kiri saateti helmese meiliserveri pealt ja seda oligi vaja kindlaks teha.
kus antud serveri klient asus see polegi huvitav.

edasise "tõsise" huvi korral peedistatakse kohtu kaudu helmese adminne. firmaserver pole kunagi open relay, seega on olemas logi kust ja kes täpsemalt serverisse siselogis.
 
Shadow25 24. aprill 2013, kl 13.02
Teada sooviti siiski inimese asukohta, kust kiri teele pandi, mitte seda, millisest mailiserverist kiri saadeti. Ehk sa ei teinud midagi. :D


beib, põhimõtteliselt on jah kaks IP-d, üks on avalik, mis dünaamilise puhul muutub mingi aja tagant ja on kohaliku võrgu(LAN) IP, mida välismaailm ei näe ja mis pole unikaalne. Näiteks sul ja mul võivad olla samad kohaliku võrgu IP-d, kui me asume erinevates võrkudes. Minu praegune kohaliku võrgu IP on 192.168.10.106 ja selle järgi sa ei tee isegi mu asukoha riiki selgeks. Kui ühes samas kohalikus võrgus on 10 arvutit, siis neil kõigil selles kohalikus võrgus on erinevad IP-d, kujul näiteks 192.168.10.106; 192.168.10.107; 192.168.10.108 jne, aga väline IP on neil kõigil sama. Näiteks tööl olles kommenteerid mingit uudist, siis töökaaslane samas võrgus teise arvuti taga kommenteerib ka seda sama uudist ja tema nime alla tuleb tekst(Osadel uudisteportaalidel on nii.), et sama IP alt oled ka sina kommenteerinud, kuigi tegemist on erinevate inimeste ja arvutitega - kõik arvutid samas võrgus kasutavad ühte sama välist IP-d.

------------------------------------------------------------------------
http://www.assolea.ee - Giid, tõlk ja soome keele õpetaja



Toimetatud 2 kord(a). Viimati Shadow25 24.04.2013 13.38.
 
olavsu1 24. aprill 2013, kl 14.34
_Näiteks tööl olles kommenteerid mingit uudist, siis töökaaslane samas võrgus teise arvuti taga kommenteerib ka seda sama uudist ja tema nime alla tuleb tekst(Osadel uudisteportaalidel on nii.), et sama IP alt oled ka sina kommenteerinud, kuigi tegemist on erinevate inimeste ja arvutitega - kõik arvutid samas võrgus kasutavad ühte sama välist IP-d_

ja kui sellises süsteemis on keegi Siga Elmar. ja tema tegevuse tagajärjel pannakse uudiseportaalist banip. siis blokitakse kogu ettevõte. kuni selleni et eetevõte saab kohtuvahet käia.
 
on võimalik tuvastada? 24. aprill 2013, kl 17.22
Armuke ja armuke, inimesed te kaugemale mõelda ei oska kui sellest et inimene lolli mängib või kellelegi korvi annab? Teema on hoopis teine ja mul ei olnud plaanis mängida ka kedagi teist
 
galita 24. aprill 2013, kl 18.42
Loomulikult on võimalik tuvastada. Kas nüüd said sellise vastu nagu ootasid ja süda on rahul?:)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!