Loen siin kommentaare ja kirjutama ajendas lugu, mis nii sarnane minu kogemusega Pelgulinnas... Mul on 3 last, pojad 14 ja 11 aastased, juunis sündis kauaoodatud tütreke :) Pojad sünnitasin omal ajal Fertilitases. Sünnitused ei olnud just kerged, kuid polnud ka midagi väga hullu. Ämmakas (tasuline) oli mõlemal korral sama. Väga tore naine! Toetas igati, innustas kui vaja ja isegi masseeris selga... :)Oodates oma kolmandat last arvasin, et ehk on tark nö "riiklikku" sünnitusmajja minna. Nii igaks juhuks, et kui mingit erakorralist abi peaks vaja olema on intensiiv lähedal. Fertilitas ka nüüdseks Viimsis ja mis seal siis ikka, kolmas laps ju juba, kõik justkui "selge" ja tead, mida teha. Ja nii otsustasingi Pelgulinna kasuks, kuna Keskhaigla juurde on halb autot parkida :)Jõudsime mehega haiglasse umbes kell 1 öösel, pool kaks pandi rihmad peale, et lapse südame toone kuulata. Valud olid 5 min vahedega, kuid üsna talutavad, ei miskit hullu. Kusagil poole kolme paiku aga muutusid valud järsku väga tugevaks. Edasi hakkas kõik väga tormiliselt arenema! Kohale saabus ka ämmakas, kes vahepeal kusagil ära oli. Ja siis läks "tants" lahti! Üldiselt talun valu hästi ja mingi hirmus karjuja ma pole (pealegi oli ka mees kaasas ja justkui piinlik oleks täiest kõrist karjuda). Kuna valud aga muutusid aina tugevamaks, siis justkui instinktiivselt tulid valuhoogude ajal sellised oigelaadsed häälitsused... nii juskui oli kergem olla. Ämmakas seepeale aga hakkas hurjutama, et mis sa teed siin nii koledat häält, et böööö ja bööööö (üritase minu oigeid järele teha), et keegi ei taha kuulata siin sellist häält! Mul hakkas kuidagi piinlik, et issand, kas tõesti nii õudne siis olen siin oma valudes. Katsusin siis mitte piiksatada. Ja kohe oli probleem hingamisega. Ämmakas käskis valude ajal peenikese häälega ikka uuuuu ja uuuuu teha, et justkui puhun küünalt oma rinnal. Nüüd tundus kuidagi kohatu peenikese häälega ulguma hakata, hingasin niisama ilma hääleta. Jälle halvasti! Ämmakas ägestus selle peale, et kas ma ei saa aru, mida ta räägib või ei kuule ma hästi? Püüdsin siis ulguda nii nagu jaksasin! Valuhoogude ajal sulgesin silmad, mille peale ta jälle röögatas, et hoia silmad lahti! Ei tohi silmi sulgeda! Tundsin, et ta juskui mõnitas mind. Kui vahepeal kergem oli vaatasin abitult mehele otsa, et ütle talle ometi midagi. Kas peab siis nii inetult rääkima?! Hiljem ta muidugi ütles, et oli ka shokis ja ei julenud iitsatadagi, et muidu äkki läheb üldse minema...:) Kui laps juba juba sündima hakkas surus ta mind pool-sellili, ja käskis jalad tugevalt vastu rindu tõmmata. Kõik käis jällegi sõimu saatel, et kas ma ei saa aru kus mul rinnad on või?! Mul aga kippusid jalad krampi minema ja valuhoo vahel suutsin ka öelda, et nii on paha, kuna jalad lähevad krampi. Et esimesed lapsed olen kükakil asendis sünnitanud, prooviks nüüd ka niimoodi. Selle peale tuli jällegi sõim, et kas ma tahan siin hommikuni sünnitada või, et sellises asendis läheb palju kauem, aga noh, eks ma ise tea siis?! Vinnasingi lõpuks siis mehe abiga ennast põlvili asendisse. Kohe oli kergem ja jalad ei krambitanud enam. Nüüd juba läks pressimiseks... Punnitasin nii kuidas jaksasin, et ometi võimalikult ruttu sealt laualt minema saada...Enam ei läinudki kaua, 3 tugevat pressi ja tütreke käes! :) Nonii! Läbi sai! Kell oli ainult 3.05. Ei mingit hommikuni sünnitamist! Mäletan, et olin täiesti emotsioonitu. Lebasin lihtsalt ja vaatasin tühja pilguga. Isegi rõõmu ei suutnud tunda. Nüüd hiljem olen korra ka vaadanud videot, mida mees filmis vahetult peale sünnitust. Näos peegeldub kogu pettumus/alandus.Kuna verejooks ei tahtnud seisma jääda hakkas ämmakas kontrollima, et mis siis lahti. Võttis siis sellised suured peeglid (mulle tundusid nad sellised lauajala suurused, aga noh kuna peal sünnitust oled ju altpoolt niikuii lai nagu ämber, siis on ehk mõistetav :)) ja kukkus nendega jõuliselt "sonkima", et emakat kontrollida. Muidugi, olles üle elanud sünnituse, on see valu köömes, aga ometi tundus see protseduur nii valulik, et julgesin iitsatada, et valus on. Selle peale nähvas ta, et muidugi on valus, ega ta sellepärast siis tegemata jäta! OK! Arusaadav, aga kas peab siis niimoodi suhtlema? Ma tõesti ei saa aru? Järgmisel hetkel saabus anestesioloog, surus mulle maski pähe ja korraga oli tuba arste täis. Mees saadeti lapsega teise ruumi. Mis toimub, küsisin. Üks vene õde ütles, et küll arst räägib. Ja siis ma uinusin. Hiljem selgus, et oli emakakaela rebend ja sellest ka verejooks. Minu günekoloog hiljem imestas, et kuidas kolmanda lapse sünnitamisel üldse selline asi tekkida võiks, tavaliselt juhtub seda esmasünnitajatel. Aga ju ma siis suurest hirmust pressisin liiga kõvasti :)Sorry, et sai nüüd selline pikk jutt ja ehk tundub mõnele ka liigse halamisena... aga just sellised olid minu emotsioonid sellel sünnitusel ja mul on siiralt kahju, et see nii oluline hetk - sünni ime! - ühe nõmedalt käituva ämmaka pärast nii rikutud sai, et meenub vaid negatiivne! Kui selline oleks olnud mu esmasünnitus, oleks järgmised lapsed vist küll tulemata jäänud...