Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Ligi kaks kolmandikku töötajaid ei saa töötatud aasta eest ühte pensionistaaži aastat.
 
Kas teadsite? 25. august 2016, kl 07.39
Mulle oli täielik üllatus, et Eestis selline seadus on, et tööstaazh sõltub palganumbrist!

EPL, 24. august 2016

Pensioniseaduse järgi töötad kolm aastat ja saad kirja üks-kaks või natuke rohkem aastat, kuid mitte kolme. Ühe tööaasta eest saad kirja ühe täisaasta ainult siis, kui teenid jooksval aastal Eesti keskmist palka või üle selle, mis praegu on umbes 1100 eurot kuus. Mediaanpalk on 800 eurot kuus – see on palk, millest pooled saavad vähem ja pooled saavad rohkem. Ligi kaks kolmandikku töötajaid ei saa töötatud aasta eest ühte pensionistaaži aastat.

40-aastase tööstaažiga kassapidaja saab keskmiselt 14–18 aastat pensionistaaži. Ometi teeb ta tööd kaheksa tundi päevas, kõik on teenindatud. Seda ei arvestata.

Kas see peab paika?

Artikkel on:
http://epl.delfi.ee/news/arvamus/lugeja-kiri-miks-nestor-ei-sobi-presidendiks?id=75426261

.
 
1999 25. august 2016, kl 08.22
See on juba 16 aastat vana seadus, mis üllatus see enam olla saab! Võibolla ainult mõnele äsja tööturule tulnud noorele.
Ebaõiglus ja ebavõrdsus on on küll suur, ei tea miks sellele nii vähe tähelepanu pööratud on? Isegi valimiste ajal mitte.
 
Kas teadsite? 25. august 2016, kl 08.46
Ma olen ise paar aastat pensionil ja ei peagi seda mingiks uueks seaduseks - lihtsalt ei teadnud ja pidin shoki saama!

Kui 16 aastat vana on see seadus, miks keegi sõna ei võta riigikogus - need ju rahva esindajad?

Minu suguseid teadmatuid on Eestis kindlasti veel, see asi tuleb suure kella külge panna!

Äsja tööturule tulnud noort vast ei huvitagi pensioniarvestus.
 
1995--2014 ,ja ansip , põgeneb Brüsseli 25. august 2016, kl 09.14
1999 Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> See on juba 16 aastat vana seadus, mis üllatus see
> enam olla saab! Võibolla ainult mõnele äsja töötu
> rule tulnud noorele.
> Ebaõiglus ja ebavõrdsus on
> on küll suur, ei tea miks sellele nii vähe tähele
> panu pööratud on? Isegi valimiste ajal mitte.
1998 --200O--2014 aastani VÄLJA;; --TEGID ISANDAD AINULT OMAD SEADUSED ---- KOGU SEE REFORMIKATE PUNT --PEAKS AMMU VANGIS ISTUMA:::
SIGADUSI TEHTI KA --OMA EMA JA ISA VASTU ,--AGA NEIL POLE HULLU --POJAD JA TÜTRED AITAVAD KOHE::
POLIITIKUTE KÄTETÖÖ;;;;SEDA SIGADUST--TEGIVAD JUBA NESTORID ,,HÄNNID OVIIRID, KÕIK SEE RIIGIKOGU PUNT;; JUST SELLISE ---PENSIONI ARVESTUSE SEADUSE,""ET INIMENE EI SAAGI PEALE MAKSUDE ,,RAVIMITE JA LEIVA MIDAGI::::SEE ONGI EESTI RÕHUJATE POLIITIKA JUBA AMMU:: 20+ AASTAT TÄIEGA RÖÖVIMIST --JA LAPSED PÕGENESID;;HULLUDE EEST::
TEIE EESTI TÖÖINIMESTE NÖÖRIMINE--- 3- Tööaastat ---võrdub AMMU 1, aastaga ;; 2--TÖÖAASTAT VARSTASID OMADELE ÄRA
ET OMALE HEAD PENSIONI PÕLVE ,,HEAD TERVIST ÄRA KINDLUSTADA ! JA SUUR ARV VANU TIPP POLIITIKUID JA ISANDAID TOITA .JA IKKA -TÖÖRAHVA RAHADEGA::
 
noor 25. august 2016, kl 09.44
no a mis see pension 350 eur annab sulle? selle eest isegi toitu ei saa.
 
g 25. august 2016, kl 10.38
Valmiste eel valmiskampaaniad lugedes, siis EKRE oli see ainus, kes lubas võimule pääsedes midagi ära teha selleks, et 1 tööaasta hakkas võrduma 1 ühe staaziaastaga. Et asja õiglasemaks teha. Kahjuks nende osalus valitsuses pole aga nii suur ja teised pole selle koha pealt piuksugi teinud.
 
maniila 25. august 2016, kl 10.43
to "noor". Ole rahulik, sina ei hakka isegi seda saama, kui sa muidugi Eestist ära ei lähe. Pensionisüsteem on meil alla igasugust arvestust. Eeldataksegi, et töötad surmani. Neid, kes väikese palgaga on pikki aastatid orjanud, karistatakse julmalt ka pensionipõlves edasi. See Eesti jookseb rahvast tühjaks ja viimane kustutab tule.
 
noorele 25. august 2016, kl 12.09
noor Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> no a mis see pension 350 eur annab sulle? selle ee
> st isegi toitu ei saa.


See on enamuse pension, kelle tööaastad jäävad suuremas osas ENSV aega, enne 1998. aasta 31. detsembrit teenitud palka arvesse ei võetud. Tööaastaid on küll, sest siis iga töövõimeline töötas päevastpäeva aastast aastasse. Suhteliselt hea pension veel.

Siiski suurem, kui rahvapension:

Rahvapensioni makstakse 63-aastaseks saanud inimesele, kellel ei ole vanaduspensioni saamiseks nõutavat pensionistaaži ja kes on elanud Eestis alalise elanikuna või tähtajalise elamisloa või tähtajalise elamisõiguse alusel vähemalt 5 aastat vahetult enne pensioni taotlemist. Inimesele, kes saab mõne teise riigi pensioni, rahvapensioni ei määrata.

Rahvapensioni suuruseks on alates 01.04.2016 - 167,40 eurot kuus.

Artikkel oli hoopis sellest, et väikesepalgalisel praegusel ajal tööaastaid kärbitakse:

"40-aastase tööstaažiga kassapidaja saab keskmiselt 14–18 aastat pensionistaaži. Ometi teeb ta tööd kaheksa tundi päevas, kõik on teenindatud. Seda ei arvestata."

.
 
veel 25. august 2016, kl 12.30
kindlasti oli see ka keskerakonna valimislubadustes võimule saades, paraku inimesed põlgavad selliseid erakondi???? viuh ja vuih, ise süvenematagi, mida keegi räägib! nii need meie valitud reformiahvid seal valitsevad ja inimvaenulikke seadusi teevad! aga jah, ka see 350 ikka nii väike number, et ...?? siis teeb jälle mõni ahv katse, kuidas 1 kuu sellise rahaga elada?! sellega ei saa eluaseme eestki talvel makstud? toidust rääkimata?! eile alles kuskil kirjutati ja soovitati kuidas kaua terve ja kabe püsida, et ärge sööge "parim enne" läbi toitu...!!!! nagu nalja tehakse pidevalt inimeste kulul.
 
1999 25. august 2016, kl 12.59
Keskerakonna valimislubadustes küll sellest juttu polnud. Nii vaikselt nad seda asja ajanud poleks, et tähelepanelik valija midagi kuuulnud ei oleks.
EKRE oli tõesti ainus, kes probleemist rääkis.
 
aga 25. august 2016, kl 13.54
ajaks siis selja sirgu ja oleks ühel meelel, mitte et laseme aga saba jalgevahel nurgataga urisedes pättidel võimul kükitada ja enamuse üle irvitada. tuleb lihtsalt konkreetselt sekkuda, mitte tölli mängida.
üksi ei tee tõesti midagi, aga karjaga tuleb arvestada, kui pole soovi, et see kari su maatasa teeb.
eks see oligi kaval nipp, et ajame rahvakihid omavahel kaklusse, pered lõhki, lapsed vanemate vastu või maalt hoopis välja, et siis sellise katkise massikarjaga annab alati toime tulla. ja näe, ongi hästi toime tuldud, sellist katkist kaltsukarja annab kohelda ükskõik, kuidas, ei sealt vastuhakku ole karta.
seepärast ongi kurb, et inimesed enne ei mõtle, kui kaasa jooksevad ja hurraa kisavad. arukust ilmselt napib või on aju tümaks tehtud igasugu psühh-jõuvõtetega, kavalalt ja järjekindlalt. mine võta kinni.
aga koos ainult suudame. üksi ei tee siin enam midagi.
 
4 25. august 2016, kl 19.06
Aga oskab keegi öelda, kui palju peaks siis palk olema(bruto), et üks tööaasta oleks ka üks staaziaasta?
 
rmp 26. august 2016, kl 09.45
Nii ongi, töötad aasta ja töötasu peaks olema umbes 1100.-eurot. Iga kuu hõigatakse välja number(keskmine töötasu),jagatakse 12-ga ja saadakse aasta keskmine. Võrreldakse sinu töötasuga ja moodustub nn. koefitsient.
Enamasti alla 1,0.
Aprillis vaatad oma eelmise aasta numbrid üle(seal on kõik aastad) ja saadki ülevaate.
 
mammi 26. august 2016, kl 22.44
Alguses, kui see uus pensioniseadus kehtima hakkas, saadeti lausa koju aruandeid sellest, kuidas uue seaduse kohane pension kujuneb. Paar aastat hiljem avastati, et pilt on väga kole - mingi 70+% inimestest ei saa oma töötatud aasta eest ühte tervet aastahinnet kätte - siis lõpetati aruannete saatmine ära. Aga ega olukord sellest ju paranenud.
Kui seadus näeb ette aastahinde arvutamise keskmise palga alusel, siis peabki ju mingi osa inimestest oma palga eest saama mitte terve aastahinde, vaid null koma millegi. Ja mõni teine siis vastavalt üks-kaks-kolm koma millegi. Sest kõik me ju ei saa KESKMIST palka.
See süsteem ei võta ära pensionistaaži aastaid, vaid määrab ära iga inimese isikliku pensioniaasta hinna. Ja selle alusel arvutatakse pension.
 
kapitalism 27. august 2016, kl 09.04
pensioni saamiseks nõutav tööaastate hulk läheb arvesse üks ühele, erinevus tuleb pensioni rahalise suuruse väljaarvutamises.
põhimõte - kel suurem palk, sel suurem pension. selveri kassiir saab 250 euri, riigikogu liige 3000 euri.
 
konn 30. august 2016, kl 21.39
Mitte ainult, et kellel suurem palk, sellel suurem pension.
Vaid ka, kes praeguste pensionäride pensioniks rohkem makse maksnud, selle ise ka tulevikus suurem pension.
Nii lihtne...
 
Tänage 07. september 2016, kl 10.26
Nestorit selle eest,see ju tema idee,et pensioni suurus oleneb palgast.Tavainimene teeb 3 aastat rasket fiisilist tööd-saab 1 pensioniaasta,ladvik(riigikogulane)teeb 1aasta tööd,saab 3-4pensioniaastat.Aunaste ütles(kui läks riigikokku),et tahab elamisväärset pensioni.SEE ON EESTI ÕIGLUSRIIK.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!