Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
Padajann
 
kas ... 22. märts 2017, kl 10.07
Küsimus eestikeele morfoloogidele.. "padajann-padajänn", pole mitte venekeelest üle tulnud laensõna...? Minu meelest peakse tulema venekeelsest sõnast "padajanie"-vanas kirikukeeles, tähendas "annetust-almust".Tean ,et oma lapsepõlves kuulsin üsna sageli seda laenu vanade inimeste kõnekeeles..., see oli siis veel 20 saj. keskpaikku.
 
g 22. märts 2017, kl 12.38
Googelda, saad targemaks.
 
viimasele... 22. märts 2017, kl 17.24
mina ei ole teemaalgataja, teema tõstati 50+ nurgakeses, piilusin pakutud Google-sse, kuid seal on must auk sammauti ka sõnastikes, tundub et algne tähendus on kaduma läinud...
 
puru 23. märts 2017, kl 14.33
Ei ole musta auku guuglis ja sõnastikes.
Guugli esimene vastusannab Eesti Keele Instituudi päringute lehekülje, kust saab edasi mõistelisse sõnaraamatusse, murdesõnastikku ja "Etümoloogilisse teatmikku". Kahe esimese internetiversioonid ei anna kogu infot, aga viimane annab täiesti piisavalt: "padajann (kaasapandud pakk) « vn. podajanie (almus)".
On veel olemas sõnaraamat "Vene laensõnad eesti murretes", kust saab veidi täpsemalt sedasama teada.
Vt ka http://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=padajann&F=M.
P.S. Teemaalgataja, morfoloogid tegelevad hoopis sõnade käänamise ja pööramisega.
 
purule 23. märts 2017, kl 20.48
tänan selgituste eest, venekeelsete laenudega saan tavaliselt ilma tõlkimiseta hakkama, tänu mõningasele lugemusele.Äkki sa nõustuksid selle selgituse panema ka 50+ rubriiki, sest sealt see teema ongi üles korjatud aga googlis on "mustauk" kuna ei googel ega wikipedia ei osanud sõna lahti seletada...Suur tänu korrektse vastuse eest...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!