kõrvaltvaataja Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Mina ei saa TÕESTI aru, kas üksikemal on mingi koh
> ustus kohe iga kuu / iga nädal lapsele uusi riidei
> d osta?! Mina ei ole üksikema, ja kuigi me elame r
> aha poolest üsna lahedalt, ei osta mina küll oma l
> astele kogu aeg uusi riideid!? Talvesaabastega käi
> vad lapsed vähemalt 3-4 aastat, samuti jopedega kä
> ivad 3-4 aastat. Isegi tossud on mõlemal lapsel ju
> ba 3-4 aastat vanad, kuigi trööpavad neid igal poo
> l, käivad metsas jooksmas ja trennis. Ei ole mitut
> erinevat paari vaja.
> Kui nüüd mingil põhjusel
> mees minu juurest minema kõnniks, siis mul oleks n
> agu äkki vaja lastele iga kuu hakata uusi tosse ja
> teksaseid ostma või?!
> Andke andeks, no ei saa
> aru!
Ma pole küll üksikema, aga mul on 2 last (vanusevahe 4,5 a, poiss ja tüdruk). Esiklapse roosad riided ei sobinud eriti poisile, ja kuna vanusevahe ka suur, siis paraku polnud eriti võtta - tuli kõik riided poisi jaoks osta.
Minu lapsed sündisid pere (ja tuttavate ringis) esimestena, seega kahjuks meile keegi riideid tasuta ei andnud, samuti muid vajalikke esemeid (käru, voodi, pesu, vann, pott, mänguasjad jms). Sisuliselt tuli kõiki asju uuesti osta, sest peale tüdruku sündi enam ei arvanud, et taas sünnitan.
Loomulikult ei ostnud kõiki asju uuena poest, aga siiski.
Suur laps käib koolis, väiksem lasteaias. Jalatsid, joped, püksid kampsunid - neid tuleb praktiliselt iga aasta osta, sest lapsed kasvavad ruttu (2 suurust suuremaid jalatseid pole lapsel võimalik kanda ning jalgade tervise nimel tuleks kanda parajaid jalatseid).
Iga aasta kahele lapsele: 2 x k/s jalatsid, 2 x talvejalatsid, 2 x kummikud, 2 x vahetusjalatsid (kooli, lasteaeda), koolilapsele trenniriided + tossud, 2 x talvejope/ kombe, 2 x k/s jope/ kombe, vähemalt 4 paari pükse, lasteaeda vahetusjope/ kombe (talveks ja k/s), aluspüksid, sokid, sukkpüksid, särgid, kampsunid. Koolilapsele kooliasju jne, väiksemale lapsele tuleb ka osta arendavaid vahendeid, raamatuid jms.
Igakuiselt tuleb arvestada lasteaia kohatasu+toit ca 75 eurot, koolilapsel pikapäevasöök ca 15 eurot + taskuraha.
Mõlemad lapsed elavad kodus, seega eluruumi kulutused (vesi, küte, elekter jms) tuleks arvestada ka lastele. Nädala sees söövad lapsed kodus vähemalt 2 korda (hommiku- ja õhtusöök), puhkepäevadel ca 4 korda. Kui söök on kvaliteetne, siis maksab korralikult.
Lõbustuste peale hetkel mõelda ei julge, nt veekeskus, jalgratas, reis loodusesse, kooliekskursioonid, teater (lastel on aastas mitu korda teater nii koolis kui lasteaias) jms.
Muid pudi-padi tuleb ka osta, aga kõike ei jaksa hetkel siia kirjutada.