Ma ei saa ikka üle. :))
Matemaatika on keel. Niisama mõttetuks ei saa neid jäneseid-puure pidada. Mina pole nii tark, et oskaks õigemalt seletada ja põhjendada, aga põhimõtteliselt ma kujutan ette niimoodi: äkki on DNA-d uurides vaja teada mingi sideme kohta, kas ta on juhuslik või ei olegi olemas teist võimalust. Või mingis kosmose elektroonikas, kas on kindlustatud kahekordsus mistahes kombinatsioonide korral. Siis on hea teada, et on matemaatiliselt tõestatud (seega kindlustatud), näit kahekordsuse olemasolu MISTAHES kombinatsioonide korral.
Või ammendumine, (minu mõte) max võimaluste arvu osas, kus paratamatult peaksid tekkima kordused. (13 inimese sünnipäev 1 aastas)
Mitu jänest minimaalselt saaks panna 6 puuri, et EI TEKIKS korduv arv? 0-1-2-3-4-5, siin =15 jänest ilma kordumisteta. Kas 14 saaks olla, kui puure on 6?
Minu „leiutis“. Oletame, et ravimifirma tahab uurida 4 eri ravimi toimet ja ka nende ravimite omavahelist toimet, lisaks on platseebo, mis on iga ravimi kaaslane. Mitu uuringualust ta peaks leidma, et garanteerida kõikvõimalikud variandid?
ravimile 1 platseebo I, 2-le II, 3-le III, 4-le IV. Järelikult 8 võimalust kokku??
1. I-II-III-IV, see uuringualune võtab ainult platseebot.
2. 1-II-III-IV, see uuringualune võtab vaid esimest ravimit ja 3-e platseebot.
3. 1-2-III-IV
4. 1-2-3-IV
5. 1-2-3-4
6. I-2-III-IV
7. I-2-3-IV
8. I-2-III-4
9. I-2-3-4
10. 1-II-3-IV
....1-II-III-4
nn. 1-II-3-4
nn. 1-2-III-4, oeh, ma läksin juba sassi. Aga elus läheb tõenäoliselt vaja neid jäneste-puuride valemeid, et leida optimaalseid vastuseid.
Nüüd lõpetan jahumise. :D