alevikus. kui täpsem olla: kortermajas. kolhoos ja Tallinna tehase filiaal olid tööandjad. keskkool, lasteaed, külanõukogu täitevkomitee, kooli raamatukogu ja velskripunkt koos postkontoriga. nuh, kino näidati ka kaks korda nädalas.
ema palk 90 rubla isal 160 rubla. töötasid tehases, st töölised siis. kaks last. meie toiduraha ei maksnud keegi kinni. ema ja isa maksid. kolhoosi töötajate (kolhoosipere liikmete) lastel maksti koolitoit kinni.
isa tegi haltuurat (metallitööline, putitas autosid ja muid masinaid). ema rabas aiamaal, oma kartul, kapsas, porgand, kurk, tomat ja hiljem ka maasikad, marjapõõsad, õunapuud. tööd oli käed-jalad täis. ja ema tegi ka lisatööd, käsi kontorit koristamas. minul oli 16. eluaastast tööraamat. käsin ka koristamas ja köögitööl abiks jms. ema ei saanud oma nimel mitut töökohta pidada, siis mina töötasin ametikult kahe pooliku koha peal, üht kohta koristas tegelikult ema. igasuguseid vangerdusi tuli teha, et lisa teenida.
meie, lapsed, käisime suveti kolhoosipõllul tööl, et sügiseks uued kooliriided ja muud koolitarbed osta. üldiselt saime ikka kogu raha suures osas endale kogumiseks, aga natuke pidime emale ära andma, et tal parem majandada oleks.
isa rabas haltuurat teha ja ema kogus raha enda kätte. lõpuks sai siis raha nii palju kokku, et ostsime omale zaparožetsi...mäletate küll seda maanteemuhku, millel mootor taga.
pinginaaber oli nn kolhoosilaps. tema oli meil rikas. pinginaabri isa teenis ühe suvega kombainerina 800 rubla. see oli ikka üle mõistuse tunduv summa toona. aga ega see töö kerge ka ju polnud, eks. pinginaabri ema oli brigadir, kes teenis ka kenasti. tööinimesed olid mõlemad.
varastamise kohta ma ei oska midagi tarka kosta. ju siis tehti seda laste eest varjatult kui üldse tehti. meie peres vähemalt.
ise olin teenistuja. ilma igasuguste tutvusteta sain hea töö peale tehnikumi lõpetamist. korteriga suunamisega (kes mäletab tööle suunamisi, see mäletab).
olin kontorirott, palgaks 100 rubla, mis oli ikka hea palk. varastada polnud seal midagi.