Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
Topeltkodakondsus
 
heino 08. märts 2012, kl 14.58
kes-teab-milleks aitab inimesel asjadest paremini aru saada. ei ole vaja oma teadmatust tõe pähe kuulutada. seaduses võib olla ainult sel juhul lünk, kui mitme-riigi-kodanikul on palju raha. sel juhul suudab jurist asja valgeks rääkida ja erinevate kohtuinstantside uksi kulutada. tegelikkus on ikka midagi muud, kui oma ettekujutuse tõeks maalimine...
 
ellaN 08. märts 2012, kl 19.14
eelmise aasta 19.detsembri Postimehes on artikkel, milles räägib politsei- ja piirivalveameti kodakondsustalituse juht Koidu Mesilane just sellel teemal.

üks katkend sellest:

Topeltkodakondsus on Eesti seaduste jaoks probleem vaid naturalisatsiooni korras kodanikuks saanute puhul, sünnijärgsetel kodanikel on õigus kahele kodakondsusele.

Et Rootsis sündinud ja aastaid Ameerika Ühendriikides elanud president Toomas Hendrik Ilves on vanemate kaudu sünnijärgne Eesti kodanik, võiks tal teoorias olla mitu passi. See, et Ilves USA kodakondsusest loobus, on pigem patriotismi küsimus. Kuid Eesti kodakondsuse saamiseks eksami teinute, selle eriteenete eest või lihtsustatud korras saanute puhul on see vältimatu samm.

ja samast artiklist Soome kohta:

Samas on Eesti kodakondsusest pidanud enne 2005. aastat loobuma sadu Soomes elanud ja selle riigi kodakondsuse võtnud sünnijärgseid Eesti kodanikke. Soome seadused olid lihtsalt varem sellised ja olukord muutus alles kuus aastat tagasi.
 
nonii 09. märts 2012, kl 21.28
Sellega vist tõmbas ellaN heinole vee peale?
 
suurmõmmik 10. märts 2012, kl 02.41
Andis ju valitsus isegi eriliste teenete eest Maksim Liksutovile (oi ta on paha, paha inimene, valitsus suhtleb pahadega), ja ta ei pidanud Vene ega teistest kodakondsustest loobuma.

Nüüd loobus ta vabatahtlikult Eesti kodakondsusest. Jälle paha!

Meid on tervelt 1,1 miljonit (viimase rahvaloenduse andmetel)... aitäh Ansip!

Järelikult, tuleb rahvaarvu kasvamine teha võimalikult raskeks. Tuleb karistada neid, kes riigilõivu eest, tahavad muudkui egoistlikult Eesti väärtuslikku kodakondsust. Või nemad tulevad siia, egoistid sellised. Mõtlevad ainult enda peale, tahavad võibolla siin kinnisvara omandada, sead sellised! Löövad meil kinnisvara hinnad lakke! Seda tuleb iga hinna eest vältida.

Viigu, nad raisad oma räpased eurod mujale. Meil on siin Eesti, meie ei salli teisi ja me ei taha et kõik igasugu miljardärid tulevad siia oma abirahasid saama ja meie väärtuslikku sotsiaalmasinat lüpsma.

Meie arstiabi on sedavõrd hinnas, et isegi Ilves ise ei pääsenud löögile. Pidi Soome minema...
 
soomest 10. märts 2012, kl 20.51
ellaN Kirjutas:
-------------------------------------------------------
>
> ja sam
> ast artiklist Soome kohta:
>
> Samas on Eesti k
> odakondsusest pidanud enne 2005. aastat loobuma sa
> du Soomes elanud ja selle riigi kodakondsuse võtnu
> d sünnijärgseid Eesti kodanikke. Soome seadused ol
> id lihtsalt varem sellised ja olukord muutus alles
> kuus aastat tagasi.

mis tähendab seda, et 2006 a alates võib soomlasel olla kaks kodakondsust ja kui eestlane on saanud peale 2006 soome kodakondsuse, siis on ka temal topeltkodakondsus.
 
heino 14. märts 2012, kl 12.24
no tule taevas appi! lugege kodakondsuse seadust. näide:
§ 29. Eesti kodakondsuse kaotamine mõne muu riigi kodakondsuse vastuvõtmise või Eesti kodakondsusest loobumisega

Isik loetakse Vabariigi Valitsuse volitatud valitsusasutuse poolt Eesti kodakondsuse kaotanuks mõne muu riigi kodakondsuse vastuvõtmise või Eesti kodakondsusest loobumisega mõne muu riigi kodakondsuse kasuks.

seega tuleb vahet teha, kas võetakse või kaotatakse.

p.s. ajakirjandus on arvamuste avaldamise koht, seadus on täitmiseks mõeldud.
 
ellaN 14. märts 2012, kl 17.15
to heino:
loe ka põhiseadust :)

II. peatükk
PÕHIÕIGUSED, VABADUSED JA KOHUSTUSED
§ 8. Igal lapsel, kelle vanematest üks on Eesti kodanik, on õigus Eesti kodakondsusele sünnilt.

Igaühel, kes on alaealisena kaotanud Eesti kodakondsuse, on õigus selle taastamisele.

Kelleltki ei tohi võtta sünniga omandatud Eesti kodakondsust.

p.s. sellest on päris palju juttu olnud, et põhiseadus ja kodakondsusseadus on vastuolus. minu meelest on poliitikud isegi arutanud seadusemuudatust ja topeltkodakondsuse lubamist, aga kui kaugele nad sellega jõudnud on, ei oska öelda.

väliseestlastele jagati ju omal ajal eesti passe ja neid küll ei sunnitud selle saamiseks olemasolevast kodakondsusest loobuma ...
 
heino 14. märts 2012, kl 22.52
sa, ella oled tõesti ella suure kivise peaga. kaotamine ja võtmine on kaks eri asja.
 
anneli 16. märts 2012, kl 16.22
Eesti vabariik teab, et paljudel topeltkodakondsus! Aga kuna synnijargset ei voi ara votta, siis ei hakata torkima ega kysimagi! Milleks kysida, kui teha ei saa midagi!Lapsele anti Eesti pass peale seda kui utlesin, et Usa pass hilineb ja tahame Eestisse soita.Konsulaadist anti isegi paber "lubatud tagasi-poorduda(p66rduda? polnud kunagi seal olnudki!) Eesti vabariiki (ilma passita)"!Oel on Usa ja Eesti passid, no problem!
 
M31 17. märts 2012, kl 04.58
Mida nt Soome kodakondsus annab? Ise 4a Soomes ametlikult tööl ja keel hea nii könes kui kirjas kuid pole veel viitsinud Soome kodakondsust taodelda. Soome pensioni jaoks vist parem kuid selleni veel aega.

St kas Eestis sündinuna kuid Soomes töötades ja selle kodakondsuse saamisel vöivad jällegi Eestis mingid piirangud tekkida nt auto, kinnisvara oma(nda)misel?

Maksab see ka vist ca oma 400eur?
 
M31 17. märts 2012, kl 05.01
Samas oli ka vist tingimus et 6 aastat peab olema Soomes elanud/töötanud?

Selgitage veidi mida see endast hölmas-kas tehakse mingi etteütlus, vestlus jne?
 
heino 17. märts 2012, kl 06.42
arvata on, et tehakse, aga sul veel 2 aastat ootamist... kodakondsus annab sulle soome riigi kaitse ja soome kodaniku õigused. eesti oma annab sama eestis. kumb on kasulikum, pead ise otsustama.
 
soomest 17. märts 2012, kl 11.04
Eestis tekkivatest piirangutest ei tea aga saad reidsida nt teatud riikidesse ilma viisata (nendesse kellega soomel leping on, aga eestil pole). Kui välismaale lähed ja seal hätta satud siis soome konsulaadist saad abi, kui eesti oma puudub.
Täita tuleb mitmeleheküljeline ankeet (hõlmab küsitlust ka su vanemate kohta jne), 2006 maksis 400 eurot. Ka ametlik keeletest vaja teha.
Endal on mõlemad kodakondsused ja varsti plaanis Eestisse tagasi kolida.
 
Töötu 18. märts 2012, kl 06.34
Vene ja Eesti nn. riigipiiri ületab iga päev tuhandeid inimesi. On euro ala tegijad, kellele lüüakse Vene poole peal passi tempel. Teine kontingent on kodekondsuseta isikud nn. halli passi omanikest kosmopoliidid. Olgu neil rahvus mustlane või lätlane ning adres sovetskij sojuz või lihtsalt lähisvälismaa zaotetšvennik saab ta oma passi templi nii siin kui sealpool riigipiiri. Kolmas grupp on neid, kel VF-i passiga koos ka europass taskus. Näitab oma passe just seal, kus ja millist parasjagu kasulikum on. Küsin järele ning ütlen teile, mitut kodakondsust lubab Venemaa.
 
Nat 20. märts 2012, kl 01.46
Nii, lugesin nüüd kôik kommentaarid läbi, aga olen sama tark kui enne :)
Endal ka see probleem varsti- poeg vôib 13 aastaselt vôtta prantsuse kodakondsuse, aga ma ei tea kuidas ja kas ta siis kaotab eesti oma? Ise olen endiselt eestlane, ei leia môtet hakata prantsuse oma taotlema.
 
naine usast 21. märts 2012, kl 05.06
meie perel ka topeltkodakondsus ja on siin ka palju vanema põlvkonna eestlasi, kellel nii usa kui eesti kodakondsus.
mingit sotsiaalsüsteemi lüpsmist siin ei ole, kuna usa kodakondsus ei anna mitte midagi juurde, kui vabama liikumisvõimaluse ja õiguse valimistel osaleda.
kõik muud "hüved", nii palju kui neid siin üldse on, saab ka elamisloa omanikuna kätte.
et pensioni kuskilt riigist saada, peab ikka reeglina seal töötama ehk siis ka makse maksma.
EU on ju niikuinii ühes süsteemis nüüd.
Ise leian, et kui ma olen sünnijärgne eestlane, siis keegi minult seda ära võtta ei saa.
 
madis 21. juuli 2012, kl 15.41
§ 28. Eesti kodakondsuse äravõtmine
(1) Eesti kodakondsus võetakse ära Vabariigi Valitsuse korraldusega isikult, kes on:
1) astunud Eesti kodanikuna välisriigi riigi- või sõjaväeteenistusse Vabariigi Valitsuse loata;
2) astunud välisriigi luure- või julgeolekuteenistusse või relvi valdavasse ja sõjaväeliselt korraldatud või sõjalisi harjutusi harrastavasse välisriigi organisatsiooni;
3) püüdnud vägivaldsel teel muuta Eesti põhiseaduslikku korda;
4) Eesti kodakondsuse saamisel või taastamisel varjanud valeandmete esitamisega asjaolusid, mis oleksid välistanud talle Eesti kodakondsuse andmise või taastamise;
5) mõne muu riigi kodakondsuses, kuid ei ole vabastatud Eesti kodakondsusest.
(2) Kelleltki ei tohi veendumuste pärast võtta Eesti kodakondsust.
(3) Käesoleva paragrahvi 1. lõige ei laiene isikutele, kes on omandanud Eesti kodakondsuse sünniga.
>>> Lugege palun viimaast rida kus on öeldud ,et ;>> (3) Käesoleva paragrahvi 1. lõige ei laiene isikutele, kes on omandanud Eesti kodakondsuse sünniga.<<;;
 
heino 24. juuli 2012, kl 19.47
veel kord: ära võtmine ja kaotamine on kaks täiesti erinevat asja.
 
tamilo 13. november 2012, kl 23.51
Kui annan seoses teise riigi kodakondsuse eesti passi ära,kas on vöimalik tagasi saada kui näiteks tahaks päriselt Eestisse elama tulla?Ometi mu vanemad on andnud mulle eesti kodakondsuse.
 
Briks 16. november 2012, kl 00.56
Et kui kodakondsus kaotatakse, siis ei tähenda see kodakondsuse ära võtmist?
Reaalsus on järgmine. Kui oled sündinud Eestis ja taotled teist kodakondsust riigis, kus on lubatud topeltkodakondsus, siis jääb sulle reaalelus Eesti kodakondsus alles.
Juriidiliselt ei ole minu teada sellist juhtumit olnud, kus sellisel inimesel Eesti kodakondsusest tulenevate õigustega mingeid probleeme on olnud.
Teemaalgataja peaks ennekõike uurima, mida Prantsusmaa seadused topelkodakondsuse kohta ütlevad.
 
heino 16. november 2012, kl 19.55
loomulikult ei võta keegi kodakondsust ära. sama on rahakotiga - halvemal juhul võtab suur ja vihane sult rahakoti ära ja rahakotti lihtsalt ei ole, teisel juhul kaotad rahakoti ja rahakotti samuti lihtsalt ei ole. ei ole vaja eesti keelt keeruliseks mõelda.
 
miss 02. detsember 2012, kl 08.56
See pole õige jutt, eestlsel ei tohi olla mitu kodakondsust. Lihtsalt eesti kodakondsust ei saa kui oled mõne teise riigi kodanik, aga kui sul juba on sünnijärgne eesti kodakondsus, siis seda ära võtta ei saa. Küll aga saab sellest loobuda, kui mõne teise kodakondsuse saamiseks on nõutav sellest loobumine.
 
miss 02. detsember 2012, kl 09.01
tamilo Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Kui annan seoses teise riigi kodakondsuse eesti pa
> ssi ära,kas on vöimalik tagasi saada kui näiteks t
> ahaks päriselt Eestisse elama tulla?Ometi mu vanem
> ad on andnud mulle eesti kodakondsuse.


Sinu puhul, sa ju ei anna lihtsalt eesti passi ära, vaid sa loobud eesti kodakondsusest. Loogiline, et selle tagasi saamiseks pead sa taotlema seda üldistel alustel ja võid saada natralitsiooni korras, kui loobud teisest kodakondsusest.
 
Nous Sinuga! 23. jaanuar 2013, kl 07.25
Olen sellega taiesti nous.Elu muutub ja sellega koos peaksime ka meie ise muutuma. Ka meie peres on sama probleem.Igati moistlik oleks topeltkodakonsuse lubamine.Ka minu lapselapsel on topeltkodakonsus.Tal on voimalus kaia Eestis, oppida siin eesti keelt.Mina kull ei nae probleemi topeltkodakonsuse omamises.Eesti riigi vaenlaseks voib olla ka ainult eesti kodakonsuse omaja.Miks peaks Eestile ohtlikum olla topeltkodakondsust omav isik?
 
Topelt ei kärise 25. jaanuar 2013, kl 23.41
Eesti on väike riik ja riigis imevähe inimesi ja oleks riigi poolt naeruväärselt väiklane suhtumine, kui Eestis sündinud inimene peaks vôôrsil elades Eesti kodakondsusest loobuma.
 
hehin 30. jaanuar 2013, kl 02.29
Mina saan kohe kohe Saksa passi, Eesti oma ära andma ei pea, ametnik seletas midagi Euroliidu seadustest, ei süüvinud, ma arvan et seal on see " kurjajuur", mitte et Eesti ei tahaks ära vötta, vaid EU ei luba.
 
Karin 31. jaanuar 2013, kl 11.45
Heinole...loe ikka põhiseaduse esimesed punktid korralikult läbi...saad vast targemaks.
 
b 01. veebruar 2013, kl 02.53
a Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> 90-datel nõuti Soomes näiteks Eesti kodakondsusest
> loobumist, et Soome oma saada, nüüd vist enam mit
> te?

*

See "nüüd" on täpsemalt alates 1. juunist 2003.

- http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaksoiskansalaisuus
 
b 01. veebruar 2013, kl 03.00
lihtsalt huvitab Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Kui paljudel teist, kes te elate välismaal on tope
> ltkodakondsus?

*
Mis see teadmine sulle annab, kui vastan, et minul on?

Ega siin foorumis kõik emigrandid ei käi, et mingit statistikat teha.

Tegelikult EL riikides ei muutu suurt midagi selle asukoha riigi kodakondsuse pärast, no valida saab ...
Kodakondsuse valik on sisetunde küsimus.
 
???? 01. veebruar 2013, kl 11.34
Pidin ka loobuma Eesti kodakondsusest, kui vötsin vastu Soome passi 13a tagasi. tahaks saada ka Eesti passi, ja Eesti kodakondsust.Ajutiselt on mul Eestis toimetamiseks olnud Eesti Id kaart, mida antakse 5aastaks, kui on piisavad sissetulekud ette näidata,
Kui kysisin Eesti kodakondsuse tagasisaamisest, tuli vastus, et se polegi enam vöimalik.
Vöi oli ametnikuna järjekordselt mitteteadlik ja yksköikne inimene. Kas saab vöi ei saa, siin portaalis ka sellele selgust ei saa, ja kui saab, siis kuhu peab pöörduma.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!