Hirssi tuleb kindlasti paar tiiru kupatada. Muidu ei söö seda kibeda maitse tõttu ka suurim hirsisõber. Aga siis nagu putru ikka: vett ja piima vedelikuks, soola-suhkrut ka ja anna aega haududa. Nämm! Peaks ka vist hirssi ostma ja putru tegema.
Vene köök tunneb ka hirsivormi Raamatust "Rahvaste toite", autor Salme Masso, sulgudes mõned minu märkused:
1,5 klaasi hirssi
4 klaasi piima
2 spl võid
1 spl suhkrut
soola
1 spl riivsaia
1 muna
0,5 kl haoukoort
Hästi pestud (ma pakuks kupatet!) hirss sõristatakse keeva, suhkru ja soolaga maitsestatud piimasse, algul segatakse, siis keedetakse kaanega kaetult pudruks (ma hoiataks: madalal kuumusel!)ca 1 tund, jahutatakse 60 kraadini. Munad klopitakse suhkruga vahule, või sulatatakse, segatakse hirsipudruga. Pannakse võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi, küpsetatakse ahjus helekollaseks. Juurde antakse hapukoort.
Aga sa ole kena ja muljeta, mismoodi sa hirssi pirukatesse paned.