Kööginõu
sooda vs küpsetuspulber
Mari 22. veebruar 2010, kl 18.12 |
Mure selline: Olen ise küpsetuspulbri kasutaja, aga nüüd soovin teha kooki, mille retseptis on vaja kasutada soodat. Ma pole kunagi soodat kasutanud, seege pea pulki täis. Kuidas nende kogustega on, kui ma soodat küpsetuspulbriga asendada tahan?
Kas 2 tl soodat=2 tl küpsetuspulbrit või mitte?
Plaan teha seda kooki:
http://meritnokitseb.blogspot.com/2010/01/krasupea-kirssidega.html
Ilusat kevadeootust:)
Kas 2 tl soodat=2 tl küpsetuspulbrit või mitte?
Plaan teha seda kooki:
http://meritnokitseb.blogspot.com/2010/01/krasupea-kirssidega.html
Ilusat kevadeootust:)
l 22. veebruar 2010, kl 18.24 |
n 22. veebruar 2010, kl 18.30 |
ma ei saanud nüüd aru - kas sa tahad sooda asemel kasutada küpsetuspulbrit? Sul siis paljast soodat pole, sellepärast või?
Küpsetuspulber =sooda+sidrunhape. Sidrunhape neutraliseerib sooda maitse. V-olla aitab ka kergitada, ei tea.
Ma arvan, et võid 2 tl sooda asemel võtta küll 2 tl küpsetuspulbrit, a võid ka 3 võtta igaks juhuks (siis oleks 1,5 tl soodat+1,5 tl sidrunhapet - äkki saab palju sidrunhapet?). Ega need kogused pea nii täpselt ka olema.
a sa proovi ära, siis järgmine kord tead. Ja sooda hoia kodus ikka tagavaraks - saab ka nõusid pesta. Küpsetamine tuleb ka odavam, sidrunhappe asemel saab soodat tilga suvalise hapu mahlaga v. äädikaga kustutada.
Küpsetuspulber =sooda+sidrunhape. Sidrunhape neutraliseerib sooda maitse. V-olla aitab ka kergitada, ei tea.
Ma arvan, et võid 2 tl sooda asemel võtta küll 2 tl küpsetuspulbrit, a võid ka 3 võtta igaks juhuks (siis oleks 1,5 tl soodat+1,5 tl sidrunhapet - äkki saab palju sidrunhapet?). Ega need kogused pea nii täpselt ka olema.
a sa proovi ära, siis järgmine kord tead. Ja sooda hoia kodus ikka tagavaraks - saab ka nõusid pesta. Küpsetamine tuleb ka odavam, sidrunhappe asemel saab soodat tilga suvalise hapu mahlaga v. äädikaga kustutada.
xxx 22. veebruar 2010, kl 18.32 |
Mari 22. veebruar 2010, kl 23.02 |
sooda 23. veebruar 2010, kl 08.04 |
olli 23. veebruar 2010, kl 09.58 |
Nell 23. veebruar 2010, kl 11.43 |
Masendav, et isegi elementaarne keemia on mõnele raketiteadus.
Küpsetuspulber on sidrunhape+sooda, st. hape + alus. Nende reageerimisel kuumas ahjus hakkab vabanema süsihappegaas, mis siis kergitabki, tekitades taigna sisse mulle.
Seepärast ei tohigi küpsetuspulbrit panna otse vedeliku sisse, et muidu toimub keemiline reaktsioon enne ära, kui kook üldse ahju jõuab. Segada küpsetuspulber jahu hulka ja jahu viimasena vedeliku sisse ja kohe ahju.
Kui vedelikuks on juba happeline toiduaine, hapukoor, keefir, pett. siis ei ole küpsetuspulbrit mõtet panna, vaid ainult jahuga segatud sooda. poole liitri hapu vedeliku kohta võtta umbes 1 tl soodat. Rohkem pannes jääb osa reageerimata ja koogil on vastik soodamaitse. Kui pannakse väga palju rasvainet, tuleb soodat natuke rohkem lisada.
Küpsetuspulber on sidrunhape+sooda, st. hape + alus. Nende reageerimisel kuumas ahjus hakkab vabanema süsihappegaas, mis siis kergitabki, tekitades taigna sisse mulle.
Seepärast ei tohigi küpsetuspulbrit panna otse vedeliku sisse, et muidu toimub keemiline reaktsioon enne ära, kui kook üldse ahju jõuab. Segada küpsetuspulber jahu hulka ja jahu viimasena vedeliku sisse ja kohe ahju.
Kui vedelikuks on juba happeline toiduaine, hapukoor, keefir, pett. siis ei ole küpsetuspulbrit mõtet panna, vaid ainult jahuga segatud sooda. poole liitri hapu vedeliku kohta võtta umbes 1 tl soodat. Rohkem pannes jääb osa reageerimata ja koogil on vastik soodamaitse. Kui pannakse väga palju rasvainet, tuleb soodat natuke rohkem lisada.
to nell 23. veebruar 2010, kl 18.57 |
elementaarse keemiaga soovitan sul endal tutvuda.
küpsetuspulber EI OLE sooda+sirdunhape, mis vedelikus toatemperatuuril reageerivad. lisaks on seal ka ainult kuumas reageeriv komponent, mis tähendab, et küpsetuspulbriga tehtud tainast ei pea välkkiirelt ära kasutama, see kerkib ühtlasemalt ja ahjus kerkib kuumuse toimel edasi.
küpsetuspulber EI OLE sooda+sirdunhape, mis vedelikus toatemperatuuril reageerivad. lisaks on seal ka ainult kuumas reageeriv komponent, mis tähendab, et küpsetuspulbriga tehtud tainast ei pea välkkiirelt ära kasutama, see kerkib ühtlasemalt ja ahjus kerkib kuumuse toimel edasi.
Naks 23. veebruar 2010, kl 20.10 |
Viimane tarkur: tööstuslik ja tänapäeval toodetav küpsetuspulber sisaldab kahte erinevat hapet tõesti, aga see on meil müügil kõigest viimased kümmekond aastat (no vast veidi kauem).
Kogu eelnev kokkamine on pikki aastaid toimunud selle kõige lihtsama ja tavalisema sooda + sidrunhappe saatel, mis on kokku samuti küpsetuspulber.
Kogu eelnev kokkamine on pikki aastaid toimunud selle kõige lihtsama ja tavalisema sooda + sidrunhappe saatel, mis on kokku samuti küpsetuspulber.
veel 23. veebruar 2010, kl 20.28 |
keemikud 24. veebruar 2010, kl 10.06 |
kooli keemiatunnis võiks ikka selle selgeks saada, mis mehhanismiga töötab küpsetuspulber ja kuidas kook kerkib ja kuidas sinna mõnusad poorsed augud tekivad!!! Küpsetuspulbris on lisaks soodale ja sidrunihappele lisatud tärklist, et koguda niiskust, et vajalik süsihappegaasi tekkimise reaktsioon enne õiget aega ära ei toimuks ja see mida nell kirjutas on õige. Samuti võib küpsetuspulbri asemel kasutada alkoholi, mida kangem seda parem, sest alkoholi kuumutamisel eraldub samuti süsihappegaas ja kergitab küpsetist.
to keemikud 24. veebruar 2010, kl 10.25 |
Lisaks tärklisele on minu pulbril sees dinaatriumfosfaat (mis ei ole mitte sidrunhape)ja sooda. Aga on ka tooteid, milles on kaks hapet (üks neist alustab reageerimist alles kuumuse toimel) ja sooda, aga pole tärklist.
Milleks vaielda? Tooted on erinevad.
Ja ausõna, ilma igasuguse tärkliseta toimib sidrunhape ja sooda segu täpselt sama kergitavalt.
Milleks vaielda? Tooted on erinevad.
Ja ausõna, ilma igasuguse tärkliseta toimib sidrunhape ja sooda segu täpselt sama kergitavalt.
lel 20. august 2018, kl 18.46 |
katus 13. aprill 2024, kl 13.04 |
Lisa postitus