Kööginõu
lõhe soolamine
Marge Kalju 29. detsember 2007, kl 06.11 |
autor 29. detsember 2007, kl 09.18 |
Cher 29. detsember 2007, kl 10.50 |
teen nii 29. detsember 2007, kl 12.28 |
tegin 29. detsember 2007, kl 13.06 |
oh 29. detsember 2007, kl 18.03 |
mina teen küll lihtsamalt:)
kasutan plastmasskarpe säilitamiseks. ilma vedelikuta.
hõõrun lõhefilee (koos nahaga) rohke soolaga sisse (lõhe tahab palju soola, kuna neelab selle nii, nagu poleks üldse soola pannud) ja laon karpi punased pooled vastamisi.
juba 1-2 päeva pärast on soolalõhe söödav. ja säilib sedasi täitsa hästi.
kasutan plastmasskarpe säilitamiseks. ilma vedelikuta.
hõõrun lõhefilee (koos nahaga) rohke soolaga sisse (lõhe tahab palju soola, kuna neelab selle nii, nagu poleks üldse soola pannud) ja laon karpi punased pooled vastamisi.
juba 1-2 päeva pärast on soolalõhe söödav. ja säilib sedasi täitsa hästi.
n35 29. detsember 2007, kl 19.17 |
aga vat 30. detsember 2007, kl 00.40 |
minul siuke retsept: võta lõhe või forellifileed(no fileerid ju kalad) aseta millisesse nõusse tahad; sega värske tilli ja meresoolaga(maitse järgi);tarbitav nii 5-6 tunni pärast(säilib anumas külmas mitu päeva)äärmiselt hea uusaasta vm pidulaua tarvis. Olen alati nii teinud, väga maitsev(meresool ei ole nii soolase maitsega, säilib kala maitse- mulle see just meeldib)
Marge Kalju 30. detsember 2007, kl 14.30 |
baarikärbes 30. detsember 2007, kl 18.57 |
2 või 3 osa jämedat meresoola
sellele lisaks 1 osa suhkrut
purustatud valget pipart või piprasegu (ära kasuta jahvatatud pipart, kuigi ega see väga hullu midagi ei tee... aga siiski, noh, maitseasi)
2 forelli või lõhefileed (lihtsam on osta kalapäevadel terve kala ja ise puhastada: saad kolm korda odavamalt)
värsket tilli korralikult
---------------------------------------------------
puhasta kala (kui ostsid terve) soomustest ning korja luud välja (osa luudest tuleb käsitsi välja kiskuda).
kata soovitavalt klaasanuma põhi soola-suhkruseguga, pane sinna esimene filee, nahk allapoole, vastu soola. Kala peale puista veidi seda soola-suhkrusegu, pipart ja siis ohtralt tilli. Nüüd aseta teine filee nahk ülespoole sellesse anumasse (patsuta lihapoolele veidi pipart ja soolasegu), tillikihi peale. Kata ohtra soolakihiga jälle. Patsuta kõik korralikult käega üle, et kalad tihedalt anuma põhjas oleks. Kata söögikile või fooliumiga, õhutihedalt.
Hoia seda anumat 4-5 tundi toasoojas, siis aseta 24-ks tunniks külmikusse. Võta siis välja, puhasta pealt üleliigne sool, pipar, till. Lõika peenikesteks viiludeks ja... serveeri! Soovitavalt röstsaia ja külma kvaliteetviinaga.
sellele lisaks 1 osa suhkrut
purustatud valget pipart või piprasegu (ära kasuta jahvatatud pipart, kuigi ega see väga hullu midagi ei tee... aga siiski, noh, maitseasi)
2 forelli või lõhefileed (lihtsam on osta kalapäevadel terve kala ja ise puhastada: saad kolm korda odavamalt)
värsket tilli korralikult
---------------------------------------------------
puhasta kala (kui ostsid terve) soomustest ning korja luud välja (osa luudest tuleb käsitsi välja kiskuda).
kata soovitavalt klaasanuma põhi soola-suhkruseguga, pane sinna esimene filee, nahk allapoole, vastu soola. Kala peale puista veidi seda soola-suhkrusegu, pipart ja siis ohtralt tilli. Nüüd aseta teine filee nahk ülespoole sellesse anumasse (patsuta lihapoolele veidi pipart ja soolasegu), tillikihi peale. Kata ohtra soolakihiga jälle. Patsuta kõik korralikult käega üle, et kalad tihedalt anuma põhjas oleks. Kata söögikile või fooliumiga, õhutihedalt.
Hoia seda anumat 4-5 tundi toasoojas, siis aseta 24-ks tunniks külmikusse. Võta siis välja, puhasta pealt üleliigne sool, pipar, till. Lõika peenikesteks viiludeks ja... serveeri! Soovitavalt röstsaia ja külma kvaliteetviinaga.
oh 31. detsember 2007, kl 18.19 |
baarikärbes 05. jaanuar 2008, kl 00.45 |
ei unustanud, sidrun!
sinna ei käigi sidrun.
Teine huvitav retsept on "forell-45".
Räägitakse, et 45 kraadi juures 45 minuti jooksul saab kena forelli.
Mina paneksin veidi minuteid juurde. Temperatuur võiks tõesti olla 45-50 kraadi, kuid ahjus peaks siiski olema umbes tunnike või 5 minutit rohkem.
Olen teinud seda ka lõhega: imehea tuleb välja.
Niisiis: forelli/lõhe tükid ahju, pisut maitsestage (sool, piprad), katke õhukindlalt tavalise söögikilega (temperatuur ju ei tõuse üle 50 kraadi C) õhutihedalt.
Hoidke ahjus tund. pluss-miinus 5 minutit. Minu soovitusel pigem pluss 5 minutit.
Serveerida kohe viiludena.
sinna ei käigi sidrun.
Teine huvitav retsept on "forell-45".
Räägitakse, et 45 kraadi juures 45 minuti jooksul saab kena forelli.
Mina paneksin veidi minuteid juurde. Temperatuur võiks tõesti olla 45-50 kraadi, kuid ahjus peaks siiski olema umbes tunnike või 5 minutit rohkem.
Olen teinud seda ka lõhega: imehea tuleb välja.
Niisiis: forelli/lõhe tükid ahju, pisut maitsestage (sool, piprad), katke õhukindlalt tavalise söögikilega (temperatuur ju ei tõuse üle 50 kraadi C) õhutihedalt.
Hoidke ahjus tund. pluss-miinus 5 minutit. Minu soovitusel pigem pluss 5 minutit.
Serveerida kohe viiludena.
ehh 05. september 2012, kl 13.33 |
Mäletan, et... 05. september 2012, kl 15.17 |
Mul äi oli kalamees ja ämm soolas küll vanasti lõhet tervena, st puhastas kala peast ja sisikonnast ära, määris soola-pipra-suhkruseguga kokku, keeras marlisse ja pani külmkappi. Järgmine päev võis juba süüa ja seisis külmikus pikalt. Igaüks siis ise nokkis ja lõikas kala küljest saia peale tükikesi. Purki tegi ämm vaid lõhemarja.
küs 06. september 2012, kl 13.24 |
mammi 06. september 2012, kl 14.55 |
to küs 07. september 2012, kl 16.26 |
toorega ikka , sellest ta soolalõhe ongi . Pagan , ajasite isu peale , tuleb ka tegema minna . Muide , mina tilli ei pane , kui siis kuivatatud , sest siis püsib kauem . Kui terve suure filee valmistad , annab seda tükk aega süüa ja till ajab asja varem hukka .Sidrunit pannakse siiski alles sööma asudes . Suhkur , sool ja purustatud pipar , nämma . Ja minaa soolan terve filee koos nahaga ,siis panen fooliumisse ja külmkappi . Paari päeva pärast fileerin õhukesed viilud naha küljest , panen need karpi ja vajadusel lisan soola .Üle soolata pole võimalik .
Susan 14. september 2012, kl 11.43 |
Keldrikass 09. september 2018, kl 11.26 |
Õuekoer 09. september 2018, kl 13.36 |
Auh-auh, kass!
Loomulikult tuleb panna ka suhkrut, suhkur toob maitse paremini välja. Iga vähegi pädev kokkaja teab seda. ;)
Soola aga ei pea palju panema. Pigem natuke vähem soolane kui liiga soolane. Aga kui tahad kiirelt teha, et juba poole tunni pärast süüa, siis tee pigem äkist - sool, valge pipar, suhkur, till, viin või sidrunimahl, sibul. :)
Loomulikult tuleb panna ka suhkrut, suhkur toob maitse paremini välja. Iga vähegi pädev kokkaja teab seda. ;)
Soola aga ei pea palju panema. Pigem natuke vähem soolane kui liiga soolane. Aga kui tahad kiirelt teha, et juba poole tunni pärast süüa, siis tee pigem äkist - sool, valge pipar, suhkur, till, viin või sidrunimahl, sibul. :)
red 09. oktoober 2018, kl 13.19 |
Toivo Kivi 20. detsember 2020, kl 22.08 | Registreerus: 12 aastat tagasi Postitusi: 3 |
Lisa postitus