Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
hädas isaga
 
tüdinud 28. veebruar 2016, kl 16.49
No ei saa kohe kuidagi teda ennast pesema. Vanus küll üle kaheksakümne aga soe vesi tuleb kraanist ja soe vannituba olemas. Vanasti oli nii triksis-traksis ja nõudis ka meilt korda. Nüüd paneb pigem teised püksid mustade peale ja pesema ei lähe, piinlik on ju temaga kuhugi minna. Lapselaps, kes tuli ja lihtsalt tõstis vanaisa vanni ja pesta aitas hetkel sõjaväes ja appi saab harva tulla. Kui arsti juurde minna siis häbenen silmad peast.
No sain pisut hingelt ära rääkida.
 
Mõistan 28. veebruar 2016, kl 18.17
Kui lase siis vanal inimesel olla, ei ole mõtet vägisi kiusata ja piinata...
Näo-käed peseb ära, vanni läheb harvem, kui ise soovib...
Selline vägisi viimine ja panemine- no ma ei tea, kuidas sa ise ennast tunneksid? Hästi?
Laske vanadel inimestel ka olla inimesed. Varandust jagatakse, aga inimese mõistmises on küll puudujäägid (ei räägi autorist, vaid üldlevinud suhtumisest).
Minu isa ei taha ka pesema minna, ütleb, et mis ta talvel ennast ikka peseb, et lumi ei tee mustaks ja peseb tihedamini (pigem kergelt suvel) ja ei ole sügelistes ega haise- meie laseme tal olla inimene, mitte ei suru teda alla. Palun vabandust, aga see oli minu arvamus, sest minu arvates vanu inimesi survestatakse liiga palju, autor ehk mitte, kuid üldpilt on küll selline.
 
nele 28. veebruar 2016, kl 18.27
Olin ka vanaemaga hädas, ütles,et ei ole ju must, milleks. Vannivee tegin ennem valmis ja siis kamandasin vanni.Ülevaltpoolt vahutasin ise nuustikuga,altpoolt siis tegi ise mis tegi. Üritas ise omas pesud loputada, peitis kuhugi kuivama, leidsin ja otsisin ikka üles ja pesin korralikult üle. Vahest kuulsin pobisemas, et jälle on üles otsinud.
 
tüdinenud 28. veebruar 2016, kl 20.23
No kuidas sa lased lihtsalt olla kui kui ta juba kohutavalt haiseb kakajärgi. Nahk läheb ju katki kui niiviisi päevade viisi must on. Nüüdki on vaja minna hambaarsti juurde, kuidas see arst suudab temaga midagi teha kui ta nii haiseb. Vaadatakse ju ikka meie otsa, et miks me ei hoolitse oma isa eest. Aga kui midagi ütled siis vihastab.
 
Doc_who 28. veebruar 2016, kl 20.39
Käige s.tal ka vanavanemate eest!
 
kullerkupp 28. veebruar 2016, kl 22.47
tüdinenud Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> No kuidas sa lased lihtsalt olla kui kui ta juba k
> ohutavalt haiseb kakajärgi. Nahk läheb ju katki ku
> i niiviisi päevade viisi must on. Nüüdki on vaja m
> inna hambaarsti juurde, kuidas see arst suudab tem
> aga midagi teha kui ta nii haiseb. Vaadatakse ju i
> kka meie otsa, et miks me ei hoolitse oma isa eest
> . Aga kui midagi ütled siis vihastab.

kui ta haiseb kaka järgi, siis ütlegi talle, et ta haiseb kaka järgi. ise ta seda ehk ei tunnegi. kui teed etteheiteid või asud tema eest ostsutama mida ta peaks mingil ajal tegema, siis tekib temas protest. võib juhtuda, et see ongi põhjus, miks ta ei pese (mõtle siinkohal sellele, miks ta vihastab).
kui nahk läheb katki, eks ta ise kannatab siis. sina ei peaks tema tegematajätmise tagajärgede eest vastutama. piisab kui selgitad, et nahk võib katki minna. las ta ise otsustab, mõistus on tal ju korras.
hambaarstiga on sama lugu - las tema teeb oma tööd kui suudab. kui ei suuda, siis ta kindlasti ei tee, sa ei peaks selle pärast muretsema. sinul tuleks hoopis tegeleda oma süütundega ja püüda taltsutada kõige eest vastutada tahtmist, ehk teisisõnu - sul tuleks tegeleda oma probleemidega, mitte püüda teiste probleeme lahendada või ära hoida
 
saan täitsa aru 28. veebruar 2016, kl 23.56
Aru saavad need, kel endal sellise probleemiga kokkupuude olnud või on. Teised lihtsalt lahmivad oma "tarkustega".
Asjaga kokku puutunud inimesed ei kirjuta, et tuleb vanurile öelda, et ta haiseb ja see lahendabki kogu probleemi. No ei lahenda, sest "tema ju ei haise, vaid teda lihtsalt kiusatakse selle jutuga".
Vanuril ei tööta ju mõistus enam nii, et ta alati ise vastutada suudaks (kui nahk katki läheb). Kui töötaks, siis ta end ka peseks nagu siis, kui arukesega kõik korras oli. Teemaalgataja ju kirjutab, et nooremas eas oli isal hügieeniga kõik korras. Aga nüüd ta ei saa enam aru põhjus-tagajärg seostest. Tobe jutt, et teemaalgataja ei pea vastutama tagajärgede eest, kui vanal isal pesemata nahk katki läheb. No kes siis veel tema katkist nahka ravib kui mitte teemaalgataja?
 
ma 29. veebruar 2016, kl 07.21
kui on seniilne, siis tuleb vanadekodusse panna. kui ise endaga hakkama saab, siis on oma asi, kas ja kuipalju peseb. ära topi ennast sinna, kui ei paluta. mina näiteks eelistan hambaarstile taksoga, mitte laste autoga minna. ja kui ei taha, siis ei pese.
 
ma 29. veebruar 2016, kl 07.45
mida see hambaarst siis mõtleb? Ma tõstaks küll ukse taha!
 
esimene ma 29. veebruar 2016, kl 08.00
no ja siis? oma vastutus ju, kui ukse taha tõstetakse. otsin uue arsti või peseb ennast puhtaks või jätab hambad ravimata. kelle asi?
 
teine ma 29. veebruar 2016, kl 08.35
Küllap sa esimene ma saad seda kord ise kogeda kui nii ükskõikne oled.
 
eks ta ole 29. veebruar 2016, kl 09.17
Lapsed siin vist kribamas.... Lauslollusi pannakse kirja. Ilmselgelt ei saada aru, millest kirjutatakse. Tema eelistab taksoga arsti juurde sõita - no pole midagi öelda! Kasva enne suureks, ela täiskasvanuna, saa vanaks ja siis vaatame seda takso asja:)
 
kullerkupp 29. veebruar 2016, kl 09.38
saan täitsa aru Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Aru saavad need, kel endal sellise probleemiga kok
> kupuude olnud või on. Teised lihtsalt lahmivad oma
> "tarkustega".
> Asjaga kokku puutunud inimesed
> ei kirjuta, et tuleb vanurile öelda, et ta haiseb
> ja see lahendabki kogu probleemi. No ei lahenda, s
> est "tema ju ei haise, vaid teda lihtsalt kiusatak
> se selle jutuga".
> Vanuril ei tööta ju mõistus e
> nam nii, et ta alati ise vastutada suudaks (kui na
> hk katki läheb). Kui töötaks, siis ta end ka pesek
> s nagu siis, kui arukesega kõik korras oli. Teemaa
> lgataja ju kirjutab, et nooremas eas oli isal hügi
> eeniga kõik korras. Aga nüüd ta ei saa enam aru põ
> hjus-tagajärg seostest. Tobe jutt, et teemaalgataj
> a ei pea vastutama tagajärgede eest, kui vanal isa
> l pesemata nahk katki läheb. No kes siis veel tema
> katkist nahka ravib kui mitte teemaalgataja?

sain täitsa aru, et su kommentaar oli ajendatud minu omast. seepärast selgitan sulle lähemalt, et probleemi lahendus peitub peaasjalikult suhtumises, antud juhul teemaalgataja suhtumises oma isasse, tema tegemistesse või tegemata jätmistesse. vastavalt mõistuse tuhmumisele tuleks muidugi ka vastutust rohkem võtta kuid antud loost ei ilmne, et mõistuse vähesuses asi oleks.
sa räägid katkise naha ravimisest justkui juba toimuvast. paraku on see hetkel vaid teemaalgataja hirm või isale ähvardus kui ta nõudmisi/reegleid punktipealt ei täida
 
Aasia ühe mägise piirkonna 29. veebruar 2016, kl 12.20
elanike kohta avaldati kunagi andmeid, et nad peaaegu üldse end ei pese - et surnud naharakud langevad ise keha küljest maha.

Väga külmade piirkondade elanike kohta on kunagi jutustatud, et nad kogusid enese puhastamiseks uriini.

Ise arvan, et selline kogemus ei saa küll kõigi kohta kehtida, osa inimesi ikka enese põhjalikuma puhastamiseta toime ei tule.
 
Ülla-ülla 29. veebruar 2016, kl 13.42
Üle-80-sed on sündinud ja kasvanud eelmise vabariigi ajal, mil iganädalane saunaskäik polnud veel kombeks.
Tol ajal käidi saunas kord kahe nädala tagant, sest kes see ikka hakkas seda saunikut kõige tema lapsepabulatega iga laupäev saunast välja tõstma, et peret pesta. Ka 40-ndatel käisid iga nädal saunas vaid ärksamad pered, mitte kaugeltki kõik. Minu ema on mulle rääkinud, kuidas neid saksikuteks peeti selle mõttetu iganädalase saunatamise pärast - tema oli köstri perest.
Ja kui siin vene aja lõpus kommunaalsaunad kaotati, protestisid vanainimesed, et kord kahe nädala tagant tahaks ikka sauna - nii palju oli neid, kes ikka veel harrastasid põhjalikumat pesemist kahenädalase tsükliga.

Kui inimene vanaks jääb, tuleb talle lapsepõlv meelde ja jõud ja jaks kahaneb vähemaks, nii et see pidev pesemine tundub mõttetuna. Ka minu kõvasti-üle-80 isa joriseb vahel, et miks ikka IGA NÄDAL pesema ja veel hullem, et pesu vahetama peab.
Midagi pole parata, vähemalt enne arstilkäiku tuleks teda sundida. Tõmbad juba eemalt ninaga ja ütled, et haiseb, ja selgitad, et ise ta ei tunne, aga sina tunned ja arst kah . . .
 
esimene ma 29. veebruar 2016, kl 15.37
ma olen üsna vana ja ei soovi sellegipoolest, et mu lapsed või lapselapsed minu asjadesse sh pesemine, oma nina topivad.
miks taksoga arsti juurde sõitmine kelleski afektiseisundi esile kutsus? ma võiks oma volvoga ka sõita, aga libeda teega eelistan taksot.
paljudele üllatuseks - aga kõik vanad inimesed ei ole seniilsed rotid, keda peab karjatama doteerima ja kärutama.
 
njahh 29. veebruar 2016, kl 15.53
esimene dementsuse tunnus on see, kui vanainimene enam ennast pesta ei taha.
Nii muutuvadki kunagi nii pepsid ja puhtad inimesed tõelisteks räpakollideks, keda peab väevõimuga pesema ajama ja kes vihastavad, kui nad seda tegema peavad.

Ei ole siin tarvis hakata põhjusi leiutama, nii lihtne see põhjus ongi.
 
esimesele ma-le teema autor 29. veebruar 2016, kl 16.26
Kui inimene elab teistega koos ja haiseb, siis on see ikka küll ka nende asi kellega koos elatakse.
Sina saad siis järelikult ise hakkama, meie isa ei oskaks taksojuhile isegi öelda kuhu ta sõitma peab.
Siit lootsin saada mõne kavala nipi kuidas teda pesema meelitada.
 
aga äkki? 29. veebruar 2016, kl 17.56
Aga kas ta käib vannis või dushi all? Äkki on tal kartus vannitäie vee ees, dushi all ehk oleks nõus pesema? Tean, et kunagi üks vanainimene, kes sai ajuküttega korterist keskküttega ja vanniga korterisse, ei suutnud vanni minna. Lasi vanni vett täis, aga sisse minna ei suutnud.Dushi all sai küll ennast pesta.
 
esimene mina teemaalatajale 29. veebruar 2016, kl 18.27
nojah, kui ta Sinu juures elab, siis on teine asi. esimesest posttusest ei tulnud see välja.
mis talle teha meeldib? ütle näiteks, et siis läheme seenele, kinno, kommi ostma vms, kui enne pesemas käid. ega mul ka väga häid mõtteid ei ole, kui ta veidi seniilne on, siis ei pruugi enamus nippe toimida. aga meelitamine ja millegi lubamine on esimene, mis võiks töötada.
 
kunagi 29. veebruar 2016, kl 22.19
saime meie vanaema vanni siis, kui talle külalised pidid tulema. lubasime ta ilusaks teha, puhta kena riide selga panna ja kõik kenaks. ta tuli meeleldi, kuigi enne ikka kuid ei tahtnud pesemisest kuuldagi.
aga no naisterahvad, olgu nad demendid, aga edevus ja meeldida tahtmine jääb lõpuni.
nii me siis teda korrastasime ja pesime, ikka tuli talle külaline peale vanniskäiku, tõi kooki ja siis nad istusid, jõid kohvi, sõid kooki ja olid omavahel.
asi läks lõpuks isegi sinnamaale, et vanaema lausa küsis juba, et kas vanni saaks juba, et tahaks vanni...
 
saan täitsa aru 29. veebruar 2016, kl 23.06
esimesele ma-le teema autor
29. veebruar 2016, kl 16.26
Kui inimene elab teistega koos ja haiseb, siis on see ikka küll ka nende asi kellega koos elatakse.
Sina saad siis järelikult ise hakkama, meie isa ei oskaks taksojuhile isegi öelda kuhu ta sõitma peab.
Siit lootsin saada mõne kavala nipi kuidas teda pesema meelitada.

Mina saan sellest täielikult aru. No aga mõni siin ikka ei mõista, et tegemist vanainimese mõistuse hägustumisega ja räägib aina ülemäärase vastutuse võtmisest ja suhtumise muutmisest. Sellepärast see taksoga sõita lubav (ja oma Volvoga kiitlev!) kommenteerija mind muigama panigi. Inimesed ei usu, et ka nemad jäävad vanaks ja väetiks. Ja et nad vajavad vägagi kõrvalist abi, kuigi praegu kiitlevad, et ei nemad iial ... jne. Justnagu teaks kaljukindlalt ette, millised nad vanaduses on. Näe - teemaalgataja isa ei saa ka taksoga sõitmisega hakkama!
Minul on see hooldamise tee läbi käidud ja pean ütlema, et vabatahtlikult pesema minema vanurit ma ei saanudki muidu, kui suure sõdimisega. Ja siis järgnes ikka tigedushoog. Püüdsin võimalikult nobe olla vähemalt määrdunud riiete ära koristamisega - niipea, kui nägin, et ta midagi seljast võttis, nii pessu panin. Praegu on ta hooldushaiglas ja hooldajad seal ka temaga hädas - no ei taha pesema minna ja kogu lugu! Ajab kogu keha kangeks ja tee siis mida oskad! Küll on ta väsinud, küll kusagilt valutab või siis lihtsalt "ma ei taha minna!". No seal lihtsalt siis mitu hooldajat tõstavad ta ratastooli ja kärutavad pesemisruumi. Vanainimene muutub ju elu lõpus mõistuselt lapseks. Kusjuures jonnivaks lapseks!
Ja ometi - kui puhas inimene ta oli varem! Justnagu teemaalgataja isa - pesi end igal võimalikul juhul.
 
saan täitsa aru 29. veebruar 2016, kl 23.08
Jäi veel kirjutamata, et hooldushaiglas hooldajad kinnitasid, et see pesemisest keeldumine ei ole nende jaoks midagi erakordset. Suurem osa vanureid ei tahtvat pesema minna. See "pesupäev" olla nende jaoks kõige raskem tööpäev.
 
taksojuht 01. märts 2016, kl 09.38
olen keeldunud haisvate vanurite vedamisest. täiesti põhjendatud keeldumine ja meil on see administratsiooni poolt lubatud ka. ei pea vedama igasugu täiskustud joodikuid või haisvaid räpakolle. auto keemiline puhastus on oma kulul. milleks mulle seda jama vaja on.
 
njahh 01. märts 2016, kl 17.11
tead taksojuht, vanasti öeldi, et kui mees mitte midagi ei oska, siis hakkab ta taksojuhiks ja sina olen nende sõnade elavaks tõestuseks.
Milline peab olema inimlooma ajumaht, kes paneb vanuri ühte patta asotsiaaliga?

Soovin tõega, et sinu sõnad ühel päeval sinu enda vastu pöörduks, siis saaksid teada, mis tunne on olla see täiskusnud vanur. Ehk siis saad aru, et nii mõnedki füsioloogilised protsessid ei sõltu alati inimese tahtest, vaid on hoopiski põhjustatud haiguslikust seisundist. Soovitan sul soojalt juba varakult Prostamol Unot kasutama hakata.
 
vanem eit 01. märts 2016, kl 20.10
viimasele
oma vanur tuleb puhtaks pesta. ei pea seda s.tahaisu taluma ei taksojuht, ( kuidas need järgmised kliendid taksosse tulla saavad, kas nad ikka hakkavad seda eelmisest tekitatud odööri sees sõitma. vaevalt. võtavad teise takso. mis on puhas ja lõhnab hästi ) ei pea taluma hambaarst ega üldse mitte keegi.
mis need füsioloogilised protsessid siia puutuvad. hooldada on vanurit vaja vaatamata nendele protsessidele. see ei ole normaalne, kui inimene istub oma hunniku otsas.

mul on kolleeg, kellel oli isa kodus hooldada. ise ta pidi tööl käima ja isa eest hoolitseda polnud aega. vat siis see isa k.uses terved ööpäevad alla ja tegi seda paksemat ka ja minu kolleeg ei pannud isale isegi mähkmeid alla, sest tema ei saavat neid vahetada. paar korda, kui oli vaja kutsuda isale kiirabi, ei tulnud nad tuppa, sest hais mattis hinge. sõimasid vaid mu kolleegil näo täis, käskisid probleemid lahendada.
nii see tema isa sinna s.ita sisse surigi.

kui ise vanuri hooldamisega hakkama ei saa, kutsuge sugulased appi või pange dementne vanur hooldekodusse.
 
njahh 01. märts 2016, kl 21.24
vaata eit, mina saan hooldamisega hakkama ja taksoga vedada ka pole vaja - mul omal auto olemas.

Sina võid ju omasuguseid samasuguse ajumahuga taksojuhte kaitsta palju torust tuleb, kuid minu nägemuses on asi ikkagi selles, et ainult äärmiselt madala intelligentsiga inimene paneb asotsiaali ja vanuri ühte patta.

Ja mina olen täheldanud ka seda, et neile kõige suurematele kohtumõistjaile mõõdab vanajumal kõik kuhjaga tagasi. Nii et ole parem vait ja kasi oma suu puhtaks.
 
vanem eit 01. märts 2016, kl 21.51
veel madalama intelligentsiga inimene paneb inimesele hinnangu ameti järgi.

kas sinu vanajumal pole õpetanud sulle viisakust, kuidas teistega foorumis suhelda? kui ei, siis su vanajumal pole essugi väärt ja oma mokk pista ise mättasse. veel parem, oma vanajumala peesse.
vaata, et ise sellelt va vanajumalalt jalaga ei saa, sest ainuke kohtumõistja oled praegu sina.
 
vaivaivai 01. märts 2016, kl 23.23
no kuulge, pole vaja kismaks asja viia.
selge, et KÕIK inimesed on inimesed ja kedagi niisama halvalt kohelda pole inimlik.
selge on ka see, et paljud noored ei suuda isegi seda mõista, et 45 pole veel vanur, kel justkui oleks aeg hauda minna ja 60 aastane pole veel rauk.
küll aeg toob neile seletust ja annab arukust. tegelikult noorte eelis ongi see, et nad elavad ja ei mõtle surmale, sest miskipärast tundub, et elu on nii-nii pikk ees, et oi, kuidas jõuab kõike teha...ja seejuures justkui vanadus nendeni ei jõuagi. noorus on ilus aeg ja las noored ollagi noored ja lootusrikkad ja usuvad, et elavad igavesti..

vanaks saavad nagunii kord kõik ja eks hakatakse ka teisiti elu mõistma ja aega ning inimesi hindama.
 
njahh 02. märts 2016, kl 10.48
lisaks eit, kui inimene laseb oma isal väljaheidete sees vedeleda, siis ei hakka ta eladeski teda taksoga kuskile hambaarsti juurde vedama. Nii et ses mõttes võivad sinu taksojuhtidest sõbrad üpris rahulikud olla.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!