Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
Vana inimese viimane soov ja pere matmisplats
 
Kahtleja 10. detsember 2016, kl 12.04
Tere!
Mida teha? Minu eakas isa tahaks, et kui ta sureb, siis ta maetaks koos emaga ema suguvõsa hauaplatsile. Kuid samas hauas puhkavad emapoolsed sugulased ja eriti oluline on, et puhkab emaema ehk isa ämm, kelle viimane soov oli jälle, et isat kindlasti sellele hauaplatsile ei maetaks. Nad ei saanud läbi ja mu hea vanaema pidi taluma eluaeg minu isa mõnitusi ning esines ka olukordi, kus isa lõi teda.
Öeldakse, et lahkunu viimast soovi tuleks austada, aga kui on kaks vastandlikku viimast soovi, kuidas siis käituda?
 
nooh 10. detsember 2016, kl 12.33
Kaks vastandlikku soovi? Kas vanaema ütles selgesõnaga, et isa mingil juhul ei tohi olla sinna platsile maetud? Ei usu millegipärast. Seega on tegemist hoopis sinu enda väljamõeldistega.
 
suhtlejad 10. detsember 2016, kl 12.34
no liisku siis langetage.
 
Tüüpiline 10. detsember 2016, kl 15.13
Ikka tüüpiline, et kohe ollakse negatiivsed. Keegi ei mõtle midagi välja, inimesel on mure.
 
nonohh 10. detsember 2016, kl 15.23
ega sa, tüüpiline, ju ka mingit lahendust välja pakkunud. Mul on umbes sarnane olukord, kus isa tahab, et saaks maetud oma emaga samale platsile, kuid ema jaoks oli see täiesti vastvõetamatu.

Nüüd ongi nii, et ema urniga senini kodus ja ootab isa surma. Eks siis pärast vaatab, kuhu nad maetud saavad.
 
Mesilane 10. detsember 2016, kl 16.53
Laibad tuhaks ja tuhk tuulde. Ja polegi rohkem mingit probleemi, et kes ja kuhu.
 
Pusa 10. detsember 2016, kl 18.03
Nad mõlemad on selleks hetkeks surnud ja ei oma enam arvamust. Ainus, kes peab selle matmiskoha teemaga leppima ja edasi elama oled Sina. Sellest lähtuvalt tulebki otsus teha. Milline variant annaks Sulle hingerahu?
 
ert 10. detsember 2016, kl 18.16
Tuleb ikka austada vanaema soovi. Tema oli vanem ja tema hing jääb rahule kui ei pea oma mõnitava ja peksjast väimehega ühes hauas olema.Seal hauaplatsil on ema suguvõsa ja las jääbki nii, Võta uus plats, sinna isa ja jääb tulevikuks ruumi ka.Kui isa matad, siis ütle d isale, et siin saad rahus olla. Austan oma head vanaema ja ei taha, et te hauas ka tülitsete. Puhka rahus. Ise ära nii palju sellele mõtle, las hinged surnuaial rahus olla.
 
nonohh-ile 15.23 10. detsember 2016, kl 18.28
Miks te hoiate urne kodus nii kaua. kas siis pole tõesti austust surnute vastu, et nende hinged saaks taevasse. Vanaema ei tahtnud oma pojaga ühele matmisplatsile, siis ärge matke kohe kindlasti. Sinu isal pole mingit õigust nõuda oma emaga ühist matmispaika, kui emale oli see vastuvõetamatu., Urn ei ole mingi mänguasi, mida hoiate kodus riiulil. Surnuid tuleb austada.
 
ert 10. detsember 2016, kl 18.33
Kes on ikka vanem, selle inimese viimast soovi tuleb austada ja selle järgi käituda. Kas see nooremale põlvkonnale meeldib või mitte, sellel pole tähtsust.
Vanemate viimast soovi peab alati arvestama.
 
aga nii 10. detsember 2016, kl 19.25
me panime oma vanemate urnid mulda omaenda koduaeda, sest nad olid seal õnnelikud pikki aastaid. kuna nende kodu kestab läbi meie, siis koguneme nende mälestuseks igal aastal, teeme nende rahupaiga ilusaks, hoolitseme nende eest seal. isekeskis meenutame vanu aegu. isegi kuulame muusikat, mis neil kunagi silmad särama pani ja mida nad ikka ja jälle kuulasid.
meil on nii, ja ma ei arva, et nende hinged sellest rahul ei ole, et nad ühiskalmistul pole või et me nende tuhka tuulde ei visanud.
üks meie sugulane hoiab aastaid urne oma vanematega toas riiulil. tal on sinna nagu pisike altar tekitatud. ta ei kurda, et tema surnud vanemate hinged kuidagi halvasti mõjuksid ja kummitaksid. hoopis vastupidi ta räägib, et kui on keerulised otsused käsil, siis mingil moel saab ta neil parimat nõu.
kuidas peaks ja mis õigeim on, ei teagi.
 
jutta 11. detsember 2016, kl 10.24
Kui asjad nii, et üks tahab ja teine ei taha, siis mina võtaksin vanematele uue hauaplatsi ja mataksin nad sinna kõrvuti. Olgu siis vanaema-vanaisa koos ja ema-isa koos. Koos nad valisid teineteist, koos elasid, kõlbab ka koos puhata. Kuna ämm ja väimees ei olnud teineteist valinud ja nad omavahel ei sobinud, siis olgu ka nende puhkepaigad eraldi.
ex-riigiametnik 12. detsember 2016, kl 09.32
Kui su isa oli see, kes oma ämma mõnitas, miks ta siis tahtis, et teda ämma juurde maetaks? Et ämma edasi kiusata? Et ämm mitte ei saaks oma viimast tahtmist?
Miks peaks sina isa kiusule kaasa aitama ja oma vanaema veel pärast surma edasi kiusama?

Praeguse seisuga paistab sinu jutust, et isa tahab sinna platsile saada selleks, et ämma viimane soov täide ei läheks. Mina seda kaasa ei teeks. Kiusaja ja lööja mataks kindlalt eraldi, sest sul pole vaja olla tema kiusamise käsilane.
 
siisike 12. detsember 2016, kl 11.24
aga kui isa soovib oma abikaasa kõrvale siis see miks peaks paari lahku matma?
ja noh eks lugege siis isale sõnad peale, et on korralik ja ei kiusa ämma
isa vast hoopiski soovib ämmaga rahu sõlmida

lõppude lõpuks on isa järeltulijate otsustada see kuhu nad ta matavad.
tehke nii nagu teile mugavam
 
ingrid 12. detsember 2016, kl 11.39
Mina isiklikult mataksin selle isa küll oma naise juurde. Lõpp suur asi nüüd. Siisikese nõuanne oli väga hea. Lugege sõnad peale. Nii ongi. Sõnad tuleb ise heast tahtest kantuna peale lugeda, küll surnud muuga ise hakkama saavad.
Ja pealegi, kes siis jõuab mööda neid üksikuid kalmusid(või isegi erinevaid surnuaedu-)pidi sõeluda ja neid korrastada.
Muuseas. Olen oma lähisugulastega uumbes taoliselt asju korraldanud, aastakümned on möödunud ja pole viga ühtigi. Hea käia ka. Platsi kohta palju rahvast, kõik kasitud ja meeles peetud.
 
tarkus 13. detsember 2016, kl 12.46
mees ja naine on üks ja kuuluvad kokku ka hauas
isegi ämma kiusule vaatamata
lugeda jah mõlemile sõnad peale ja lubada nõgeseid tuua kui kaklema lähevad
 
iih haa iih haa 13. detsember 2016, kl 16.10
mis, kas tänapäeval veel elatakse nagu keskajas? kahju lausa võiks olla sellistest inimestest. aga ei ole ka, las sumpavad oma rumaluse supi sees kui tahavad, kes saab seda keelata. rumalad inimesed, kes keeruliste ja vigaste suhetega peredest, eks need otsivadki kindlustunnet igasugu müstikast ja esoteerikast.
 
viimasele 14. detsember 2016, kl 08.57
No sinu kirjutis andis küll tunnistust sinu vääääga suurest ajupotsentsiaalist!

Ehk teisisõnu: pada sõimab katelt.
 
niisama 14. detsember 2016, kl 15.28
Ma arvan sedasi, et surev inimene on kindlalt üle oma eluaja tühistest jamadest, kismadest, süüdistamistest ja mõistab, et inimene on võrdne liivateraga liivatormis. Et pole mingitki vajadust jageleda teise samasuguse liivaterakesega, sest kokkuvõttes on kõik vaid käest pudenev liiv.
Miks peaks keegi ämm hauaski veel jätkama võitlust väimehega, kellega elavaina sai lahinguid peetud. No ei usu, et surnud valivad rahu asemel sõja. Nad on kaklemise tühisusest ja mõttetusest ammugi aru saanud.
Nad on ammugi kõrgemal tasandil ja nende jaoks on kogu maailm üks lõputu ajavoog ja nemad selles koos kõigiga võrdsed. Ei ole hauatagust sallimatust olemas. Surm toob rahu kõigile võrdselt.
 
Tiina 05. jaanuar 2017, kl 15.53
Abikaasad kuuluvad kokku. Kui ema on maetud emapoolse suguvõsa platsile, siis tuleb sinna matta ka isa. See. mida vanaema ütles või tegi, ei ole antud juhul väga oluline - oluline on see, et vanaema tütar ehk sinu ema elas koos sinu isaga ja need kaks kuuluvad kokku.
 
ongi tore 13. jaanuar 2017, kl 23.06
jah, paras kiuslikkude perekond. las aga kaklevad hauas rõõmsalt edasi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!