Õhtust, mu kah tiivuline! Vahva, Sa oled maal, veab! Õhtul läks tõesti kiiremini pimedaks, oktoober on kätte jõudnud märkamatult. Ma avastasin täna, et hästi palju talipirne on alla potsatanud, korjasin terve kasti täis. Kümme aastat tagasi oli mul suur unistus: pirnid ja murelid oma aiast, nüüd on see aeg kätte jõudnud. Mõtlesin, et istutan Saarde ka talipirnipuud, taliõunapuud ja mõned murelid eraldamaks vaadet naabri krundile. Belorusskaja Pozdnjaja on hea sort, kärntõvekindel ja säilib veebruarini - praegu on pirnid kõvad ja magusad. Suvepirnist pole erilist kasu, siis on kõike küllaga ja hea kraam läheb hukka.
Nii, minu leiutis: soolane sibulatäidis kringli või lahtise piruka jaoks. Hakkida pool kuni 1 kilo sibulaid, vastavalt piruka suurusele ja täidise mahukuse soovile ja praadida need pannil või sees klaasjaks. Lisada veidi soola ja topsike merevaigu sulatatud juustu (või fetat, või sinihallitusjuustu). Segada sibul juustuga ja maitsta , et oleks piisavalt soolane (muidugi feta ja sinihallitusjuustu puhul annab juust ise juba piisava soolakoguse kätte), sibulal on kalduvus magusaks jääda. Seejärel toimetada tavapäraselt edasi: nt muretaigna-plaadikook, siis võib raputada peale riivjuustu, et efektsem jääks, võib hakkida mune ka lisaks. Ise tegin viimati pärmitaigna kringlit (seda tainast teen masinaga, käsitsi ei viitsi teha, pool pakki võid lisan ka taignasse). Võib kasutada muid taignapõhjasid, riivjuust läheb ka kringli/stritsli peale kaunistuseks. See on minu lemmik soolane küpsetis viimasel ajal.
Pavlova tort, nätske täidisega seest on ka väga hea, peale vahukoort ja marju. Selle tegemise õppisin 5 aastat tagasi selgeks. Olenevalt tordi suurusest kulub 2-5 munavalget, mille vahustad suhkruga kõvaks vahuks, lisad supilusikatäie õunaäädikat ja tärklist, vahustad veel natuke. Siis kook plaadile ja ahju. Ahi eelnevalt kütta 150C. Nii kui kook sisse läheb, keerata kuumus 100C peale. Tund aega lasta küpseda, seejärel lülitada ahi välja, kook jätta sisse jahtuma koos ahjuga, ahju ukse vahele panna pliiats, et sisse jääks väike õhupilu. Paari tunnipärast on põhi jahtunud. Säilib kaua. Nii kui isu tekkib, katta põhi vahukoore, marjade jms hea ja paremaga.
Laisad pavlova koogikesed: osta pakk pehmet valget sefiiri, poolitada sefiirid, kuhjata peale vahukoort, või kohupiima-vahukoore segu, peale marju, riivitud šokolaadi. Lasta tunnike/pool seista, et vahukoor imbuks sefiiri sisse. See on kerge ja kiire variant magusaisu peletamiseks.
Ilusaid unenägusid, mu kah tiivuline, pärast sauna tuleb alai hea uni! Tiib juba ootab.