Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Moeabi
1980ndatel koolis käinud
 
Uurija 13. märts 2015, kl 11.16
Teen koolis uurimustööd viimase nõukaaja koolivormi kohta, mis oli kasutusel 1983-1991 ja sellega seoses oleks vaja veidi taustainfot. Vorm ise: vanemal astmel poistel tumesinine vestiga ülikond, sinine või valge särk, lips, tüdrukutel sama, vaid pükste asemel oli kuulus ruuduline seelik. Kes on kandnud ja mäletab, olge head, vastake: 1. Kuidas olite rahul vormi disainiga? 2. Kui rangelt teie koolis vormi kandmist nõuti ja jälgiti? 3. Kui, siis milliste detailidega püüdsite ühtset vormi isikupärastada, st kanda muid elemente, mis vormi juurde ei kuulunud? 4. Kas lips kuulus ka tüdrukute vormi juurde ja kas tüdrukud kandsid seda?
 
tääk 13. märts 2015, kl 11.28
sul ei ole vormi kirjeldus 100%õige ja 1991 no sorri, nii kaua ei eksisteerinud see vorm.
 
Uurija 13. märts 2015, kl 11.34
Vorm kadus siin-seal eri aastatel. Mõnel pool juba 1989, samas mõnes koolis kanti veel ka 1991, vähemalt mingeid elemente. Aga mis on õige kirjeldus?
 
1983 13. märts 2015, kl 11.35
1. seelik oli rõve, ei kandnud kordagi. polnud olemaski
2. nõuti, et oleks sinine, must või pruun. võisid olla teksad, velvetpüksid, seelikud. õmblesin endale ise.
3. pluus oligi ainus, mida meil vormirõivastest kanti, ülejäänud olid kõik "muu element".
4. lipsu kohta ei mäleta midagi, ise küll ei kandnud.
 
Sirts 13. märts 2015, kl 11.45
Tere, koolivorm oli kuni 1988! Mäletan täpselt, et olin neljandas klassis kui see läbi sai. Muidu vormi kohapealt- ka tüdrukutel oli lubatud kanda siniseid viigipükse külmal perioodil. Lisaks ei eksisteerinud mingit lipsu, oli kaelarätt oranžikas-punane. Kohustuslik kõigile alates neljandast klassist. Lubati kanda ka kampsunit pintsaku või vesti asemel, mis oli ka tumesinine, ning kaubamajast saadaval. Kontroll oli karm - nii kui kooli uksest sisse said ja välirõivad garderoobi pandud, enne kui koolipõhiossa läksid olid valveõpetajad valves.Sõltuvalt tujust saadeti iga väiksema asja puudumisel uuesti koju asjade järgi, ainult kaelaräti puudumisel lubati siiski tundidesse, aga noomituse päevikusse said korraliku,ning sai ka direktori kabinetis selgituskirja kirjutatud, et miks ikka sul kaelarätti pole.
 
Uurija 13. märts 2015, kl 11.52
Küsimuses kirjeldasin pigem vanema astme vormi, noorematel oli jah pihikseelik ja punane rätt kaelas. Aga seda rätti ju minu teada keskkooli omad ei kandnud?
 
hei-hopsti 13. märts 2015, kl 12.02
Minu arust ka vorm oli kuni 1988, sest kooliaasta 1988-89 olin ma 9.ndas klassis ja siis enam vorm kohustuslik ei olnud - kuigi paljud inertsist kandsid edasi, mina ka, sest nii oli mugav ja ei pidanud mõtlema hakkama, et mida nüüd selga panna. Alates 10. klassist muidugi hakkasin oma riietega käima ja siis ei kandnud küll keegi enam vormi.
Täpsustan, et tüdrukutel mitte "pükste asemel oli kuulus ruuduline seelik", vaid püksid eksisteerisid paralleelselt seelikuga, oma valik, kes mida kandis. Imelikul kombel tüdrukud enamikus kandsid seelikut, kuigi praegu arvan, et valiksin pigem püksid :)
Sinu küsimustele vastates.
1. Kuidas olite rahul vormi disainiga? - Olime vist päris rahul (mõtlen siis seda tumesinist vormi ruudulise seelikuga), sest see, mis enne oli, tundus jubedam. Eriti rõve oli see pleekinud-roheline pluus, sellega võrreldes tundus tumesinine pluus lausa ilus.
2. Kui rangelt teie koolis vormi kandmist nõuti ja jälgiti? - Ülirangelt, loomulikult.
3. Kui, siis milliste detailidega püüdsite ühtset vormi isikupärastada, st kanda muid elemente, mis vormi juurde ei kuulunud? - Mitte mingid elemendid ei olnud lubatud. Isegi külmal ajal kästi kampsunid pealt ära võtta.
4. Kas lips kuulus ka tüdrukute vormi juurde ja kas tüdrukud kandsid seda?
Ei olnud mingit lipsu. Oli "kalstuk" ehk punane pioneeri kaelarätt!
 
Moderaator 13. märts 2015, kl 12.54
teema algataja raiub siin mingit jama, tee omale enne asjad vormi osas selgeks ja siis hakka küsimusi esitama.
kaelarätt oli pioneeridel ainult ja seda olid enamus tallalakkujatest vanemate lapsed.
 
Uurija 13. märts 2015, kl 13.12
Moderaatorile: mis jama ma siin ajan, huvitav? Seda ma ju mainisingi, et kaelarätt oli noorematel st pioneeridel. Kordasin ka seda hiljem, et küsimuses kirjeldasin vanema astem vormi, kus ei olnud rätti, oli lips, aga selle osas oli eri koolides ka eri nõuded. Kusagil nõuti, kusagil oli vaba. Ja et ruuduline seelik oli vanemas astmes, noorematel tüdrukutel pihikseelik. Vanemate tallalakkumine mind siin ei huvita.
 
pole uurija 13. märts 2015, kl 13.18
Kuule Uurija ole rahulikum ja ära plärtsu! Pihiseeliku ja ruudulise ajastud on ikka nii erinevad, et hoia mütsi kinni. Sellise targutamise ja plärtsumisega põled kogu oma ülejäänud elus haledalt läbi ja ehk mõni annab jalagagi sulle.
Sellel ajastul ei olnud nii, et kusagil nõuti ja kusagil mitte, oli igas koolis sarnased nõudmised.
 
irw 13. märts 2015, kl 13.27
<Teen koolis uurimustööd >


Lammas kuubis!
 
viimasele 13. märts 2015, kl 13.28
Viimasel on endal natuke sassis. Pihikseelik oli algklassides samal ajal kui keskastmes oli ruuduline seelik. Ja mis tallalakkumisse puutub - tol ajal, 80.ndatel olid kõik lapsed oktoobrilapsed ja pioneerid, vähemalt meie koolis polnud ma kuulnudki, et keegi oleks mitte olnud. See oli ikka väga erandlik nähtus, kui keegi keeldus pioneeriks astumast, ja arvata võis, et tema vanematel ei saanud sealjuures kerge olema.
 
eelmisele 13. märts 2015, kl 13.38
viimane olid kahjuks sina postitades ja ei imestagi, et pioneeriks astusid. mittepioneere on tugev neljandik sellest ajast ja mis puutub vanematesse siis sina kahjuks jah neid tallalakkujaid ei saanud omale valimata jätta.
 
viimasele 13. märts 2015, kl 14.24
pioneeridest tehti veel komsomolid ja osadest komsomolidest tulid tiblad ehk kommunistid. neid me tunneme ja teame kõiki.
 
kkk 13. märts 2015, kl 14.53
läksin esimesse klassi 1987. aastal ja pole elu sees oktoobrilaps olnud. vanemate klasside tüdrukutel oli ruudulised seelikud ja sinine pluus, noorematel tumesinine plisseeritud kleit, mille all käis tumesinine särk(kleit oli ilma varrukateta). oli ka tumesinised viigipüskid, sama eelpoolnimeteud tumesinine pluus ja vest(sama oli poistelgi).
lipsu ei mäleta kellelgi.
 
Eit 13. märts 2015, kl 17.09
Aga minul olid sellised triibulised põlvikud ja stringid loomulikult kuulusid kah komplekti juba sellel ajal.
 
Uurija 13. märts 2015, kl 19.40
Ok, aga kuidas teil koolis seksiga lood olid sellel ajal?
 
moemann 14. märts 2015, kl 14.28
meie ömblesime keskkoolis (aastal 86) oma ruudulised seelikud ymber. st et olid samast kangast, aga moodsama löikega, mitte need plisseeritud variandid. Kes siis ostis selleks otstarbeks uue kanga (oli kangana saadaval) v tegi oma seeliku ymber. Oli täitsa lubatud.

siniste pluusid kraeservadele tikkisime nimetähti näiteks. ka Marati sinised samet- v frotee"pusad" olid aastatel 83-85 täitsa lubatud koolis. Iseasi, kellel oli, kellel polnud. Aga ainult tumesinised siis, mitte muud värvi.

et tuuniti kyll oma koolivormi. Lipsu pole tydrukud iial kandnud, ka mitte pioneer olles. Kyll aga nöuti seda poistelt, kes pioneerid polnud. Sangari tumedad teksad olid ka poistel jalas.

tegemist yhe tavalise Tallinna keskkooliga
 
kass ise 20. märts 2015, kl 14.28
Meiegi õmblesime keskkoolis (lõpetasin 87) ruudulised seelikud ümber, kitsaks. Kuna selle plisseerseelikuga oli aiateivas ka nagu tantsiv tünn. Tumesinist pluusi kandsime. Püksid ei olnud väga soositud tüdrukutel, kuid kui olid -25 ilmad, siis ikkagi lubati. Tuunisime ka pluuse- kes tikkis pisikesi Muhu moone, mina anarhiamärke ;) Lipsuga käisid vanemate klasside poisid, ülikond oli kohustuslik. Teksased polnud lubatud meil. Samuti Tallinna kool, Mustamäelt.
 
Ammusel ajal 23. märts 2015, kl 11.34
Lõpetasin keskkooli 1988 ja minu kooliajal oli koolivorm kuni lõpuni kohustuslik. Disainiga olime vist enam-vähem rahul, ei osanudki tol ajal midagi muud tahta. Tagantjärele mulle selline jaki ja vesti asi isegi meeldib, pükstega ma ise käisin väga harva. Meil nõuti vormi kandmist suht rangelt, mingeid oma riideid ei saanud kanda. Mõned kandsid särgi peal mõnikord oma kampsuneid, aga ega sellele hästi ei vaadatud kooli poolt. Noorematel lastel oli punane pioneerirätt kaelas, keskkoolis oli poistel ülikonna juurde lips kohustuslik. Vanematel tüdrukutel lips kindlasti kohtustuslik ei olnud, aga oli neid tüdrukuid, kes käisid keska osas mõnikord lipsuga. Ma ise ainult üks kord ja siis kogu täis vormiga koos pintsaku ja vestiga.
 
vk 29. märts 2015, kl 06.38
Nõukaaja koolivorm... Üks nüanss, mille kohta ei leia selget infot praegu... Kas tollal meie venekeelsetes koolides oli ehk hoopis Venemaa stiilis koolivorm (must all ja valge lopsakate satsidega peal)? Või olid ikka ka need ruudulised seelikud nagu eestikeelsetes koolides?

Tegelikult igas koolis oli eraldi argine ja pidulik vorm. Pidulik oli vist must seelik ja valge pluus, igatahes mitte ruudulise seelikuga. Ning neile lisaks oli muidugi veel ka kehalise kasvatuse tunni lühike vorm, sisuliselt must-valge aluspesu, mida rangelt nõuti. Samas kui välitundide pikk spordidress oli suvaline vist.
 
to: vk 29. märts 2015, kl 18.08
no Tallinnas mingit eraldi pidulikku vormi polnud, oli valge pluus sinise asemel pidulikul yritusel, eksamitel näiteks ja siiski see ruuduline seelik v sinised viigipyksid, bleiser v vest kui soov ehk see polnud yldse kohustuslik, ka argipäeval. vöis vabalt ainult vormipluus olla. must seelik, valge pluus oli nt 8 ja 11 klassi löpuaktusel, muul ajal mitte. meie nt ömblesime 8 klassi löpuaktuseks käsitöö tunnis omale need valged plussid, koos öppekavas ettenähtud tikkimise v pilutamisega.

vene koolides oli ka sama vorm. polnud mingit vene koolivormi (pole kunagi olnudki) Eestis
ex-riigiametnik 30. märts 2015, kl 17.04
Ei ole tõsi, et vene koolivormi pole kunagi Eestis olnud. Oli ikka küll.

80-ndaid enam ei tea, aga 60-ndate lõpus ja 70-ndate esimesel poolel, kui mina koolis käisin (sinine vest või jakk, seelik või püksid ja rohekas pluus) oli vähemalt osadel vene koolidel veel Vene NSFV vorm - pruun pikkade varukatega kleit ja must volangidega põll + mustad patsipaelad, pidulikul puhul valge põll volangikestega servades ja valged patsipaelad.

Jah, ilmselt olid ka patsipaelad reglementeeritud, miks muidu kogu kool täpselt ühesuguseid musti kapronlehve kandis. Oma silmaga pole ma selle vormi reeglistikku muidugi näinud, nägin ainult venekeelseid kooliõpilasi klasside kaupa igapäevaselt Tallinna linna peal.

Mis muidugi hullem, nendest patsipaeltest keerati kokku selliseid tohutuid kerakujulisi tutte, mille üle eesti kooliõpilased jälle irvitasid.
 
vk 31. märts 2015, kl 05.31
Nõukogude Liidu standard koolivorm nägi välja selline (see pidulik variant valge põlle ja valgete patsipaeltega):

http://cs10337.vk.me/u3138542/-14/x_64f694e0.jpg
 
vk 31. märts 2015, kl 05.51
...ning kehalise kasvatuse tunni vorm (täpselt selline oli ka Eestis 1980ndatel):

http://savepic.su/3305821.jpg
 
mm 31. märts 2015, kl 10.54
Mina läksin kooli 1967.a ja just sellel aastal kehtestati uus koolivorm, algklassidel sinine pihikseelik sinakasrohelise pluusiga. Kuna müügil veel kõigile ei jätkunud, õmmeldi mulle selline pihikseelik pildi järgi. Järgmisel aastal oli juba koolilaadal ja kauplustes kõigile müüa. Pikkade pükstega koolis käia ei lubatud, veel seitsmekümnendate alguses löödi koolides lahinguid selle üle. Meie klassi tüdrukud näiteks kandsid külmade ilmadega kooli tulles (viigi)pükse seeliku all, pikem jope või mantel peal. Garderoobis võeti püksid jalast ja lapati pingi otsa virna, oligi selline mõiste: püksivirn. Pärast tunde jälle jalga. Keskkoolis alates 1975 käidi juba ka pikkade pükstega, aga vähemalt meie koolis oli seelik popim, üldse meie keskkoolis oli lahedam režiim, kandsime suvalist sinist või musta seelikut ja mõnes pastelltoonis pluusi; peaasi, et kriiskavaid värve polnud. Poisid käisid keskkoolis reeglina ülikonna ja lipsuga. Samal ajal tuli põhikoolis see ruudulise seelikuga vorm. Kuna suurelt Venemaalt tulnud kaubareisijad kippusid neid seelikuid kokku ostma (olla seal suur moehitt olnud), siis müüdi neid minu teada vähemalt algul mingite tõendite alusel. Isegi neid roheliste koolipluuside suuri numbreid ostsid venelased hulgi kokku ja saatsid või viisid "suurele kodumaale" kui moekaupa. Venemaal oli ju ikka see pruuni kleidi ja musta/valge põllega koolivorm.
 
h 31. märts 2015, kl 13.41
Ruuduline oli uus koolivorm.81 aastal kooli minnes oli rohekassinine pluus,pihikkleit vööga.
 
kuts 02. aprill 2015, kl 23.23
kohustuslik oli kolivorm, kontrolliti rangelt- aga eirajaid oli ikka. Mina nende hulgas- olin selline trotslik. Ema õmbles seeliku ümber- kõvasti lühemaks. Lisaks kandsin pluusi peal kampsunit. Nädalas korra sain ka selle eest märkuse päevikusse- korra vist kutsuti vanemad ka direktori jutule. Meenub, et keelatud olid ka ehted- kõrvarõngad jne. Juuksed pidid olema kinni- meigist rääkimata. Meenuvad veel puukingad- mis oli tohutu moeröögatus ja millest kujunes peaagu, et koolivormi osa:-)
 
haa 04. aprill 2015, kl 13.11
Oo jee, mustad kommunaari puukad! :) Poes neid polnud, ometi kõigil olid jalas.
 
Nmm 05. aprill 2015, kl 12.14
Mina läksin kooli kas 1985 ja pioneeriks saada ei õnnestunudki, olin ainult oktoobrilaps. Ei õnnestunud põhjusel, et olid mingid "segased ajad" ja lükati edasi, siis "hüppasime" ühe klassi edasi, nii et ... viimased koolivormis klassipildid olid kolmandas klassis. Ja seal pildil on nii ruudulise seelikuga kui pihikuga lapsi, kuigi need ruuduliste kandjad olid vist mingid ennetajad. Vorm oli kohustuslik jah, pidulikel puhkudel pidi valge pluus seljas olema. Lipsust ei tea mina midagi ja rahulolu - no mis arvamus see algkassilapsel ikka nii väga oli.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!