Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Maja ühistu koosolek
 
Majaelanik 31. mai 2017, kl 13.55
Mida teha, kui korteriühistu koosolek on vaid vene keeles, kogu dokumentatsioon vene keeles ja mitte keegi ei võta vaevaks tõlkida.
Nii ongi, et eestlased maja koosolkul ei käi ja jäävad ilma otsustamisest, infost ja võidelda võimatu vene keelse ja meelse ühistu juhatusega.
 
nonii 31. mai 2017, kl 20.13
ega ei olegi midagi teha, kui eestlased enda eest ei seisa ja lihtsalt vaikselt kõrvad ludus lasevad juhatusel oma tahtmisi teha. Keegi teine kuskilt nüüd küll teie ühistu juhatusega võitlema ei tule. Ikka ise peate oma mugavustsoonist välja ronima ja võitlema hakkama.
 
Majaelanik 31. mai 2017, kl 23.23
Kuidas see võitlemine peaks käima? Lihtne on öelda tehke, aga mida? Kuidas teha ennast nähtavaks kuuldavaks, et sellest abi oleks.
 
nonii 31. mai 2017, kl 23.54
No kui te näete ainukese võimalusena lihtsalt vaikides minnalaskmist, siis ei muutu mitte kunagi mitte midagi. Mida sa ootad? et keegi kuskilt tuleb ja hakkab teie juhatusega vaidlema ja teie lihtsalt käite mööda nurgataguseid, sabad sorgus, pole midagi kuulnud ega näinud.... Või ootad, et keegi sulle valmis õpetuse kirja paneks, mida teha tuleb? Unista edasi. Lasteaed olete või?

Vingud, et kõik on vene keeles. Aga olete te üldse nõudnud eestikeelset asjaajamist? Kirjalikut ja ametlikult? Kui te koosolekutelgi ei viitsi käia, miks peaks siis keegi teiega arvestama? Või arvad, et juhatus peaks hakkama mööda teie uksetaguseid käima teie arvamust küsimas või? Muidugi jääte otsustamisest eemale, ja infot ei hakka ka keegi teile vägisi kätte toppima, kui te ise mingit huvi selle vastu üles ei näita.
 
Majaelanik 01. juuni 2017, kl 12.34
No nii, ma ei lugenud ühtegi konkreetset soovitust vaid karm ja vihane kriitika. Ostsin korteri alles hiljuti ja alles uurin kuidas asjad käivad. Olen kirjalikult küsinud põhikirja ja ka kodukorda, kuid sain pataka venekeelseid meile ja kui küsisin, et mis riigis nad elavad, siis öeldi, tõlgi ära kui tahad.
Küsisin abi, mitte hukkamõistu.
Ma proovingi allustada lagusest, ei peida ead liiva alla, aga kui juhatus ei tahagi suhelda, siis mida teha. koosoleku kuulutus pandi üles kolm päeva enne, olin kahjuks just siis lähetuses. Mida otsustati ei teagi.
Pole võimalik dialoogi pidada, kui ühelegi küsimusele vastust ei saa.
 
Kü esimees 01. juuni 2017, kl 13.01
Aga - põhikiri olemas äriregistris, saad sealt kätte, see mõni euro, mis maksta tuleb, ei kahjusta sind ilmselt. Loe, mis seal kirjas. Kui midagi muuta tahad, mõtle asjad läbi ja leia endale kaasamõtlejaid, ja teisi eestlastest korteriomanikke, kes sinuga sama meelt on.

Kunagi enda majas vahetasime ka jõuga välja vana juhatuse, kes sisuliselt midagi ei teinud, osad olid palju võlgu, isegi laenuga olime võlgu ja valitses üleüldine anarhia. Tavaliselt eestlane ongi selline vaikseke, aga kui sul pealehakkamist ja tahtmist, hakka nö eestvedajaks ja võta asi käsile.
Kalev Kaev 01. juuni 2017, kl 19.36
Korteriühistuid reguleerib 3 seadust Korteriühistuseadus, Korteriomandiseadus ja Mittetulundusühinguteseadus. Seaduse järgi tuleb üldkoosolekust 2 nädalat ette teatada, koosolekule saab saata volitusega isikut. Korduskoosolekust peab teatama ette 7 päeva. Teates peab olema koosoleku päevakord. On olemas Eesti Korteriühistute Liit - ekyl.ee Seal töötab jurist Urmas Mardi. Kodulehel on ka miski foorum küsimuste jaoks.
 
tuttav-lugu 03. juuni 2017, kl 00.52
Ei olegi midagi teha. Käisin minagi hiljuti sellisel koosolekul. Alguses hakati ilusti eesti keeles rääkima, aga siis pistis üks venku kisama ja siis kohe teine, ja siis läkski kogu jutt täielikult venekeelseks, ka koosoleku juhataja läks vene keele peale üle. Mina midagi aru ei saanud, ja mul oli kahju raisatud ajast.
 
mmm 03. juuni 2017, kl 22.21
Keeleinspektsioon aitab sellisel juhul ja vajadusel teeb ka trahvi, esialgu vast ainult ettekirjutuse
 
hm 05. juuni 2017, kl 16.02
issand, kehtestage ometi ennast. minge kohale ja võtke kõvasti sõna. Äriregistrisse peavad nad esitama eestikeelsed dokumendid ju. kui kõrvad ludus lasete endast üle sõita, siis ongi venekeelsed koosolekud.
 
Majaelanik 08. juuni 2017, kl 09.10
hm
Päris huvitav kuidas tuleb kriitikat,aga mitte ühtegi nõuannet. Kehtestagngi ja tegelen sellega.
Ja kõigile teistele tänud.
Koosolekul käisin, aga kui ikka suurem osa on venekeelsed siis mingit konkreetset eesti keele nõudest nad lihtsalt sõidavad üle.
Nüüd olen keeleinspektsioonile teatanud ja ehk on sellest kasu.
Olen selles majas liiga vähe olnud, et oleks jõudnud midagi ette võtta.
Tasa ja targu tegutsen.
Ja kui nüüd asjale globaalsemalt vaadata, siis Tallinnas ei olegi enam eestlasi, et siin oma võimu maksma panna. Riigipoliitika laseb paljuneda hooga ja hoogsalt igasugu muudel rahvustel, vene koolides ei õpetata nii palju eesti keelt, et nad muutuks eesti keelseks ja nad ei tahagi, keelenõue on tagasihoidlik ja selliseid inimesi, kes sõna võtavad tõsiselt, on vähe.
Kahjuks pole Eesti riigis enam eestlasi, kes on välismaale läinud õnne otsima, kes elab omas mullis, sest nii on lihtsam.
Aga mina tegelen edasi. Aitähh, seadused on vist selleks et neid eirata.
 
aru ei saa või mis? 08. juuni 2017, kl 10.00
Majaelanik
01. juuni 2017, kl 12.34
No nii, ma ei lugenud ühtegi konkreetset soovitust vaid karm ja vihane kriitika.

Soovitusi siin kuhjaga. Kas ei leia üles või ei saa aru? Ilmselt ootab teemaalgataja, et keegi tema probleemi ära lahendab, aga näe - ei lahenda. Endal tuleb midagi teha! Ja seda, mida võiks ette võtta, pakutakse siin hulgi.
 
Majaelanik 08. juuni 2017, kl 14.04
aru ei saa või mis?

Saan küll aru ja uurin seadusi, kuid kahjuks ei saa isegi seadusest abi, kui eestlasi korteriühistus vähemuses, siis ei aita miski. Riik riigis.
Korteriühistu üldkoosolek on üle kõige. Kui on võetud koosolekul otsus, et asjaajamiskeel on vene keel siis nii ongi.
Mis sest et keeleseadus ütleb et asjaajamiskeel on Eestis eesti keel.
Te võite mind süüdistada kui see teid aitab, mind mitte.
Ma ei ole selline kes kergesti alla annab, aga kui Eesti Vaba Riik on muukeelsete käes, vaid neil on õigused, kuidas saan ma siis ennast kaitsta. Kas pean ennast peksma peaga vastu majaseina, et ikka olen loll ja ei saa ennast aidata?
Tallinnas on eestlased suures vähemuses. Pekske mind kuidas jaksate, mina pole mitte ühtegi muulase sünniga seotud.
Jah ma üritan edasi, aga ka keeleinspektsioon ei aita. See on liiga väike probleem.
Tundub et eestlaste jaoks pole Eesti riiki olemas.
 
U.W.Moris 08. juuni 2017, kl 22.42
Eesti kunagi ei kuulunud eestlastele, miks praegu peab olema teistmoodi?
soni 10. juuni 2017, kl 17.46
Majaelanik Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Mida teha, kui korteriühistu koosolek on vaid vene
> keeles, kogu dokumentatsioon vene keeles ja mitte
> keegi ei võta vaevaks tõlkida.
Loe siit: http://www.adaur.ee/elu-korteriuhistus-keel-ja-p...
Keeleseadus: Keeleseaduse § 8 lg 1 kohaselt on igaühel õigus eestikeelsele suulisele ja kirjalikule asjaajamisele riigiasutuses, sealhulgas Eesti välisesinduses, kohaliku omavalitsuse asutuses, notari, kohtutäituri ja vandetõlgi juures ning nende büroos, kultuuriomavalitsuses ning Eestis registreeritud muus asutuses, äriühingus, mittetulundusühingus ja sihtasutuses. Sama seaduse § 14 sätestab, et Eestis registreeritud asutus, äriühing, mittetulundusühing, sihtasutus ja füüsilisest isikust ettevõtja esitavad seadustega ettenähtud aruanded eesti keeles. Seega vastavalt eeltoodule peab korteriühistu koosoleku protokoll olema eesti keeles.
Kui seadust ei täideta, siis tuleb kohtusse kaevata
Kalev Kaev 13. juuni 2017, kl 19.26
Korteriühistu on mittetulundusühing. MTA saab ka korteriühistu majandusaasta aruande, mis on kindlasti eesti keeles. Eestlasel on õigus tellida korteriühistu üldkoosolekule sertifitseeritud tõlk ja nõuda koosoleku protokolli tõlget eesti keelde.
 
to nonii 25. juuni 2017, kl 21.32
nonii Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> ega ei olegi midagi teha, kui eestlased enda eest
> ei seisa ja lihtsalt vaikselt kõrvad ludus lasevad
> juhatusel oma tahtmisi teha. Keegi teine kuskilt
> nüüd küll teie ühistu juhatusega võitlema ei tule.
> Ikka ise peate oma mugavustsoonist välja ronima j
> a võitlema hakkama.


Ei nad roni. Neile on palju mugavam oma mugavustsoonis edasi istuda ning oma huvides kasvõi luurel käia, kui palju keegi teine majaelanik seadustest teab, et siis saaks KÜ juhatusele edasi pugeda. Ise nad ei viitsi isegi KÜ põhikirja läbi lugeda ning aastaaruannet oma kätte nõuda. Mõni käib koosolekul selleks et toetada seina ning tõsta automaatselt kätt. Kui keegi julgem võtab sõna ja osutab puudustele, siis on nad nõus talle kasvõi kambakat tegema.
 
teine majaelanik 28. juuni 2017, kl 22.57
ka meie KÜ-s on juhatus valdavalt venekeelne, aga sellegipoolest tõlgitakse meil koosolekul kõik mõlemasse keelde, sõltuvalt kes mis keeles räägib. Ja ka kõik dokumendid on eesti keeles. Tõlki meil ei käi, üks juhatuse liige oskab mõlemat keelt ja tema tõlgibki. Kas teil ei ole oma majas kedagi, kes oleks nõus tõlkima koosolekul? Muidugi venivad siis koosolekud pikemaks (nagu meil), aga vähemalt kõik saavad aru. Kui juhatus on ikka täitsa umbkeelne ega siis vist aita ka seadusesilm. Siis tuleb oodata juhatuse volituste lõppemist ja uude juhatusse valida keegi, kes ka riigikeelt mõistab rääkida jaa kirjutada. Äkki on teil majas keegi, kes teeb ühistule kodulehe. Sinna saaks tõlgitud materjalid üles panna. Keegi peab muidugi siis selle venekeelse info tõlkima. joincom.ee keskkonnas saab korteriühistule kodulehte teha. Kui te olete selle korralageduse likvideerimise juba ette võtnud, siis äkki saate ise ka tõlkimise korraldada kuni riigikeelne juhatus valitud saab. Korteriomanike rõõmud!
 
kui targad? 30. juuni 2017, kl 17.48
Kui majas elab suurem enamus venekeelseid, kuidas siis need targad kujutavad ette, et valitakse uus juhatus ja see hakkab vähemuses olevate eestlaste huve kaitsma. Kas teie ei tea, et venelased, nagu kõik suurrahvad, hoiavad kokku, isegi kui juhatus teeb valesid otsuseid hääletatakse selle poolt, sest eestlane ei tohi tõde kuulutada. Ja juhatuse valimine üldkoosolekul oleneb sellest, palju venelasi kohal. Nagu sõja pidamine, ainult aru ma ei saa kelle poolt või vastu sõditakse.
Ja keeleinspektsioon ei hakka nii tühiste asjadega tegelema, see on tõestatud.
Hea on elada Eesti riigis eestlasena, kes on jälle omal maal ori.
 
teine majaelanik 30. juuni 2017, kl 23.18
to kui targad?

mina tean, et ka eestlased oskavad kokku hoida, kui vaid tahavad. Kas teemaalgataja üksi on majas aktiivne eestlane või elab majas veel mõni eestlane? Kui eestlased hoiavad kokku ja teevad ühisrindena ettepaneku kuidas tõlkimist korraldada (tõlgivad kasvõi ise kohapeal, keegi ikka niipalju vene keelt oskab et aru saada) , siis vaevalt et venelased üle karjuma hakkavad sellest tõlkest. ja kui hakkavadki, siis tuleb vaadata, kelle närvid kauem vastu peavad. Ja kui piisavalt neile närvidele käia ja koosolekud hakkavad lõputult seetõttu venima, küllap nad siis maha rahunevad. Ühistu koosolekud on nii tüütud, et keegi ei viitsi seal üleliia kaua istuda ja teiste jahumist kuulata. Aga antud juhul tuleb esmalt eestlastel endil aktiivsem pool olla, et venelastest jagu saada.
Ja omast kogemusest võin öelda, et üks hull tähenärijast eestlane ühistu koosolekul võib olla sada korda hullem juhtum kui paarkümmend venelast kokku oma vene keelega.
Mitu % teil eestlasi siis on, kas koosolekute boikoteerimine ei aita kvoorumit mitte kokku saada, sest siis ei saa hääletada.
Kuna aastaaruanne, s.h tegevusaruanne tuleb esitada eesti keeles, siis nõudke seda juhatuselt ja pange ühistu kodulehele üles. Te ju peate koosolekul aastaaruande heaks kiitma. Kas koosolekul hääletades aruannet ei näidatagi rahvale? Üldkoosolekul tuleb heaks kiita see aruanne, mis ametlikult esitatakse. Ja esitatakse ju eesti keeles. Algatuseks pakkuge siis abi aruande tõlkimisel. Äkki saab heaga paremini kaubale kui kurjaga.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!