Muutumatu iseloom
Kass....
Üks kass nägi kord toredat poissi ja armus. Ta soovis, et võiks temaga abielluda.
Aga kuidas saaks kass minna poisile mehele?
Ta läks Jumala juurde ja ütles: "Palun tee midagi minu heaks, et ma võiksin abielluda selle armsa noormehega."
Jumal muutis kassi kauniks tüdrukuks. Poiss nägi teda ja armus sügavalt. Peagi palus ta neiu endale naiseks ja nad abiellusid.
Kui pulmapidu oli lõppenud, läksid noored magamistuppa ja heitsid voodisse.
Jumal otsustas kontrollida, kas kass, kelle ta oli muutnud tütarlapseks, on muutnud oma harjumusi või mitte.
Ta lasi hiire tuppa lahti. Tüdruk tundis tuttavat lõhna, vaatas ringi ja nägi hiirt.
Sedamaid hüppas ta voodist põrandale ja hakkas loomakest taga ajama, kuni selle kätte sai.
Jumal oli kurb. Ta muutis tüdruku tagasi kassiks ja mõtles: "Kuidas ma võisin unustada, et muutes kellegi keha või riideid nende seljas, ei pruugi see sugugi tuua muutusi tema iseloomu või harjumustesse.
Kõik jäävad sellisteks, nagu nad on."
…. ja skorpion
Kilpkonn ujus rahulikult piki jõge, kui äkki skorpion hüüdis teda kaldalt.
Skorpion, kes oli väga halb ujuja, küsis kilpkonnalt, kas too ei viiks teda üle jõe.
"Kas sa oled hull?" hüüatas kilpkonn. "Sa nõelad mind, kui ma ujun ja ma upun ära! "
"Mu kallis kilpkonn," naeris skorpion, "kui ma nõelaksin sind ja sa upuksid, siis läheksin ju ka mina koos sinuga põhja ja upuksin samuti. Kus on siin loogika?"
Kilpkonn mõtles veidi ja jõudis järeldusele, et skorpioni jutt on tõepoolest loogiline. "Sul on õigus!" hüüdis ta. "Hüppa selga!"
Skorpion ronis kilpkonna turjale ja poolel jõel olles nõelas ta kilpkonna.
Kui nad mõlemad põhja olid vajumas, ütles oma saatusele alistunud kilpkonn skorpionile: "Ega sa ei pahanda, kui ma sinult midagi küsin? Sa ütlesid, et selles pole mingit loogikat, kui sa mind nõelad. Ometi sa tegid seda? Miks?"
"Siin ei olegi tegemist loogikaga," vastas uppuv skorpion kurvalt.
"Selline on lihtsalt minu iseloom."
..........................................................................................................................................
Ilmneb, et kassil on ühiseid jooni skorpioniga - mõlemal on muutumatu iseloom.
Kuid väga vahva, et meie seas on ka muutliku meelega ehk teisisõnu arenguvõimelisi inimesi, kes õpivad ka viisakaid küsimusi esitama ja on vastavalt kujunenud olukorrale oma hinnanguis paindlikud, nagu hiljutises toredas väitluses “Nohiklusest seoses ristsõnade lahendamisega” ilmnes.:)))
.