I*II*I*V*I*II*I*V*I*II*I*V*I*II*I*V*I*III*I!
......................................................................
Soome mehe mõtisklusi rikkast elust...
Rikas mees
Kui oleksin rikas, maksaksin ära kõik oma võlad. Jagaksin nii palju välja, et saaksin kõigist lahti.
Kui oleksin rikas, ostaksin endale rongi. Koostaksin sellele sõiduplaani. Paneksin veduri külge vapi ja kargaksin viimasesse vagunisse.
Kui oleksin rikas, ostaksin endale küla ja postkontori. Ehitaksin teivastest aia ja hangiksin väravavahi. Saabuksin külasse neljahobusetõllas ja mul oleks kümme kohvritäit riideid. Aga ma ei mõnuleks seal kaua.
Kui oleksin rikas, ehitaksin endale oma maantee. See algaks metsas ja lõpeks metsas. Tooksin selle peale oma auto. See auto ei kohtuks iialgi teiste autodega. Autojuht sõidutaks minu autot minu tee peal.
Kui oleksin rikas, lendaksin maailma kõige rikkama mehe juurde. Ostaksin tema omandi ära. Siis oleksin mina maailma kõige rikkam mees. Näitaksin teda maailma ajakirjanduse esindajaile. Reisiksime ümber maailma.
Kui oleksin rikas, teeksin rahast maja. Pressiksin rahapaberid seinaplaatideks ja valaksin mündid ahjudeks. Pikutaksin karusnahkadel ja põletaksin kaminas riigieelarvet.
Kui oleksin rikas, palkaksin endale sõjaväe. Nimetaksin ametisse reamehed ja kindralid. Käsutaksin nad lahinguse.
Kui oleksin rikas, võidaksin sõja ja korjaksin saagi kokku. Korraldaksin paraadi ja kuulutaksin enda presidendiks.
Kui oleksin rikas, tallaksin jalge alla rasse ja valitsusi. Vallandaksin inflatsiooni ja kergitaksin üles kõrgkonjunktuuri. Asutaksin majandusühenduse ja laotaksin oma võrgu üle mandrite.
Kui oleksin rikas, koguksin oma kappi ülikoole ja toomkirikuid. Pööraksin ära jõgede jooksu ja müüksin erakondi ning tööstuskontserne. Määraksin enda juurde piiskoppe ja riiginõunikke, annaksin neile jumala ja hümni.
Kui oleksin rikas, keedaksin teed Pärsia lahes. Teeksin tammi Beringi väinale ja hävitaksin uputusega Euroopa põllumajanduse. Süütaksin lõkke ja röstiksin ära Gibraltari. Topiksin Kilimanjaro Niiluse suhu.
Kui oleksin rikas, tulistaksin oma raketid sügavale Marsi ja Veenuse sisse. Laseksin atmosfääri tõusta satelliitide teraspilvel. Laseksin Kuul taevast maha kukkuda ja tõmbaksin loorid Päikese ette.
Pööraksin maailma külili ja külvaksin tähed ookeani.
Paneksin seisma ajaarvamise ja ajaloo.
Erno Paasilinna