Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
nõukogude aja inimene
 
viimastele 02. august 2012, kl 09.45
mis on nägude järgi hindamisel tegemist nõukogude korraga?
või klassijuhataja negatiivsel hinnangul? et nõukogude kord sundis või?

lolliks juba läinud siin kõike nõukogude korra kraesse ajama.
 
.... 02. august 2012, kl 10.31
sellega seoses ei ole küll riigikorral mingit vahet.
ka tänapäeval toimub *nägude järgi' suhtumine.

inimesed on ikka inimesed- iga riigikorra ajal.
 
to viimastele 03. august 2012, kl 03.57
Ei läinud lolliks, vaid kirjutasin selle vastuseks kommile, kus mainiti, et nõukaajal ei spikerdatud ja koolis kõik oli aus.

Nägude järgi suhtumine oli nõukaajal ikka tugevam. Ülikooli ajal lootsin Musta mere äärde sanatooriumi saada oma terviseprobleemidega. Aga ei, ametiühingu neiule mu nägu ei meeldinud. Oleksin saanud ainult Narva-Jõesuusse. Tuttavale neiule pakuti lausa tuusikut Musta mere äärde, aga teda ei huvitanud see.

Samuti kortereid jagati nägude järgi.
Kui nägu ei meeldinud, võisid surmani korterijärjekorras olla. Mu ema oli korterijärjekorras üle 20 aasta. Ema oli väga tagasihoidlik ka. Elasime ühisköögis.

Neid nägude järgi asju oli nõukaajal ikka palju rohkem kui praegu.
 
to viimasele 03. august 2012, kl 12.11
Tänapäeval müüakse sulle korter näo järgi. Tööle võetakse näo järgi, palka makstakse näo järgi jne. Stt happens! Siis äkki polegi see riigikorra vaid eestlaste probleem?
 
Teenistuja 03. august 2012, kl 15.19
tänapäeval ei võeta mitte näo järgi, vaid tutvuste, vanuse, soo ja kehakaalu järgi. Lõppkokkuvõttes, vahet ju pole.

Minu arvates pole tööle saamisel küll ses osas mingit vahet. Vahe on palga maksmisel, sest tollal oli palk kindel ning seda ei saadud erinevalt vastavalt näole maksta.

Sama lugu on spikerdamisega - kirjutati maha siis ja kirjutatakse ka praegu. Nii nagu tollal pidi pähe õppima sageli mõttetusi, on sama ka praegu. Miks siis mitte maha kirjutada seda, mida mul mitte kunagi enam rohkem vaja ei lähe??
 
nõus 03. august 2012, kl 15.26
12:11:

Just, see ongi eestlaste viga. Minu ema rääkis, et ka nõukaajal oli eestlane eestlasele parim toit. Soperdati kõrgeimal parteilisel tasemel. See on eestlasel loomuses. Abi sai ainult Moskvast. Need panid kohalikud soperdised siis tugevama õigusega paigale. Nüüd on sama asi: erakonnad soperdavad, tööandjad soperdavad, riigiametnikud soperdavad, koolid ja õpetajad soperdavad jne. Vaikselt on midagi USA-st ja Saksamaalt juba kostma hakanud Eesti kriitikaks. Aga vähe veel on Reformierakonnale kohta siin kätte näidatud. Kuna Eesti inimsuretamisideoloogiat tuuakse juba kõikjal ka Läänes eeskujuks, siis on sealsed hakanud kartma, et neilegi rakendatakse selline inimvihkajalik ühiskonnakorradus kui Eestis, aga nii rõvedat riiki kui Eesti ei taha endale Läänes küll ka mitte kõige inimvihkajalikum partei. Eks siis nüüd vaikselt juba kritiseerivadki Eestit ja siinset poliitikat.

Aga kõige iroonilisem selle kõige juures on see, et eestlane läheb ikkagi parempoolseid valima...Iga rahvas on tõesti oma valitsejaid väärt.
 
to nõus 03. august 2012, kl 17.26
kui rumal peab olema, et irooniliseks pidada parempoolsete valimist? loomulik, et valin parempoolseid, sest minu jaoks on eestis hea elada. kui on natuke viitsimist ja pea nokib, siis ei tee riik mulle küll mingeid takistusi, et ma hästi elaksin. ja elangi. ei tuleks pähegi kesikuid valida. aga eks rumalukesel on igas riigis vingumistväärt elu.
 
nõus 03. august 2012, kl 18.58
17:26:

Sa kinnitasidki oma kommentaariga seda, mida väitsin. Eesti valija on lollimast lolli: ta ei kavatsegi vaadata oma ninaesisest kaugemale. Sellepärast siin riigis sellised sigadused on toimunudki aegade algusest peale (I EV, nõukaaeg ja taasiseseisvumine).

Ülejäänud rahvad mõtlevad nii. "Kui juba mitme teisega tehakse, siis tehakse järelikult ka minuga varsti nii." Ja veel:"Pole mõtet pättidega koostööd teha, sest ega lõpuks ka pätt ei säästa pätti."

Just sinusugused eneseimetlejatest eestlased tõmbavadki oma rahvale vee peale. Ja selles, et eestlane kui rahvus paarikümne aasta pärast kaob, pole kahtlustki. Surve rahvuse hävingule tuleb nii seest- kui ka väljastpoolt. Ja surve on suurem kui iial varem.
 
mul savi 04. august 2012, kl 04.01
mis oma ninaesise vaatamises halba on? kui kaugele sinu arvates vaadata - kas otse Kreekasse? Kogu see bisnes on juba tükk aega täiega perses ja ainuke ellujäämislootus on vaadata, kuidas ise hakkama saad. parteid pole olulised. las meikarid ja muud sehkendavad seal omaette edasi.
 
to to viimasele 04. august 2012, kl 05.27
Võta rohud ära ja ravi ennast terveks. Oled väga haige.

Loomulikult anti Nõukaajal kortereid nägude järgi. Kui nägu ei meeldinud, olid aastakümneid või koguni surmani koreterijärjekorras ja elasidki terve elu mitme perega ühisköögis.

Sinu lähedaste nägu meeldis, ilmselt olid nad osavad pugejad, et ei pidanud aastakümneid ühisköögis elama või antisanitaarsel pinnal. Sellised õelused nagu sina ongi suured PUGEJAD, kui midagi vaja.
alissandra 04. august 2012, kl 07.45
Seda, et aastakümneid korterijärjekorras oldi, ei saa nimetada nägude järgi korterijagamiseks, sest enamus olid seal järjekorras. Teatud ametiesindajad said uusi kortereid ja ka lihtsamalt, nägu ei lugenud seal midagi.
Paljud kes ei saanud järjekorras olles korterit, muretsesid endale need nn koperatiivkorterid, samuti oli võimalik ju väikest pinda suurema vastu teiste inimestega vahetada.
Me elasime ka viiekesi kahetoalises ja ema tahtis kolmest (üks pensionär oleks vahetanud heameelega, kuna ta maksis liigset ülepinda), aga meie lapsed praakisime tal mõtte maha, sest kolmene asus uues linnaosas, kus oli palju venelasi ja kus polnud õiget ruumi mängimiseks, nii jäigi.
 
eelmisele 04. august 2012, kl 20.52
Nägude järgi olid ka. Mu ema elas üle 20a ühisköögis, mäletan seda elu, jube oli.

Üks tähtis nina tahtis mu ema korterist üldse ilma jätta, lihtsalt nägu ei meeldinud. Lõpuks saime hästi külma 1.korruse korteri, aga see tähtis nina oli vastu. Ema oli väga kohusetundlik töötaja, töötas kahel kohal, aga sellele tegelasele nägu ei meeldinud ja kõik.

Tegelane oli eestlane, seega nõukaajal võis ka võimukam eestlane rahvuskaaslase ära süüa.
Tegelikult nii uskumatu, et antud isik eestlane, ei usu kohe.

Lisan veel, et ema oli ülimalt töökas, palju töökam kui mina, kõrgharidusega, kohusetundlik ja väga vaikne, mingit põhjust ei olnud üle 20a tööstaaziga korterit mitte saada.
 
seda et 04. august 2012, kl 21.01
pidi su emal ikka eriline lõust olema.:D
ja ega käbi kännust... sest mulle tundub sind nägematagi, et mulle sinu nägu ka ei meeldi. su juttu lugedes ei meeldi mulle kohe kuidagi su nägu, kuigi praegu pole nõukaaeg. nii et see ei olene riigikorrast.
 
to eelmisele 04. august 2012, kl 21.38
eelmisele Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Nägude järgi olid ka. Mu ema elas üle 20a
> ühisköögis, mäletan seda elu, jube oli.
>
>
> Üks tähtis nina tahtis mu ema korterist
> üldse ilma jätta, lihtsalt nägu ei meeldinud
> . Lõpuks saime hästi külma 1.korruse korteri
> , aga see tähtis nina oli vastu. Ema oli
> väga kohusetundlik töötaja, töötas kahel koha
> l, aga sellele tegelasele nägu ei meeldinud
> ja kõik.
>
> Tegelane oli eestlane, seega
> nõukaajal võis ka võimukam eestlane rahvusk
> aaslase ära süüa.
> Tegelikult nii uskumatu
> , et antud isik eestlane, ei usu kohe.
>
>
> Lisan veel, et ema oli ülimalt töökas, p
> alju töökam kui mina, kõrgharidusega, kohuset
> undlik ja väga vaikne, mingit põhjust ei ol
> nud üle 20a tööstaaziga korterit mitte saad
> a.

jumal küll, keegi pidi ju ilma jääma? miks mitte siis Sinu ema? kelle ema see parem oleks olnud? ja mõtleks, eestlane oli, kes ilma jättis? irw, samas on teiste emade lapsi ilmselt, kes nüüd peaksid siis kiitma, et mõtleks, eestlane oli, kes meie perele korteri andis. neid võiks olla sadu, eks?
 
kati 06. august 2012, kl 09.59
mõndasid õpetajaid sai küll mitte sallitud, p.sse muidugi neid ei saatnud-ei tahtnud vanematele jamasid korraldada
 
nõukaaeg oli ju nii super, või mis? 06. august 2012, kl 12.36
kuidagi ei lähe loogika kokku, ometigi kiidate siin kui super ikka nõukaaeg oli ja siis, et ema pidi järjekorras seisma ja ei saanudki korterit? oot siis ikka nii super ei olnud, et kõik oleks korteri saanud? osad pidi elama siis kehvasti, kas nii? aga mille üle te siis kuradate, praegu on samamoodi ju? lihtsalt nüüd saavad paremini elada need, kes rohkem pingutavad.

ja üks kommenteerija nõus põeb siin suurushullustust: paarikümne aastaga surevad eestlased rahvusena lausa välja, muahahaha
 
just 06. august 2012, kl 15.20
Mida ma siis räägin, olid siis vaesed, on ka nüüd. Vahe on ainult selles, et siis ei olnud sa vaene mitte omal süül, vaid seetõttu, et palgad olid valdkonniti ülevalt poolt kindlaks määratud...insener sai nii palju, tööline nii palju. Praegu on ka õpetajate palgad kindlad, kuid mitte keegi ei keela teha lisatööd, vene ajal oli see aga suht võimatu,kui ei läinud just öösel vaguneid laadima.
 
to seda et ja to eelmisele 06. august 2012, kl 15.55
Mille peale nähvate, arusaamatu.

Kui oleksite ise ühisköögis üle 20a elanud, siis oleks teine jutt. Aga teil vedas hullupööra, et ei elanud.

Nägu on piltlikult öeldud. On lihtsalt liiga tagasihoidlikud, leplikud inimesed, kes tallatakse jalge alla.

Sinu ema oli lihtsalt sõjakas, võimukas. Nii peabki. Tossikesed ja leebed tallatakse jalge alla.

Pugejad, sõjakad, võimukad inimesed said ikka korteri kiiremini.
 
to 12.36 06. august 2012, kl 16.01
Nõukaajaga vahe ongi selles, et siis võisid pingutada või surnuks töötada, aga ikka ei saanud korterit, kui nägu ei meeldinud. Siis pandi kusagil asjad paika. Sinust endast ei sõltunud.

Muidugi, need, kes hästi oskasid pugeda, said ka nõukaajal soodustusi. Aga mitte kõik, osad neist. Väga nägude järgi käisid asjad.

Tänapäeval sõltub palju inimese enda pingutamisest.
 
teine eestlane 06. august 2012, kl 16.07
Aga see jutt, et eestlased on õelad, on sama üldistav ja pinnapealne kui väide, et kõik mehed on sead.

Kuulge, igas rahvuses esineb suurusehullustust jne. ja nn. Napoloeoni (kes polnud eestlane!) kompleksi, mis paneb inimese õelalt ja üleolevalt käituma teise suhtes. See on ikka INIMESES endas kinni, mitte rahvuses, soos, riigikorras või vanuses.
 
ka ei saa aru 06. august 2012, kl 20.18
mis on riigikorral sellega pistmist, et sinu ema nägu mõnele ametnikule ei meeldinud.
jah, nõukaajal said korteri inimesed teenete eest, said ka tutvuse kaudu, said need, kes siia riiki olid kutsutud tööle, nn spetsialistid. kuid see, et su ema nägu ametnikele ei meeldinud, ei olnud küll riigikorra süü. ju siis polnud riigile mingeid teeneid. oli vaeseid ka tolle riigikorra ajal, näiteks koristaja palk oli 70 rubla, selle rahaga olid vaene, mis vaene ja loogiline, et mingit korterit koristaja ei saanud, sest mis teene see ka riigile, see koristamine. vahet polnud mis nägu sel koristajal või nõudepesijal peas siis oli.
 
to ka ei saa aru 06. august 2012, kl 21.53
Kuidas ei olnud asi riigikorras ?
Kui olid parteilane ja teatud tegelastele pugeja, muidugi said korteri kiiremini.

Mis spetsialististidest jutt ? Ida poolt tulevad inimesed said korterid kohe, aga eestlased olid kaua korterijärjekorras.
Pigem oli mu ema spetsialist, kõrgharidusega ja väga tubli reaalainetes. Ma reaalaineid nii hästi ei jaganud, ema seletas mulle keemiat, matemaatikat, tal oli nendes ainetes väga hea pea.

See, et spetsialistid eelisjärjekorras korterid said, küll õige ei ole. Eelistatuna said ikka vene rahvusest inimesed, täiesti tavalised lihttöölised tihti. Elasin Ida-Virus siis.

Kui asi on spetsialistides, siis oleks mu ema eelisjärjekorras pidanud olema, naise kohta oli tal reaalainetes väga hea pea.
 
to ka ei saa aru LISAKS 06. august 2012, kl 22.01
Mis need teened olid ?
Kellelegi pugemine ja passis rahvus MITTE eestlane. Tundub, et oled väga noor veel.

Mu ema viga oli see, et ta oli tagasihoidlik eestlane, ei läinud tähtsamatele ninadele pugema, oli omaette. Tegi korralikult oma tööd, aastaid ühel töökohal, keemiaga seonduv, tervistkahjustav töö.

Kui mul ülikoolis oli vaja midagi küsida keemias, matemaatikas, füüsikas, ema alati õpetas. Alati oskas ta seletada. Kahju, et ennast Ida-Virusse mattis, suunati sinna tööle ja kohusetundest jäi sinna. Mulle aga olid humanitaarained kergemad, nagu enamus naistele.
 
kle 06. august 2012, kl 22.18
inimene, kes teeb tervistkahjustavat tööd, on lihtsalt rumal. siin pole midagi rääkidagi. ning see on geenides, nagu me siin näeme Sinu kirjutistest. ja kas SInu ema pidi saama korteri, sest oli hea keemias? ei tea miks? ja muide, mina tean venelasi, kes samuti elasid ühisköögi peal. mõtle oma loll mula paremini läbi. veseke, muudkui tehakse SUlle liiga, nüüd on ansip süüdi ja riik süüdi jne, ainul mitte Sinu lollus. jeah.
 
to ka ei saa veel kord 06. august 2012, kl 22.26
Kust sa õelus võtad jultumuse nii öelda `?
Olen täiesti shokeeritud, kui õelad inimesed siin käivad, mis sul viga on ?

Mu ema oli haritud, vajalik ja tubli inimene, äärmiselt töökas ja kohusetundlik. Mis Eesti naistel küll viga on, et nii õelad ollakse.

Eesti naised muutuvad nii õelaks ja tigedaks, miks küll, mis teil viga on, Eesti naised.

Miks te nii ebaõiglsed, valelikud, õelad ja julmad olete ? Naised, mis teil viga on, et valetate, õelutsete ? Ründate täiesti ebaõiglaselt. Mis see teile pakub, naised?
Millest teil elus puudus on, et nii õelaks muutunud olete ?
 
.. 06. august 2012, kl 22.36
ise sa siin vigised.
kui oled tagasihoidlik- siis oled..

kui ühte asja (hetkel korterid) kõigile ei jagu, siis jaga kuidas tahad- alati on ilmajääja jaoks ebaõiglaselt jagatud......

ehitand onn siis endale..
 
ka ei saa aru 06. august 2012, kl 22.39
olen juhtumisi ka ida-virust ja viiekümbine.

siin saidki kortereid idast tulevad nö.spetsialistid ( neid kutsuti siia lausa ohtralt, seda nimetati tol ajal 101.ne kilomeeter, siia saadeti kõik pätid ja kaabakad, sekka ka kaevureid ja absoluutselt kõik insenerid, arstid jpt. see loetelu tuleks pikk ) ja said ka kortereid need eestlased, kes oskasid olla vägagi venelased. see oli nõukaajale omane.

minu vanemad olid Eesti Põlevkivis juhtivatel kohtadel ja nemad said korteri selle eest. eestlastest kaevurid said ka kindlasti korteri ja suvilakrundi. tundub, et kaevurite tööd tol ajal hinnati, sest nemad elasid kõige paremini, ka tagasihoidlikud ja need, kelle näod ei meeldinud. ilmselt oli see käsk kõrgemalt poolt, et nende elu peab olema lill. kaevurid said ka alati eelisjärjekorras autod.

tol ajal üritas igaüks minna sinna tööle, kust oli lootust korterit saada. hiljem võis minna mujale, ma ise tegin ka nii. ikka tuli ka tol ajal osata elus läbi lüüa, ei jooksnud ka siis magajale hiir suhu.

hindeid koolis olen saanud selle järgi, kuidas ma õpetajale meeldin või ei meeldi, samuti ka mu lapsed, kes ei tea nõukogude korrast midagi. ei ole nõus, et see miski riigikorra süü oleks.
 
mis õelad? 06. august 2012, kl 22.46
kus siin see õelus on? Sina ise oled õel, kes Sulle annab õiguse neid siin maha teha, kes said korteri? et nemad olid pugejad vms? mis õigusega? minu ema sai, aga Sina tembeldad ta pugejaks? või parteijüngriks. ja pealegi, mis siis, et venelased said, meil oligi üks suur kodumaa, miks nad ei võinud siis saada? mis annab Sulle õigusi venelasi viletsamateks pidada? jube, kui õel ja vastik inimene oled.
 
.. 06. august 2012, kl 23.40
imelik on nagu loota, et oii.. ma nii nunnuke ja tagasihoidlik jne, et äkki keegi märkab seda ja annabki lihtsalt selle eest..

eks on saanud ka tagasihoidlikud, aga jahh.. üldiselt magavale kassile hiir suhu ei jookse

ikka ise tuleb oma elu korraldada
 
to mis õelad? 07. august 2012, kl 01.23
Ei ole venelaste kohta mitte midagi halba öelnud, meie naabrid ja rahvaste sõprus oli suur.
Lihtsalt nad said korterid eelisjärjekorras ja seda teavad kõik siinsed keskealised prouad.

Üle mõistuse jultumus oli ühest prouast hakata koristaja tööd mõnitama. Ükski HARITUD proua niimoodi ei räägi, ikka haridusest ja haritusest kõvasti puudu.

Proua eesmärk oligi hästi teravalt salvata. Mul tõesti väga kahju, et ei ole õppinud psühholoogiat, saaks ehk aru, miks naised nii õelaks ja irooniliseks muutuvad. Mis Eesti naistega juhtunud on ?
Miks nii mürgised ja alatud olete, Eesti naised ?

Prouake võib neid sissetoodud SPETSIALISTE näiteks Koplis või Lasnamäel või Narvas näha, kohe isiklikult võiks kokku puutuda, siis ehk kaob lolluste rääkimise isu ära.

Mis teiega lahti on, Eesti naised ? Kuidas te nii mürgised ja õelad olete, kui nii ilus elu kogu aeg olnud on ? Või valetate, Eesti prouad ?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!