Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Varia
Kristlus?
 
huviline 09. august 2015, kl 21.08
Olen juba aastaid uurinud erinevaid religioone, islamit ja kristlust põhiliselt. Nüüd on aga saanud mulle kristlus südamelähedasemaks, kuid pole leidnud kohta ega lehekülge, kust kokkuvõtvat, objektiivset ja selgitavat infot saaks. Eriti hea kui saaks kuskil küsimusi ka esitada, sest selles kristlikus maailmas on raske orienteeruda ja tahaks veenduda, et mõned minu maailmavaated ei ole kardinaalselt vastuolus kristlusega.
Tahaksin ka palju muud teada, ehk, palun soovitage lehekülgi, kus saaks küsida, uurida ja abi ja nõu, et targemaks saada ja otsustada, mida teha. :)
PS. Google otsinguga midagi sobivat ma praegu justkui ei leidnud.
 
tore lugu 09. august 2015, kl 21.17
Tahad keskaega tagasi minna?
 
huviline 09. august 2015, kl 21.53
Miks nii? Ma olen täielikult ateistlikust suguvõsast ja maailmast pärit, aga ma tunnen, et tänapäeva maailmas oleks mul vaja rohkem kindlust,kindlustunnet, kindlamaid printsiipe ja tavasid, mille järgi käituda, tunnet, et ma ei pea kõigega ise hakkama saama ja et ma saan millelegi toetuda. Minu kõige suuremad probleemid ongi selles, et ma ei suudaks uskuda Jumalat kui isikut, see tundub jah jabur, aga üldiselt, et on midagi suuremat või ettemääratumat, on täiesti vastuvõetav. Samuti olen vägagi edumeelne inimene ja pooldan evolutsiooniteooriat ja homoseksuaalsete suhete lubamist. Nii palju kui olen oma elus kogemata juhtunud usklike inimeste sekka, on nad palju mõistvamad, andestavamad ja kuidas seda öelda, eetilisemad. Samas ma ei näe, kuidas kristlane olemine, takistaks igapäevaelu, eriti kui ma olen naine, erinevalt islami usust.
 
galita 09. august 2015, kl 22.43
Ega kristlaseks olemine ei takistagi igapäevaelu, kuid jumal ei anna mitte mingit kindlustunnet ja oma igapäevaelus pead siiski ise kõigega hakkama saama. Toetuda saab ainult headele sõpradele ja lähedastele inimestele, jumal ei tule hädaolukorras sulle appi. Kui sa usud, et inimese elu ja saatus on ette määratud siis peaksid pigem tegelema šamanismiga kui kristlusega. Šamaanid suhtlevad vaimudega, ennustavad tuleviku ja usuvad, et inimese saatus on juba sünnihetkest paika pandud.
Kas saatana üheksat käsku oled lugenud?
 
tore lugu 09. august 2015, kl 22.54
Tänapäeval on selleks parteid
 
ristiusuline 09. august 2015, kl 23.38
Ei oska soovitada praegu sellist lehekülge, mis sind huvitab. Tore on see, et tunned huvi ristiusu vastu. Mina soovitaksin siiski alustada evangeeliumite lugemisega. Soovitan sul endale muretseda päris oma piibel, kus sa võid ka alla joonida kirjakohti, mis sind kõnetavad. Lugeda saab muidu piiblit ka internetist

http://www.piibel.net/

Võta sealt lahti piibli sisukord ja sealt leiad Uuest Testamendist kohe neli evangeeliumit. Ka oleks hea kui loeksid peale nende evangeeliumite läbi piibli algusest Esimese Moosese raamatu. Nende põhjal saad algaja kristlase põhiteadmised kätte. Soovitan käia ka kirikutes jumalateenistustel. Kristluses on palju konfessioone, mis selle 2000 aasta jooksul on tekkinud ja see muudab kindlasti asja esialgu keeruliseks. Katoliku-, õigeusu-, luteri-, baptisti- ja metodisti kirik on suhteliselt sarnased, erinevus on vaid mõndadel välistel asjadel. Kõik kuulutavad ikka Jeesust Kristust ja toetuvad piiblile.

Soovitan kuulata ka Tartu Pereraadiot, kus on väga huvitavaid saateid ja kus iga päev on võimalus kuulata ka jutlust. Nt õhtul peale unejuttu lastele, mis algab 21.00, on arhiivijutlus, orienteeruvalt kuskil 21.15. Huvitavaid saateid on seal väga palju. Eks tuleb ise valida millised sulle huvi pakuvad.

http://www.pereraadio.ee/uus/

Nt miks mitte kuulata saadet "Tõde otsides", kus lahatakse erinevaid teemasid. Otsi sealt lehelt see saade üles.

Algajale oleks soovitav veel õppida pähe Meie Isa palve. Selle leiad sa Matteuse evangeeliumi 6. peatükist, salmid 9-13. (Panin lingi internetipiibliga, sealt leiad kergelt üles või kui on omal piibel olemas, siis sealt ka).

Nüüd on sul seda infot ja õppimist siit mitmeks kuuks või isegi aastaks olemas. Ma soovin sulle seda, mida Jeesus Kristus meile kõigile soovitas:
Paluge, ja teile antakse, otsige, ja te
leiate, koputage, ja teile avatakse, sest iga paluja saab ja iga otsija leiab ja igale koputajale avatakse!
 
logimata moosimadu 10. august 2015, kl 00.24
moosimadu 10. august 2015, kl 00.30
Juba sa jõudsid siia ka... oinas :D
 
to logimata madu 10. august 2015, kl 01.03
kesse loll hakkaks sellise pealkirjaga linki üldse avama?
 
logimata moosimadu 10. august 2015, kl 01.48
Luuserid.
Sama, lihtsalt "ohutum" pealkiri:
https://cafewitteveen.files.wordpress.com...

superstisious naked ape on teie meelst porr? häh.ise teate.
 
credo 10. august 2015, kl 09.39
Apostellik usutunnistus:
Mina usun Jumalasse, kõigeväelisse Isasse, taeva ja maa Loojasse. Ja Jeesusesse Kristusesse, Tema ainsasse Pojasse, meie Issandasse, kes on saadud Pühast Vaimust, ilmale tulnud neitsi Maarjast, kannatanud Pontius Pilaatuse all, risti löödud, surnud ja maha maetud, alla läinud surmavalda, kolmandal päeval üles tõusnud surnuist, üles läinud taeva, istub Jumala, oma kõigeväelise Isa paremal käel, sealt Tema tuleb kohut mõistma elavate ja surnute üle. Mina usun Pühasse Vaimusse, üht püha kristlikku Kirikut, pühade osadust, pattude andeksandmist, ihu ülestõusmist ja igavest elu.
 
huviline 10. august 2015, kl 09.39
Aitäh asjaliku vastuse eest! Vaatasin ja mõtlesin, et võib ju minna ka leeri, sest nagu ühel kiriku koguduse leheküljel kirjas oli, siis "Leerikooli võib läbida ka lihtsalt huvist end religiooniteemadel harida, kuid koguduse õpetajana pean oluliseks seda, et inimesed jõuavad sisemise soovini end ristiinimeseks tunnistada, ristimise sakrament ja leeriõnnistus vastu võtta." Ehk siis vähimal juhul saan targemaks, rohkemal juhul ristiinimeseks.

Moderaatorid, kas oleks võimalik see spämm siit ära kustutada? :)
 
?!? 10. august 2015, kl 09.43
südmelähedasem?!?
ma ei näe su kirjutisest ainsatki märki välja, et sinust niipea võiks saada kristlane
kas tõesti kujutad ette, et Jumal on taevane teenija, kes täidab kõik su soovid ja peaks udu tõmbama niipea, kui sul teda enam vaja ei ole?
pole olemas kristlast, kes ei loeks regulaarselt Piiblit ja ei käiks kristlikel koosolekutel
pole olemas kristlast, kes ei osaleks kuningriigi kuulutustöös
vabandust, aga su süda on liiga kõva; nimelt on evolutsioon täpselt vastuolus Piibliga, samuti homoseksuaalsus
sa otsid seda, mis meeldib sulle, mitte Jumalale
 
huviline 10. august 2015, kl 10.06
Ma saan ühest küljest sinust aru, ?!?, aga mitte täiesti. Ma ei ole kuskil väitnud, et ma sooviks Jumalast ainult teenrit ja et ma ei tegeleks regulaarselt praegu või kunagi hiljem Piibli lugemise ja muu sinu mainituga.
Ma otsin tõesti seda, mis mulle meeldib, aga sellepärast ateistlikud inimesed pöörduvadki budistiks, moslemiks või taarausuliseks, nad otsivad endale selle suuna, mis nende vaadetega kõige enam haakub ja see on ju täiesti normaalne. Ma ei saaks kuulutada end mõne usu järgijaks, kui minu vaated selle religiooni vaadetega kokku ei langeks.
Ja mis puudutab evolutsiooni ja homoseksuaalsust, siis mainisingi kohe alguses, et tahaksin mõnede oma maailmavaadete suhet kristlusega üle küsida. Samas mulle meenub, et nii palju kui ma juhtumisi näinud-kuulnud olen, on nii mõnigi USA kirik avaldanud mõlemale toetust ja ei kuuluta seda kristlusega vastuolus olevaks. Selles tahakski ma rahulikult selgust saada, mitte niimoodi agressiivselt süüdistusi loopides.
 
arvan 10. august 2015, kl 11.06
Üldiselt jah on piiblis homoseksuaalsus patt. Sellest ei saa üle ega ümber. See et mõni kirik alla annab ühiskonna survele, tuleneb tegelikult n-ö vaimsest vägistamisest teisitimõtlejate suhtes. See on teerullipoliitika. Ja see näitab ainult homoaktivistide sallimatust kõigi nende vastu, kes nende ideoloogiat ei poolda. Aga see selleks, läheb teemast välja. Inimene peab ise hakkama nägema selle homoideoloogia pahupoolt ja veenduma, et see on vale, kui ta seda ei mõista, siis ei pea ta seda ka lihtsalt pimesi omaks võtma. Ehk läheb aega aastaid, et silmad avaneksid. Küllap on see siis Jumala töö, mitte teiste inimeste oma.

Mis aga kuningriigi kuulutamisse puutub, siis seda teevad käsu korras jehovistid. Ja inimene, kes siin kritiseerima hakkas, on raudselt jehovist. Nemad on tõesti kõrvale kaldunud armust ja nemad hakkavad inimese omamõtlemist piirama, on suhteliselt pealetükkivad. Seega ikka säilita kainet mõistust ja analüüsivõimet. Ega usk ei röövi mõistust ega tee pimedaks, vaid ta valgustab ja avab silmi. Sellepärast on esmatähtis isiklik osadus Jumalaga, mitte niivõrd kambavaim. Ma isegi soovitaks eralduda aeg-ajalt sellest pidevast kirikuosadusest, et asju kõrvaltvaataja pilguga näha ja mõista kui midagi on viltu.
 
galita 10. august 2015, kl 11.09
Postitaja ?!? on Jehoova tunnistaja ja nemad on äärmuslik kristlaste rühmitus, millest oleks küll targem kaugemale hoida. Nad suruvad on vaateid vägisi peale, ise nimetavad nad sellist majast majja käimist ja inimeste tülitamist tänavatel, kuulutustööks. Nii mõneski Euroopa riigis on Jehoova tunnistajate usulahk keelatud.

Teistelt usklikelt küsiks, kuidas suudate uskuda seda mida ei näe ega kuule? Mida selline uskumine annab? On religioon midagi antidepressandi taolist?
Mina usun loodusseadustesse-kõige kindlam värk.
 
galitale 10. august 2015, kl 11.37
Vastaksin sulle Jeesuse sõnadega, kes pimeda nägijaks tegi ja kui see nägijaks saanu selle pärast kogudusest välja heideti, et ta Jeesusesse uskus, siis Jeesus ütles:
„Mina olen tulnud maailma kohtumõistmiseks, et
need, kes ei näe, hakkaksid nägema, ning nägijad jääksid pimedaks.”
Seda kuulsid mõned variseridest, kes olid tema juures, ja ütlesid talle: „Kas meiegi oleme pimedad?”
Jeesus ütles neile: „Kui te oleksite pimedad, ei oleks teil pattu. Aga et te nüüd ütlete: „Meie näeme”, siis jääb teie patt teile.

Hästi palju kasutas ta oma kuulutusel väljendit: kel kõrvad on kuulda, see kuulgu.

Ta ei räägi ju füüsilisest nägemisest või kuulmisest, vaid vaimsest. Jumal on nähtav ja tunnetatav Püha Vaimu läbi. Kuna see on niisama reaalne nagu armastus on reaalne selle inimese jaoks, kelle südames ta elab, siis see usk püsib ja inimesel, kes Jumalat tunnetab igapäevaselt, on jälle raske mõista kuidas teised seda ei tunne ega näe. Aga nagu armastustki tuleb toita ja hoida ja vaeva näha, nii on ka selle Jumalaga osaduses olemisega. Mis on armu ja käsu vahe? Armus inimene otsib pühitsust Jumalalt, inimene ise on rikutud patuse loomusega ja Jumal, kes on Püha, võib oma armust inimest pühitseda Püha Vaimu läbi ja seda siis inimene alandliku meelega ka otsib ja taotleb. Käsu järgi elades, ta aga hakkab väliselt muutma oma elu selliseks nagu ta juba oleks püha - ühesõnaga toimub selline väline kosmeetika rohkem. See tekitab teesklust sageli ja silmakirjalikkust. Kahjuks on selle õpetuse sisse toonud n-ö eduteoloogia, mis näitab, et kirik ei ole alati suutnud püsida algõpetuses, vaid on maailmavooluga kaasa läinud. Aga ikka ja jälle pöördutakse siis tagasi selle algse juurde, nagu Jeesus omal ajastul. Pöördutakse sellest välisest sisu juurde. Nii individuaalses usuelus kui ka kirikuelus. Arvo Pärt ütles, et Jumala käskude järgi elamine on sõna otseses mõttes loominguline tegevus. See on väga sügav, ütleks, et sinna tuleb panustada kogu südamega, siis see on midagi väga võimast, sügavat, kaunist.
 
Ei noh 10. august 2015, kl 11.39
galita - kas usud, et õhk on olemas, kuigi sa seda ei näe ega kuule?

Ja kohe kindlasti ei vaja need kes usuvad, et sinagi usud. Sellest tulenevalt ei ole mõtet seletada, mis see annab.
moosimadu 10. august 2015, kl 11.54
Sikohal olen Galitaga üsna ühel meelel, seda enam, et teemaalgataja põhjused usku uurida tunduvad kuidagi vildakad olevat.
"tahaks veenduda, et mõned minu maailmavaated ei ole kardinaalselt vastuolus kristlusega"
Ok, aga kui mõned su maailmavaated on kardinaalselt vastuolus kristlusega, mõned sellised maailmavaated, mida muuta oleks lausa valus, mille muutmine viiks sind tülli omastega ja sunniksid sind elu seniseid põhiväärtusi ümber hindama?
Kas sa siis valid teise usu?
Ma nimetaks seda mitte jumala otsimiseks, vaid religiooni šoppamiseks.
"Noh, jumal, mida sinul mulle pakkuda on? Ah nii vähe? ok, ma vaatan naaberreligiooni juurde, tal on ehk paremad pakkumised."
Konjukturislik lähenemine usuotsingutel onn isegi minu jaoks midagi uut :D
Siin kommentaariumis esinev jehovist on selle päris kenasti ära tabanud.
Nagu Galita väga õigesti täheldas: uskuda võib ainult loodusseadustesse. Omalt poolt lisaksin, et pisut tasub isegi neis kahelda :D
 
galita 10. august 2015, kl 11.57
Loomulikult ma usun, et õhk on olemas, sest õhu puudumine ei jää märkamatuks ei mulle ega mitte ühelegi teisele elusolendile. Hapniku olemist tuntakse füüsiliselt.
Armastus võib küll algul pime olla, kuid pikapeale märgatakse ikkagi kas armastatu ka vastu armastab. Ilma vastuarmastuseta lõppeb ka kõige kuumem armastus otsa. Välja mõeldud tegelase armastamine on kartus armastada reaalset inimest, sest välja mõeldud tegelane ei peta mitte kunagi, ta kaitseb ja armastab meid alati ja igavesti.
Elu on kohati jõhker ja halastamatu, kuid sellele vaatamata eelistan ilusale muinasjutule karmi reaalsust. Inimesed jaotatakse iseloomu poolest laias laastus kahte gruppi, võitlejad ja põgenejad. Võitleja loodab endale ja võitleb, põgeneja loobub võitluseta ja loodab, et kuskil on keegi tugevam võim kes teda toetab.



Toimetatud 1 kord(a). Viimati galita 10.08.2015 11.58.
 
galitale 10. august 2015, kl 12.07
Sa eksid absoluutselt kõiges. Nii selles võitluse jutus kui ka selle vastuarmastuse puudumises. Tegelikult on alguses ikka Jumala armastus, millele inimene vastab, mitte vastupidi. Aga muidugi kui ei usu ja usud, et usklikud mõtlevad Jumala välja, siis kahjuks tõesti pole sa Jumalat kogenud, või kui oled, siis on su kahtlused selle kogemuse kohe röövinud. Aga ateistlikus maailmas on muidugi uskmatul kergem elada, ent ma kahtlen kas see on tasuv valik. Minu veendumuste ja valguse järgi, on see vale panus, mille tegelik tasu tuleb ilmsiks enne inimese surma.
 
galita 10. august 2015, kl 12.30
Milline on Jumala armastus ja kuidas see väljendub?
Inimese armastus tähendab kallistusi, suudlusi, koos olemist, üksteise aitamist kasvõi näiteks majapidamistöödes. Looduse jaoks on esmatähtis oma liigi säilitamine ning armastusest sünnivad lapsed. Jumalat võib armastada, kuid sellest armastusest rasedaks ei jää, kuigi legendi järgi sai Neitsi Maarja lapse. Aga reaalselt ei ole sellist asja siiski veel juhtunud, lõpuks on ikka selgunud, et mõni lihast ja luust mees oli lapse tegemisel abiks.
moosimadu 10. august 2015, kl 12.32
''Aga ateistlikus maailmas on muidugi uskmatul kergem elada, ent ma kahtlen kas see on tasuv valik''

Seda ma konjukturismi all silmas pidasingi. Usk mitte sisemise veendumuse ajel, vaid võimalikku kasu silmas pidades.
 
pff 10. august 2015, kl 12.34
"Armus inimene otsib pühitsust Jumalalt, inimene ise on rikutud patuse loomusega ja Jumal, kes on Püha, võib oma armust inimest pühitseda Püha Vaimu läbi ja seda siis inimene alandliku meelega ka otsib ja taotleb."

Mõtleme natuke. Jumal on kõikvõimas. Jumal lõi maailma ja inimese. Ta lõi inimese täpselt sellisena, nagu ta soovis - "omaenda näo järgi". Kõikvõimsana ja kõiketeadvana, ajast ja ruumist kõrgemal seisvana nägi ja näeb jumal oma loomistöö tagajärgi, sh inimeste tegusid ette aegade otsani. Jumalale ei saa tulla miski üllatuse ega pettumusena. Ka mitte see, et inimene muutub loomuselt "rikutuks ja patuseks". Jumala tahtest pole inimesel võimalik üle astuda. Jumal teab juba täna, mida sa homme teed. Inimesel ei saa olla selles suhtes mingit vaba tahet.
 
galita 10. august 2015, kl 13.03
Planeet Maa tekkis keemilise reaktsiooni tagajärjel, heeliumi ja vesinik plahvatasid suure kuumuse tõtta. Keemilised reaktsioone on võimalik laboratoorselt katsetada.
Millel põhineb oletus/veendumus, et maailma lõi kuskil kõrgel istuv ja kõike nägev olevus, keda inimene ei näe ega kuule?

Mulle meeldivad dokumentaalfimid ja ühes dokufilmis räägiti kuidas tekkisid legendid jumalatest. Väidetavalt on planeedil Maa eksisteerinud tsiviliseeritud ja tehniliselt kõrgel tasemel elu juba enne meie ajajärku, kuid see hävines väga tugeva tuumaplahvatuse tagajärjel. Tunnistust tuumaplahvatusest saadi Indias arheoloogiliste väljakaevamistel-leiti tules hävinud linn ja analüüsid näitasid väga kõrgeid leekide temperatuurisid, selliseid mida suudab ainult tuumaplahvatus tekitada. Kuidas sai Maal toimuda tuumaplahvatus, ajal mil ei oleks tohtinud mingit tsivilisatsiooni ega tehnikat eksisteerida, ei ole siiani veel ühest vastust saanud. Kuid üha rohkem oletatakse, et ka teistel planeetidel eksisteerib elu ning sealsed asukad külastasid Maad ning sellest on tekkinud usk Jumalasse. Maal elavad inimesed kutsusid teiste planeetide asukaid Jumalateks. Väljakaevamiste käigus leiti vanad kirjad ja joonised lendavatest objektidest, see pärines ajast kui inimese poolt loodud lennumasinaid veel ei olnud, ja kirjeldati kuidas nende lennumasinatega saabuvad jumalad. Teadlased väidavad, et mitte ühtegi lennumasinat mitte näinud inimesed ei oleks suutnud nii täpselt lendavaid objekte kirjeldada ega joonistada.
 
internetiawaruste alamakstud sibi 10. august 2015, kl 22.13
galita, mine laborisse ja loo seal vesinikust ja heeliumist inimene. tüüpiline külaateist, kes vaatab telerist dokumentaale, sest nendes peitub absoluutne tõde. LOL
 
galita 10. august 2015, kl 23.18
Kus ma kirjutan, et vesinikust ja heeliumist loodi inimene?
 
þø 10. august 2015, kl 23.23
internetiawaruste alamakstud sibi Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> galita, mine laborisse ja loo seal vesinikust ja h
> eeliumist inimene. tüüpiline külaateist, kes vaata
> b telerist dokumentaale, sest nendes peitub absolu
> utne tõde. LOL


Kas Tõnis on kirikupapiks hakanud? DDD..
Kui ei suuda oma ropendamisvajadust kontrolli all hoida ega siis delfi modena enam pikka pidu ei ole.
 
internetiawaruste alamakstud sibi 10. august 2015, kl 23.42
no kui sa vesiniku ja heeliumiga hakkama ei saa, võta siis muid mendelejevi tabeli elemente lisaks. :D
 
oh seda vanajumalat küll 11. august 2015, kl 06.38
kõigepealt lõi maailma, siis mehe, seejärel naise ja sellest pasast mis üle jäi tegi ta kreatsionismi uskuva delfi kommentaatori. Heeliumi jäi sealjuures ropult üle - kui te vaid kuuleksite viimatiloodu häält!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!