Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
kardan vingumürgitust
 
foobik 31. jaanuar 2017, kl 19.18
elan ahiküttega korteris. kardan vingumürgitust. mitte paaniliselt aga iga päev ikka mõte läheb sinna kanti. ei pane ahju ega pliiti enda arvates varem kinni. andurid on kõik olemas aga ei tea ju kas andurid on töökorras. st. tuled-viled põlevad, patareid on uued, aga pole kordagi ju olnud vingu toas, et teada, kuidas need aparaadid siis toimivad reaalses elus ka. igal hommikul on pea uimane ja väsinud. vahel on keset ööd järsku süda väga paha. olen siis ikka tuulutanud jne. aga hirm on sees ikka, et äkki need aparaadid ei näita või on valesti paigaldatud jne jne jne.
 
maga rahus 31. jaanuar 2017, kl 19.27
Soovitan paigaldada lisaks suitsuandurile ka vinguandur.
 
pohh 31. jaanuar 2017, kl 19.35
miks sa paanitsed? ons siis su elu nii üliimeline?
no jääd magama ja mis siis sellest. kõik surevad kord. vingusurm on väga mõnus ja rahulik surm
 
ving 31. jaanuar 2017, kl 20.07
Kui sa ahju segad, seejärel paned sisemise ahjuukse, selle aukudega, kinni ning lased natuke tuuletõmbusel toimida, siis on näha, kas ahjus on kõik tukid lõplikult ära põlenud või mitte. Kui on kasvõi väike sinine leegike kuskil, siis ära siibrit kinni pane, sest sealt tekkib vingu. Kui on ainult söed, mingit leeki ei tekki, siis võid siibri kinni panna.
Suitsuandur vingu peale ei reageeri.
 
loom15 31. jaanuar 2017, kl 20.15
sa ei sure vingumürgist, sulle raiutakse pea maha.
 
kullerkupp 31. jaanuar 2017, kl 20.15
tegelikult kardad sa ju surma, aga surma kardab ainult see kes ei julge elada
 
vastupidi 31. jaanuar 2017, kl 20.40
Vingu kardab see, kes pole enesele selgeks teinud (füüsika) kütmise lõpetamise tehnikat.
Kui on hirm, siis ära jäta punaseid süsi, siiber pane kinni alles siis, kui pole enam sädemekestki.

Sest väikese soojakao korvab tuhandekordselt rahulik uni.

Ving on LÕHNATU, MAITSETU, VÄRVITU ja õhust RASKEM gaas, ma ei ole näinud vinguandurit, kuid see peaks olema paigutatud üsna põrandale,
kui mitte, siis see on üks ostetud lisajura.
 
imelise eluga 31. jaanuar 2017, kl 20.52
ma usun, et su peavalu väsimus ja iiveldus on sellest, et kardad 24/7 paaniliselt surma.
KÜSI ENDALT, ET MIKS SUL SELLINE HIRM?
elasin ka nooruses ca 10a ahiküttega korteris, kütsin briketiga teinekord hiigelsuure läbi mitme toa ulatuva kahhelahju nii kuumaks, et särtsus, et oli ka miinus 20ga kolm päeva muretu elu, aga pidevalt pabistada, et äkki suren ära, no mida?! no suren siis suren. hakka ometi elama kord.
 
vastupidile 31. jaanuar 2017, kl 21.04
mina kütsin nii, et see kahe suure traatkorvi jagu briketilasu oli tulikuum ja punane, mõned pisemad tükidki veel sees ning hõõgus, peal oli vaid imekerge tuhakord ja panin siis siibri kinni.
ei juhtunud minuga kunagi midagi.
vahetult enne magamaminemist ei tasuks kütta. ma kütsin ikka enne oma 2-3 tundi järjest ja siis siiber kinni.
kütmine on nagu nõme ja tüütu töö, sedand küll. tänaseni ei huvitu eriti kaminatest jne. elav tuli on muidugi ok, aga ma seda elavat tuld näinud ja tundnud liigagi palju. piisab nüüd küünlalaternatestki ja jaanipäeval lõkkest.
 
To 21.04 31. jaanuar 2017, kl 21.21
Pole eriti tark tegu.
Lapsed uhkeldavad teineteise ees, et on jooksnud auto eest üle tee palju kordi, midagi hullu pole juhtunud!
On see ka tark tegu?
 
to-le 31. jaanuar 2017, kl 21.49
ma ei uhkelda, ma räägin, kuidas mina 10a elasin ja kütsin.
olin ma tark või rumal, ei tea öelda, ahi oli küll kaua kuum ja mina olin rahul, et ei pidanud hirmkümast keldrist iga päev briketti tassima, niiet käed maani. kaalusin tol ajal alla 50 kilo, see briketi tassimine oli mulle nagu jõle sunnitöö. eriti jube oli, kui arvasin peale klubist tulekut, et suudan öö üle elada ka elektriradikaga, aga kella nelja paiku öösel tuli selline hundikülm kallale, et pidin ikka vammused selga toppima ja lõdisedes keldrisse jooksma, et hakata kütma.
muidu olid mul sellest kadrioru-perioodist head mälestused, sest vaade oli aknast super, seal hõljus rohelise loorina hiigelsuur ja vana hõbepaju, asukoht oli ka väga mõnus, vaikne ja linnale lähedal, aga see kütmine veebruaris oli lihtsalt õudne. oma austajatelt seda nõuda, kui nad minu juures olid, oli ju ok, kuid neid vaid selleks enda juurde nõuda oli kuidagi lame ja minu jaoks koormav, ma pigem tassisin ise kuiet kellegi seltskonda taluda, kui ma seda ise ei soovinud.
 
üürikorteris mitte puurida, seal õppida oma kollet tundma, kuni kütmine selge 31. jaanuar 2017, kl 22.50
Puurida auk siibrisse.
Puurida auk kuhugi uksesse.
Osa sooja ohverdamisega lastakse tont välja.
Andureid saab kontrollida. Osta saab ekraaniga anduri. Alguses tuleb harjuda teadmisega, et see ei näita kui või kas on. Näitab hoopis, kui palju on ja tõesti kobama kütmisega on natuke iga kütmisega elamisse ka sattunud. Võibolla nii natuke ja nii väheks ajaks, et see ei jõua midagi teha, kaob ustest käies, ka kuskilt puuduvate või vanade tihendite kohalt välja.
 
.... 31. jaanuar 2017, kl 23.05
tundmatu asi ajab kartma - tuleb endale selgeks teha, mis on ohtlik ja kuidas seda vältida. Vingugaasi kohta on siin juba kirjutatud, elementaarne keskkooli füüsikatunni teema (kui mitte juba varasemas õppekavas, ei mäletagi täpsemalt). Olen ise eluaeg ainult ahiküttega kodus elanud (ja elan siiani) ja kütmise reeglid selged lapsest peale. Küttekehad peavad olema piisavalt korras ja puhtad (kütteperioodil tuleks lõõre pühkida umbes iga kahe kuu tagant, vajadusel sagedamini, sellega saab ise kah hakkama), et tõmme oleks normaalne - see on esimene reegel. Meil on enamus küttekehasid sellised, mida ei köeta kiiresti ja suure kuumusega, seega peab teadma, mismoodi konkreetseid küttekehi tohib kütta. Ülekütmine on ohtlik ja lõhub küttekeha. Siiber olgu pigem kauem lahti kui liiga vara kinni. Suitsuandurist ei piisa - hea on paigaldada vinguandur, meil on elektripistikusse pistetav ja see on umbes sellisel kõrgusel, kus magamisaseme tase. Ja ohtlik ei ole ainult vingugaas - põlemisega tekivad suhteliselt madalal temperatuuril ka muud eluohtlikult mürgised aurud, sest meil kõigil on kodus erinevaid plastmaterjale sisustuses. Vinguandur reageerib väheselegi ja hoiatab varakult ning jõuab tuulutada.
 
ahjukütja 31. jaanuar 2017, kl 23.17
Ahju siibri panen kinni alles nii tunnikene pärast välimise ukse sulgemist. Sellega pole vaja kiirustada, oli juhus et unustasin siibri lahti kuni järgmise päevani ja ahi polnudki märgatavalt jahtunum kui suletud siibriga.
 
irw 31. jaanuar 2017, kl 23.35
Küttekehad peavad olema piisavalt korras ja puhtad (kütteperioodil tuleks lõõre pühkida umbes iga kahe kuu tagant, vajadusel sagedamini, sellega saab ise kah hakkama), et tõmme oleks normaalne - see on esimene reegel

no sa oled ka mingi erimini paanikjaanika lollakas
 
CO to irw 01. veebruar 2017, kl 02.17
Tead mis, neljal punktikesel on just eeskujulik suhtumine. Vingugaasi tulebki suhtuda ettevaatlikult ja tõsiselt. Irvitama peaksid hoopis enda mitte kõige targema mõtteavalduse üle.
Maaks 01. veebruar 2017, kl 10.27
Kui niiväga kardad, siis pane vingugaasi andur näiteks magamistoa seinale ~0,5m kõrgusele (kindlasti ei ole selleks hoiatuseks piisav sutsuandur). Näiteks selline, ei maksa teab mis palju: https://www.suitsuandur.ee/et/a/vingugaasiandur-...
 
foobik 01. veebruar 2017, kl 10.44
mul on paigaldatud magamistuppa nii suitsuandur lakke kui vinguandur voodi kõrgusele. on ekraaniga vinguandur. pole siiani kordagi häält teinud. ahju siiber pidi läbi laskma nagunii, kunagi üks pottsepp ütles. aga pliidi alles lasin ehitada ja seal olen siiani jätnud siibri natuke lahti, kuid sellega on hommikuks ka soojamüür üsna jahe. vanu küttekoldeid ei tea kunagi ja remont on kallis ning välja kolimine võimatu. ema oli oma elus kaks korda ägedas vingumürgituses, aga mitte samas korteris. eks sealt see hirm. meie majas on lõõrid kuidagi valesti ehitatud, isegi nii võib olla, et kui ülemine kütab oma ahju, mis asub täpselt minu korteri peal, siis tema suits tuleb tihti minu ahjuuksest sisse, kui uks juhtub lahti olema. minul endal ei pruugi korteris üldse ahi ega pliit küdedagi. vot seda ma natuke pelgan. kõik asjapulgad ka tuletõrje on käinud vaatamas, aga teha pole midagi. maja ümber ei ehitata. vana maja, stalini aegne. tõmbega on mingi jama, kuigi korstapühkija käib majavalitsuse poolt kaks korda aastas nii minu kui ülemise naabri juures
 
.... 01. veebruar 2017, kl 11.08
foobik - mõistan Su muret, ise elan tsaariaegses majas ja tean liigagi hästi, kuidas ahjude-pliitide-korstendega.... Kuid oled teinud ise kõik, et kartustel ei oleks alust! Vinguandur on vägagi tõhus asjandus ja hoiatab juba siis, kui midagi ohtlikku veel toimunud ei ole ja jõuad kindlasti tegutseda. Kui ei maga just kõrvaklappidega, siis ei ole võimalik seda häält mitte kuulda. Naabritelt võib tuppa imbuda küll haisusid, kuid kas seal on ka vingugaasi või muid eluohtlikult mürgiseid gaase, seda näitab justnimelt vinguandur. Vingugaas ju ise lõhnatu. Vanad majad on sageli kõrgete lagedega korteritega, seega peaks olema korteris ka üsna suur õhuvaru. Kindlasti tuleb igapäevaselt tube tuulutada, mistahes välistemperatuuriga - see on elementaarne. Tuulutada tasub ka enne magamaminekut. Kuna vingugaas on õhust raskem, siis võib aidata ka see, kui toas saada õhk liikuma (=segunema) - kui võimalik, võib asetada näiteks ventilaatori kuhugi põrandapinna lähedusse, samas - ka elektriseadmed peavad olema ohutult paigutatud ja kui kodus ka lemmikloomi, siis peab alati arvestama ka nendega. Ja - kaugel see kevadki enam - varsti talvine kütteperiood ka läbi ning taanduvad ka sellega seostuvad hirmud! Vinguandurit ei tasu ära võtta ka siis, sest - kahjutuli võib kahjuks igal ajal võimust võtta, seda ka naabrite juures, karjuv andur aga alarmeerib kiiresti ja võimaldab hullema ärahoidmise!
 
Ülla-ülla 01. veebruar 2017, kl 11.17
Mul on pliit ja pliidi kõrval vinguandur.
Ükskord saime ämma juures sellise anduri reageerima ka. No lihtsalt uudishimust katsetasime, panime siibri kinni, kui leek oli veel olemas. Reageeris.
Nüüd on julge olla, sest tean, et vinguandur reageeribki, kui vaja.
 
foobik 01. veebruar 2017, kl 11.52
oletame et ma proovin samamoodi, panen pliidi või ahju liiga vara kinni ja siis ootan millal aparaat reageerib. aga kaua peab pärast tuulutama et see kõik välja saada? kas andur jääb siis ise vait kui kontsentratsioon ei ole enam ohtlik?
 
Kord 01. veebruar 2017, kl 12.29
Ehk tasuks küsida Tamrexist anduri kohta, vahest on neil testimise võimalus olemas.

Ma soovitaks mõne heal tasemel pottsepa kutsuda, las vaatab lõõrid üle ja ka siibri. Mul on täitsa uus ahi ja mingi tõmme ka täiesti kinnise siibriga ja kinnise uksega. Järelikult ei ole siiber täiesti kinni ja õhu imeb sisse ahjuuste tihendite vahelt, osadel ahjudel on 1/4 näiteks alati avatud. Kui nii võin ahju julgelt kohe leekide kadudes kinni panna.
 
Kütja 01. veebruar 2017, kl 13.28
Kui kardad, siis pane siiber kinni siis, kui kõik must on....ka söed on kustunud. Natuke sooja läheb sellega küll kaotsi, aga talved on nii soojad, et see pole enam oluline. Vähemalt võid rahuliku südamega magama minna.
 
süsi 01. veebruar 2017, kl 13.41
Ei ole mõtet lasta sütel täitsa mustaks minna ja see on ikka päris korralik soojakadu, ahi jahtub tunduvalt kiiremini, sest soojust kiirgavad söed, mitte tuhk.
 
Kogemus 03. veebruar 2017, kl 01.00
Kogemus ja oma küttekolde eripärade tundmine, on head asjad ENDA jaoks. Enesekindlus õpetada teist inimest TEMA küttekollet kütma - on ülbe ja läbimõtlematu.

Pea ees vette tundmatus kohas - sama risk, kümnetel võib minna õnnelikult, kuid ühel läheb kaelaluu paigast ja eluaegne invaliid või surnuaias.

Siin on tõesti kõik ära seletatud, sinu vastustest võib lugeda, et oled normaalselt toiminud ja kartus on asjatu, aga siinsete enesekindlate põlevate sütega siibrisulgejatega - ära kaasa mine.
 
nn 03. veebruar 2017, kl 07.17
vingugaas ei ole õhust raskem, süsihappegaas on.
alissandra 06. veebruar 2017, kl 18.13
Süsihappegaas on CO2 ja ei tapa kedagi, tappev vingugaas on CO. Mõlemad on rasked gaasid, vingugaasiandur nt paigaldataksegi ca 50 cm kõrgusele, et ta oleks umbes magamisaseme kõrgusel ja reageeriks ohtlikule gaasile.

Kõik, kel on elamine ahjuküttega ja uute akendega ning korralikult tihedaks remonditud, peaksid vahetama siibrid uuemate vastu, kus on juba olemas vajalik auk, et vingugaas välja pääseks või siis jah hankida endale andur. Tavaline suitsuandur asub üldsegi laes, kuhu vingugaas välja jõuab ehk siis kui ise juba mürgistuse saanud oled ja pealegi need ei reageeri CO-le.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!