Et töömees lahendas ära ka konstruktiivse osa, st tegi lisaks oma tööle ka inseneri töö. Nii, et inseneri töö osa jäi Jaagule puhtalt tasku. Nii need kavalad tellijad töömeeste seljas sõidavad. Ei probleemi.... no siis vedas ju, aga muide probleemid võivad veel tulla. Ma ei tea küll, millest konkreetselt jutt. Kuid mõnedel juhtudel võib selline kokkuhoid maksta ka inimeste elu. Näiteks lased töömehel mõne seina ära lõhkuda. Variseb hoone kokku. Töömehed, enamus, ei ole õppinud tugevusõpetust, konstuktsioone jne. See et nad tarka juttu räägivad ja vähe raha küsivad tähendab enamasti seda, et neil on hädasti tööd vaja. Mitte aga, et nad ka alati konkreetset valdkonda SÜGAVUTI tunnevad. Töö tegemine ei tarvitse kulgeda teadmistepõhiselt vaid kõhutunde järgi. Aga kõhutunne võib olla petlik
Insener- konstruktor tehes joonised aga vajadusel ka teostab tugevusarvutuse ja võtab vastutuse.
Ja miks peaks töömees tegema tasuta ära inseneri töö osa (mõelge kõigepealt mida need lõrgepalgalised persoonid teenivad) ja võtma vastutuse selle üle, milleks pole tal õigust ega pädevust?
EHITAMINE VÕIB TOIMUDA KAHEL MOEL:
1. KUIDAS JUMAL JUHATAB
2. NII, ET ASJAD ON KONTROLLI ALL (eelduseks on ka korralik projelt)
Lisaks soovitan oponeerijatele tutvuda Eesti vabariigis kehtivate õigusaktidega, eelkõige EV Ehitusseadusega
...
< Ja teeb 8 tundi tööd mida ei ole vaja ringi teha ja teda ei ole vaja valvata ja õpetada. >
Täpselt nii see muide ongi olnud aastakümneid juba.
...
<Ja töömees oskab oma hinda küsida, mitte ei hakka mökutama, et oleneb jne>
Vat see on nii, et kui tegutsetakse ühel kitsal valdkonnal, näiteks kas-või ainult maalritööd ja töid tehtud aastaid, siis on see muidugi lihtne.
Aga kui tegutsetakse oletame laiemalt üldehitustööde vallas, ütleme vundamendist korstnaotsani. Siis ju palju keerulisem. Tuleb arvutada vastavalt projektile tööde ja materjalide mahud, uurida välja või üle täpsustada hinnad, (täiendada eelarvestus programmi üksushinnete baasi) Luua projekti eelarve (kui tellija pole tellinud projekti koos eelarve osaga)ja vastavalt sellele koostada pakkumine.
Nii käib see proff tasemel.
Olen kogenud jah, et mõned tellijad on huvitatud, et ehitaja "paneb pakkumisega puuse", et saaks ehitaja seljas sõita. Aga selline suhtumine tellija poolt pole mu meelest aus suhtumine. Mina üritan asju ajada ausalt ja sulidest, püüan eemale hoida. Ehkki kahjuks jah paraku paljud inimesed, kes üldse suudavad ehitajalt teenust osta ongi suurelt jaolt kõveral teel oma suured rahad saanud....
Aga nagu Jaak ütleb - kui elad siin, siis lepi sellega, mis on...
Õnneks siiski leidub ka normaalseid kliente, tellijaid ja elu läheb edasi.