kiisumiisu
Meelevaldsusest on asi kaugel. Kui mingi teooria seletab tegelikkust, siis ei saa seda meelevaldseks pidada. Mis tähendab perioodiline töö? See pole muud kui igapäevavajaduste rahuldamine.
Kui ma kevadel ei külva, siis pole mul sügisel midagi lõigata ja talvel pean ma käppa imema.
Mitte mingit arengut, mitte mingit lineaarsust ja kuna loodusele on omane perioodilisus ja inime on looduse osa, siis on selline wärk inimesele loomuomane.
Teine asi on lineaarsus: täna elada paremini kui eile ja homme paremini kui täna. See pole loomuomane, vaid pigem õpitud käitumisviis ja oi kui raskelt omandatud.
Esimesed töösturid nägid ränka vaeva, et töölistele sisendada, et nad peavad tegema tööd nii kaua ja palju, kui peremehel vaja ja muudmoodi nad oma tahtmist ei saavutanud kui suure hulga järelvaatajate abil.
Vanasõna "mõisa köis, las lohiseb" pole mitte ainult eesti pelmeenide maailmavaate väljendus.
Aga noh, aega läks ja asja sai ning nüüd on see lineaarne mõtlemine üldlevinud... Kuid nagu elus ikka, selleks et midagi uut teha, on vaja vana ära lõhkuda ja lineaarsus asendas perioodilisuse, kohustas meest tegelema kumulatiivsete väärtustega... Vaada kui tavaline kasvõi siingi: kui mehel pole maja, autot, seda teist ja kolmandat, siis ta ei olegi mees, aga naised tunnistavad päris ausalt ja avameelselt, et neile ei meeldi ja nad ei oska süüa teha ning see on normaalne.
Aga jäägu see väike kõrvalepõige.
Kuid miks mees osutab teene, kui ta ahju kütab, aga ei pea sama asja mingiks kangelasteoks kui seda üksi elades teeb?
Kas siin ei ole põhjus naistes endis, kes sellised asjad mehe jaoks "mõisa köieks" muutnud on? Need asjad on võõrad, sest: "mõnda asja peab ikka tegema selle inimese näpunäidete järgi, kes seda kvaliteetsemalt teeb".
Ja siin ei aita mingi töö ümbernimetamine naistetööst meestetööks.
Aga üldiselt.. mul läks kõht tühjaks, lähen kartuleid koorima(nagu oskan), neid keetma(nagu oskan) ja sööma ise omakeedetud pudru.. ja kuni keegi mind ei õpeta ega sunni(peale enda kõhu), pole kartulikeetmine minu jaoks naiste töö.